laki72":21ccmnzp je napisao(la):
Pored ovoga sto je Igor napisao i sa cim se slazem osim u delu da nemamo nista da ponudimo 'sem zemljista' (na sta cu se vratiti malo kasnije), meni izuzetno smeta histerija spontana ili nametnuta to ne znam, ali bukvalno histerija o bezizlaznosti i 'moranju'.
Nista se u zivotu ne mora i nikad sve nije crno, ni belo, pa ni ruzicasto.
Izbor uvek postoji. Zivot svakog od nas kao pojedinca je samo zrno peska u pustinji i gledanje na perspektive buducnosti grada iz licnog ugla i interesa je nesto sto moze da donese samo dugorocnu stetu.
Svi mi ovde na ovom forumu se uglavnom slazemo oko cilja, sta bi u nekom konacnom ishodu zeleli, a to je lep, funkcionalan, cist, uredjen, odlicno opremljen grad po meri njegovih stanovnika.
Naravno, posto nismo svi klonirane amebe, postoje odredjene nesuglasice oko toga sta to podrazumeva. Ali to goce li Bgd u buducnosti biti razudjen ili 'nabijena' naseobina je neka druga prica.
Ono sto mene ovde (u prici o BnV) izrazito iritira, je kao sto rekoh 'histerija' - mora sad, mora taj, mora tako....
Ne , ne mora. Kao sto vidimo iz realnosti, prostor savskog amfiteatra je vec delimicno raskrcen, zar ne?
Jel se svi slazemo da je lepsi bez olupina od starih brodova?
Dal je lepsi bez sljunkare?
Znaci, nesto je odradjeno, a za to je trebala dobra volja i nesto malo para.
Kad kazem malo, to zaista i jeste tako, jer suma kostanja dosadasnjih radova je sigurno manja od godisnjeg lopovluka u nekom od bgd javnih preduzeca.
Dal nam je takav, delimicno ociscen amfiteatar cilj?
Naravno da nije!
Ali do pravog cilja se obicno ide 'tezim' i sporijim putem!
E tu padamo na ispitu!!!
Mi necemo da cekamo! Mi bi sad!!! Odmah!!!
Nije bitno sta!!!
Nije bitno ni kako, ni po koju cenu!!!
Nije bitno ni poreklo novca, ni posledice na ostatak grada. Nista nije bitno sem da se sto pre, odmah 'nesto napravi'!?
Pazite, to je od politicara lakrdijasa, krajnje ocekivano, jer njima treba brz rezultat kojim ce da masu biracima i slikaju se.
Drzavnici, strucnjaci, uopste odgovorni ljudi se nece tako ponasati.
Gde je 'zapisano' da prostor Savskog Amfiteatra moramo da resimo u narednih 5-10 godina???
Ok, voleo bih i ja, ali po nasim uslovima. A pod 'nasi uslovi' podrazumevam neki minimum interesa grada i ljudi koji zive u njemu!
Ne moze???
Ok, ne mora!!!
Nismo mi to zemljiste sad kupili, pa ajd da ga obrnemo, zaradimo na njemu koliko god, na brzaka.
Rec je o najvrednijem zemljistu naseg grada.
Rec je o centru naseg grada, srcu prestonice.
Nismo kupili, nasledili smo ga. Jeste, reci ce neki da je to sticaj okolnosti to nasledstvo, ali to je ljudi poput naseg 'porodicnog blaga'!!!
Ako nismo u mogucnosti da to adekvatno iskoristimo, ostavimo se corava posla.
Nastavice se
Da...
I iako ce mnogi, verovatno vecina pomisliti, evo ga smarac, sa svojim konzervativnim stavovima nastavlja da davi
dajem sebi za pravo da upravo objasnim taj kozervativizam i tu 'opreznost' koja mi nekada nije bila svojstvena, al me zivotno iskustvo u proteklom periodu naucilo da 'nije zlato sve sto sija'
Rizici, vidljivi i skriveni, ovog projekta su ogromni.
Prezvakali smo i prezvakavamo stranice i stranice propusta, losih resenja, ignorisanja realnosti...
Pa ipak, bez obzira na sve to nama je ovaj projekat primamljiv.
Primamljiv, jer da nije nebi o njemo potrosili tolike stranice diskutujuci o njemu.
Ali ta primamljivost nije posledica dobrih resenja ni po kom osnovu i to je glavni problem.
Projekat BGnV ne resava nista!
Naprotiv, on stvara nove probleme na svim poljima.
Ne unapredjuje Beograd ni po kom osnovu.
Neko ce reci 'imacemo uredjenu obalu'
Pa mozemo je imati i bez arapa i ovog projekta, poklanjanja zemljista i slicnog.
Argument 'Imacemo novu kulu'?
Pa? Oce li kula resiti i jedan problem u ovom gradu?
Fale nam poslovni biroi i kancelarije?
Nisam stekao takav utisak.
Sve i da jeste tako i sve i da se ta po renderima 'falusoidna' kula i izgradi, gde je ona locirana po onome kako nam je prezentirano na maketi???
Nigde, pa u sred !
Zvuci glupo, ali upravo je tako.
Kula se po projetu nalazi u slepoj ulici pored reke.
Fantasticno!
Nemam veze sa urbanizmom, ali dozvoljavam sebi da kazem da to nema veze sa mozgom.
Al ajd i to da zanemarimo...
Moguce da moj laicki pristup i nepoznavanje urbanizma rezultiraju pogresnim stavom sto se tice pozicije kule.
Dakle, glavno pitanje je sta mi (grad i njegovi zitelji) dobijamo od toga???
Sve do sada prezentovano se svodi na argumente koje smo slusali u nazad 15 godina vezano za privatizaciju.
Kao sto smo u toku privatizacija slusali da se neka firma prodaje jeftino, ali ce novi vlasnik uloziti ovo ili ono, unaprediti proizvodnju pa ce to 'povuci' druge delatnosti, pa ce ljudi raditi, pa...
I ovde imamo tako price o nekoj novoj 'eliti', koja ce se od nekuda doseliti, kupiti ekskluzivne stanove, dovesti ovde svoje biznise i biznis partnere...
Ljudi, ne budimo deca. Prazne su to price.
Imali smo takvu dramaturgiju prilikom privatizacije, znamo svi kako je proslo. Zasto bi sada bilo drugacije?
Dakle!
Prodajemo li zemljiste, delom ili u celini?
Ok prodajemo, takvu smo odluku doneli. Posto ga prodajemo?
Pa najskuplje sto mozemo, normalno.
Posto nam je zemljiste u neposrednom komsiluku, bitno nam je kome ga prodajemo i kakva ce mu biti namena.
Znaci, necemo ga prodati po svaku cenu.
Ne mozemo da ga prodamo kako zelimo?
Nikakav problem, neka ga!!!
Kako smo ga nasledili mi od nasih predaka, ostavimo ga svom potomstvu. Porez na njega i tako ne placamo, a mozda ce oni uspeti bolje da ga 'plasiraju' na trzistu.
Hvala na paznji