Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

To im je arhitektura u luks naselju.

A 12 godina su na vlasti u republici i 10 u gradu i onda njihovi botovi pricaju da ih je sramota da vode ljude kroz Karaburmu i Mirijevo. Pa sto niste uredili ta naselja?

O, misa mu poljubim, oni su se ufurali u film da je BNV njihov, a ostalo nije, odnosno da je ostatak grada od onih pre, pa kao, vidite kako je nase uredjeno, a pogledajte vase 🤣

Dejane, pitaj na sednici centralnog komiteta stranke sto crvenis dok vozis strane prijatelje kroz BG naselja...

Ne bih da ih branim ali te zgrade nisu projektovali ljudi iz SNSa vec anglo saksonski projektantski biroi.
Zalbe uputiti Boris Johnsonu.

Чек, зар није речено да су их радиле наше архитекте?

Nase koriste uglavnom da urade PZI, ne moze tamo neki arhitektonski biro iz Skotske ili iz Engleske da potpise projekat za Srbiju. Idejna resenja su radili stranci u vecini slucaja. Mislim da ima samo par komada da su nasi radili autorsku arhitekturu.

IMG_5064.jpeg

Nase koriste uglavnom da urade PZI, ne moze tamo neki arhitektonski biro iz Skotske ili iz Engleske da potpise projekat za Srbiju. Idejna resenja su radili stranci u vecini slucaja. Mislim da ima samo par komada da su nasi radili autorsku arhitekturu.

Ja sam mislio da smo samo mi istočni Evropljani skloni tome da gradimo stambene šifonjere, izgleda da se virus preneo i na Anglosaksonce.

I to ne rade tamo neki sporedni arhitektonski biroi vec oni njihovi najjaci, sto je jos vise porazavajuce kad se pogleda (ne)kvalitet arhitektonskih resenja u BnV.

Значи у позадини су ипак Тони Блер и екипа.

Ja sam mislio da smo samo mi istočni Evropljani skloni tome da gradimo stambene šifonjere, izgleda da se virus preneo i na Anglosaksonce.
1728242365686.jpeg

Ne bih da ih branim ali te zgrade nisu projektovali ljudi iz SNSa vec anglo saksonski projektantski biroi.
Zalbe uputiti Boris Johnsonu.
Zgradama apsolutno nista ne fali, dobre su za neko radnicko naselje, smestaj migranata...

Sta su ljudi iz biroa krivi sto su uradili sta im je receno?

Da su im rekli - lux, moderno, nesto kreativno i originalno, centar je grada i projekat od nacionalnog znacaja, kostace toliko i toliko... sigurno bi isporucili nesto bolje.

Zgradama apsolutno nista ne fali, dobre su za neko radnicko naselje, smestaj migranata...

Sta su ljudi iz biroa krivi sto su uradili sta im je receno?

Da su im rekli - lux, moderno, nesto kreativno i originalno, centar je grada i projekat od nacionalnog znacaja, kostace toliko i toliko... sigurno bi isporucili nesto bolje.

Ogranak RMJM ima 57 zaposlenih u Srbiji i dobija ozbilnu lovu da projektuje ono "radnicko naselje", malo je tuga koliko je novca potroseno za ovaj rezultat.

Screenshot_20241006_213925_Viber.jpg

Da ne ispada da lupetam sa ciframa i da pričam na pamet, ali eto koliko su para uzeli samo u poslednjih par godina i to samo na projektovanju. Naravno nije tu samo BnV ali većinom jeste.

Pa lakse je njima dati nego stvarno uloziti u zgradu koja vredi.

Pa to je lobi, neko je izgurao da dobije te poslove, nisu oni gledali da li ovi projektuju lepo ili ruzno, oni su to dobili i vidis kako se firma i biznis razvijao uzlaznom putanjom.

Pa vidi, da su bile u pitanju lokacije poput Londona ili New Yorka sigurno bi se potrudili MNOGO vise, ovako za srbe dobro im je i ovo.

Pa da, ali potrudili bi se i za nas da su im nasi rekli da se potrude. Njima je receno daj za sto manje para, ali malo tu nesto dodaj da prodajemo pricu da je lux.

Tako da, mi smo krivi, od nas je poceo posao i zavrsio se kako se zavrsio.

Naša strana se tu nista nije pitala za estetiku funkciju itd, posao je dodeljen arapima, arapi izabrali arhitekte, posto rade sa britancima za njihovu zemlju naravno nastavili su saradnju sa njima, otvorili ogranak u Beogradu, poslali tamo ekipu projektantskog biroa koja sedi na klupi da budu menadžeri ovde u Bg naravno da nisu poslali prvu postavku projektanata za Srbiju, zaposlili ovde naše arhitekte da rade u birou i eto ti rezultata.
Posle se to daje nasim firmama poput Arhipro da to prerade i to ti je cela priča.
Hoću reći da za projektovanje je dato baš dosta para, nije se štedelo a rezultat nije onaj očekivani.

Nasa strana je dogovorila sve na pocetku i to je moto koga se i dalje drze - daj za sto manje para da zaradimo sto vise..

Da se od pocetka insistriralo na standardima, estetici... i rezultat bi bio drugaciji.

@Beki
Da, fakat su naši to predali arapima da oni hendluju ceo projekat, organizujte vi to sve mi vama dajemo zemljiste i završavamo papirologiju za vas i to je to.
Jedino je retardirani Masterplan izašao iz urbanističkog zavoda, tu jeste naša struka kriva sto su uradili tako nakaradan plan, vidi se i za sajam sta su ponudili...

Zelenilo im čisti i održava sigurno neke površine, sigurno ne održavaju sve privatne firme. Putari i paukovi im održavaju kolovoze i trotoare. Čistoća ih čisti. Panduri im čiste trotoare i kolovoze od bahatih gnjida (bar onoliko koliko smeju). Javno osvetljenje im održava rasvetu.

Sve to traži neko ljudstvo i neke resurse, a sve to što ode tamo, ode na uštrb ostatka grada. Sad neko će reći pa da ali i oni plaćaju poreze i zaslužuju te usluge. Da, plaćaju i zaslužuju, ali se čini da dobijaju veći stepen i količinu usluge tako što se uzima od ostagka grada. Koji, iskreno, izgleda kao velika prenaseljena favela.

A da, i brojne linije JGPa su deformisali tako da im opsluže BnV. U redu je da toliko naselje ima linije pa i okretnice, ali moje je mišljenje da se u tome preteralo.

Grad postaje sve gori za život. Postaće čak i onima koji žive u BnV jer čim izađu iz njega, nemaju gde da se okrenu ili kako ds završe neke stvari, jer je sve pretrpano, zapušteno i haotično. Imati kršten trotoar je postao luksuz u Beogradu. Izem ti ja takav grad.

Ne znam, ja kažem šta sam video. Vradović je pojasnio to oko zelenila, deluje mi da oko BnV ima relevantniju informaciju. Ne držim nikome stranu, kažem da je sve lepo sređeno i da sam video ljude uniformama koje ne izgledaju kao da je u pitanju gradsko zelenilo.

Što se tiče saobraćajnica, one svakako ne mogu da budu u sklopu parcele. Tj. ako prolaze preko parcele, vlasnik parcele nema nadležnost nad njima. Zato se obično i rade eksproprijacije kada se grade putevi, a treba da prođu preko privatnog zemljišta.

Demetra održava zelene površine na parcelama zgrada, ali zalaze i po javnim površinama: ribaju(!) trotoar, mrljave šljunak i bave se saksijama. To jedina privatna ekipa koja se vidi na javnim površinama. Pojas pored reke najviše oni pohađaju, ali ima dosta i radnika gradskog Zelenila. Moj utisak je grublji radovi grad, finiji Demetra.

Ekipe koje su tu svaki dan: Demetra, Zelenilo, Gradska čistoća i Komunalna.
Osim njih ukažu se često Vodovod i Beograd put. Kiša i zapušeni slivnici u Vudro Vilsona 3-4 kamiona je tu već u prvom satu po prestanku padavina. Više puta gledao kako se krpi asfalt u rekordnom roku uz asistenciju saobraćajne policije. Idila.

Malo dalje od bnv - centar, Vračar, Dorćol - utisak je da su svi u štrajku, i to minimum četvorogodišnjem.

Jedva čekam da se vrate sa školovanja svi pitomci Zelenila i Čistoće, te komunalne i ostalih, i počnu da masiraju grad svojim školovanim ručicama. Mislio sam da će ranije završiti, ali izgleda imaju dosta da uče i praksiraju, valjda će vredeti.

Vrh