Izašao je rani javni uvid prostornog plana Beograda na vodi. Štetočine. Ruše sve osim Hale 1.
Počeo je rani javni uvid izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za Beograd na vodi kojima je predviđeno rušenje Sajma.
n1info.rs
Ево неки утисци, гледајући ово
Занемарићемо што је већ речено на теми, не могу да се понављам зашто је овај план генерално лош, зашто је рушење хала лоше итд. итд. поделио бих само утисак оваквог решења шта лично сматрам да је добро или лоше и на подручју сајма а и шире
Лоше
1. Зграде, бар по презентованим габаритима и позицији просто штрче на месту на ком се налазе и не видим претерану поенту. Није таква градња нечувена за Београд, штавише подсећа на разна југословенска насеља и видећемо какве ће бити фасаде али ово ми делује прилично бесмислено за овакву локацију, буквално ће габаритима прогутати обалу и халу 1. Овде на форуму су дељена много боља решења иако је ово ипак далеко боље од онога што је већ изграђено у БНВ
2. Не знам шта је ово и облива ме хладан зној кад га видим
3. Колико видим опет немају благу идеју шта заправо хоће да ураде ни са халом 1 коју једину остављају, опет изгледа као да ће им бити неки недефинисани "изложбени културни центар за мултимедијални хаб простор" или шта год. По рендерима ме највише подсећа на центар али тржни
4. Колико добро видим (а надам се да не видим и не тумачим добро), овде на самој обали планирају "спортски комплекс" који ће да пресече кеј?
То је потпуно сумануто, чак ни на Дорћолу нису озлоглашени терени тако направљени да секу сам кеј уз реку. Какво год да је решење на обали реке је место само садржајима који имају везе са реком или омогућавају људима да у реци уживају, спортске хале и терене можемо да градимо буквално било где другде
Добро
1. Има више зеленила него што бих очекивао. Ако је веровати рендерима, чак и тамо где није изричито стављено да ће бити зеленила ће га бити због поштовања принципа отворених блокова (због чега и личи на југословенска насеља). Нпр. по плану овде није уцртано да ће бити зеленила а опет је просторно решење тако да ће га бити
2. Колико видим неће дирати рукавац осим што ће га вероватно средити а планом је обухваћена и Топчидерска река чиме надам се добијамо еколошко санирање целог тог дела и сређивање тог приобаља на колико-толико прихватљив начин
3. Aко добро видим план предвиђа да се Теразијска тераса среди и прошири до Економског факултета, (п)оставши зелена
4. Кеј сам је и више него солидан а по рендерима и просторном плану делује као да ће дуж целе обале бити нормалан и пријатан за шетњу и вожњу бицикла
5. Ово није толико похвала за сам пројекат колико за архитекту али ово је један од најлепших рендера које сам видео, јако је лепо урађен ефекат осунчаности и сам објекат ми делује јако естетски привлачно иако не капирам шта је идеја за конкретну функцију нити ми делује да је овако нешто најбоље коришћење кружног простора