Zuma,
meni je tebe pomalo i zao jer se toliko trudis da nas sve upozoris na opasnosti do kojih moze doci ako se krene u rekonstrukciju mosta. Ja sam iskreno htio samo da te strahove umanjim a najvise zato sto se zasnivaju na PRETPOSTAVKAMA od kojih su neke zapravo nerealne.
Ja bih vrlo rado volio da ispitamo sve mogucnosti i nemogucnosti koje mogu zadesiti Zaricev most i spreman sam da za to izdvojim vremena ali cini mi se da ce ovo postati onda naporan dijalog za sve druge koji ovo budu citali.
Odgovoricu jos na ovaj zadnji crtez pa ako Igor ili ostali forumasi to budu zeljeli, ovu polemiku mozemo prekinuti ili prebaciti na neku drugu temu (o Zaricevom Mostu recimo) a mogu i ja svoje postove obrisati. kako god.
Dakle, sve si lijepo objasnio sa zemljotresom samo si upotrebio netacnu skicu!
Naime, na tvojoj slici je nacrtana temeljna stopa iznad rjecnog dna i to u cjelosti sto u stvarnosti nije cak ni moguce. ono sto je moguce je da djelovanjem hidroloskih sila dodje do djelimicnog ispiranja rjecnog dna oko temeljne stope i djelimicne izlozenosti sipova vodi. To bi onda dovelo do gubitka oslonca ispod temeljne stope i s vremenom do pojave truljenja na djelovima sipova izlozenih vodi. Da ne obrazlazem dalje, ti si onda takvu radikalizovanu sliku upotrebio kao skicu za model ponasanja mosta u uslovima potresa.
mogu ti sa sigurnoscu reci da takav model jos niko nije testirao. Dakle, model ponasanja OSTECENOG objekta u uslovima zemljotresa. I sta bi se desavalo sa mostom cija je temeljna stopa u vodi a ne u tlu a sipovi valjda truli to niko ziv ne moze znati.
U stvarnom svjetu provode se redovne inspekcije mostova ciji je cilj upravo da spreci ostecenja koja si ti mozda nesvjesno nacrtao. I na najmani znak podlokavanja (ispiranja tla ispod temeljne stope) izvodi se intervencija u cilju sprecavanja daljih ostecenja koja bi narusila staticku sliku mosta. Ne samo neku dinamicku usljed zemljotresa vec i kad zemljotresa nema. Tako je u svim zemljama svjeta pa i u Srbiji. Vjerovali ili ne :roll:
Zato sam ja uz tvoju skicu docrtao realnu skicu stuba u osi 3 na Zaricevom Mostu i koristeci tvoje metode (pomjereno-ne pomjereno) oznacio sta se zapravo desava sa stubom u slucaju zemljotresa i koje mjesto je najosjetljivije na potrese.
kao sto se vidi, to je mjesto na kom se konstrukcija oslanja na stub jer na tom mjestu je pokretna veza. Konstrukcija je oslonjena preko pokretnog lezista na stub i "miruje" u slucaju zemljotresa dok se stub, temelj i sipovi krecu zajedno sa tlom. Kad nebi bilo pokretnog oslonca izmedju konstrukcije i stuba nego neka cvrsta veza, onda bi se usljed i najmanjih vibracija javljale pukotine ili na samom stubu ili unutar konstrukcije.
Zato i mostovi koji su pogodjeni zemljotresom najcesce izgledaju ovako...
stub se usljed zemljotresa pomjeri (jer krece se zajedno sa zemljom) a konstrukcija izgubi oslonac i pada. Cesto se desi da stubovi prodju bez ikakvih ostecenja cjelom svojom duzinom a da ne govorim o podzemnim djelovima.
Izvinjavam se ako sam ugnjavio