razgradjevinar":1jvjdqrg je napisao(la):
nisam mislio da omalovazavam umetnost, a na kraj pameti mi nije bilo da se sprdam sa nastradalima. moje pisanije na ovu temi je upravo zato sto smatram da ce buduce genercije mnogo lakse shvatiti kako i zasto su ti ljudi izgubili svoje zivote i kakva je bila ideologija ubica ako ima ostavimo fizicki dokaz. budimo realni, jako mali broj ljudi u jajincima ili u sumaricma tamo ima na umu ista drugo do livade, prirode, relaksa za dusu i telo.. spomenik i zrtve su retko kome razlog odlaska tamo. necu da spominjem na sta danas lice spomenici i spomen ploce iz tog perioda, danasnji ambijent starog sajmista ili topovske supe..
govorim iz licnog primera.. kao dete pionir bio sam vodjen po raznim tim spomen parkovima i recitovao poema i poema i ma koliko se ucitelji ili domacini trudili da nas decu zainteresuju mi smo svi jedva cekali da se to zavrsi pa da pikamo fudbal. od desetina takvih "izleta"u secanju mi je ostao samo jedan, odlazak u muzej u logoru banjica. susret sa celijom, zemljanim podom, sudom za nuzdu i klompama prislonjenim uz zid.. samo cu ti reci da i dan danas kad sednem da igram sah uvek, ali uvek, mi na pamet padne "sahovska garnitura" koju sam taj dan video na banjici, napravljenu od hleba. za mene se sav horor tog rata skupio u tih par grumuljica koji simuliraju figure
ali.. banjica je na banjici, daleko od ociju i putnika namernika. sigurno ce jednog dana staro sajmiste barem na neki nacin sacuvati secanje na taj i druge logore i nema spora da je to pravo mesto za odgovarajuci muzej (spomenik valjda vec postoji, dokaz vise koliko je samo umetnost dovoljna da se izrazi pijetet stradalima) ali ne vidim problem, cak vidim potrebu, da ne diramo betonsku piramidu sa druge strane reke i ostavimo je kao fizicki dokaz besmisla vremena u kome je nastala.
Овде се очигледно ради о неспоразуму.
Говорио сам и противио се бункеру као симболу или музеју деце на коју је пуцано због тога што су скупљала угаљ да се огреју, што би свакако требало адекватно обележити на лицу места и посветити део поставке музеја геноцида управо њима.
Што се тиче бункера као дела историјског наслеђа.. Он се налази на простору СА, који лично видим као савршен за Сентрал парк и уколико би се надлежне институције изјасниле да га треба сачувати или уколико би био део победничког решења за уређење тог парка - не бих имао ништа против, наравно аутентичног изгледа и сврхе.
Неко је споменуо бункере као туристичке атракције, иако је опште познато да странци долазе у Београд:
- због (јефтиног) провода
- као извозници (пошто се овде одавно ништа не производи, све се увози а живи од продаје државне имовине и задуживања),
а и ако би пожелели да се упознају са културно - историјском понудом, могли би да пољубе врата Народног музеја, Музеја Савремене уметности, Музеја Историје Србије, Музеја Града Београда, док би Градску галерију вероватно тражили у Стакленцу. Тако да.. :roll:
Вредносно опредељење према нацистичкој идеологији се стиче васпитањем и образовањем и не мислим да је сврсисходно да се, још увек недовољно спремна, деца у склопу излета, рекреативних настава или екскурзија воде на таква места, због више разлога. Галерије, музеји и некако, али ово.. човек као зрело, интелектуално али и емотивно биће треба сам да осети потребу и обавезу..
Модерни спомен - комплекси се обично састоје из споменика као симбола и музеја (негде су спојени, негде не, али су та два елемента основна). Пошто је у Београду и околини велики број стратишта, сва она би требала имати спомен обележје и музеј (уколико је могуће), али пошто би централни музеј страдања био на сајмишту, у коме би свако од стратишта добило простор у сталној поставци, онда би акценат био управо на аутентичности простора уколико се ради о логору (као део музеја на Бањици) или о месту страдања (као у спомен - кући у Јајинцима).