Bejah u Geozavodu. Najčešće izgovorena rečenica u toj zgradi je: "ovo je samo koncept, to se još ne zna"
Maketa uživo izgleda impresivnije nego na slikama. Prvenstveno zbog dimenzija i detalja. Kao neko kome su Lego kocke omiljena igračka svih vremena, zavidim onima koji su se "igrali" sa maketom "Navodnog Beograda".
Druga stvar koja mi se dopala su oni veliki "touch screenovi" - jer na njima ima daleko više informacija nego na sajtu "Navodnog Beograda", što je, po mom mišljenju, poražavajuće. Npr. vidi se koje zgrade su stambene, koje su hoteli, koje su kulturni prostor, čak se, dođavola, vidi i gde su školu zamislili (iza fabrike Vapa u Bulevaru Vojvode Mišića).
Što se objekata kulture tiče - navodno je planirano da u podnožju kule (onaj delić pored mosta, koji liči na kutiju za sapun) bude velika koncertno-pozorišna dvorana. Stara ranžirna stanica bi bila kulturni centar sa otvorenim amfiteatrom, a Geozavod bi, posle nekog vremena, prestao da bude "šourum" i postao bi umetnička galerija. Stara Železnička stanica postaje muzej (još se ne zna konkretno koji), njeno sređivanje dolazi tek u poslednjoj fazi.
Prva A faza podrazumeva izgradnju kule, četiri zgrade koje se nalaze tačno iza nje (dve stambene i dva hotela), tržnog centra i jedne nove ulice - produžetak Višegradske. U samoj kuli će u donjoj polovini biti hotel, a u gornjoj apartmani.
Što se javnog prevoza tiče, planirano je da onim novim krivudavim bulevarom ide tramvaj. Za metro je prezenter bukvalno rekao: "ako se metro ikada bude gradio, lako ćemo ga uklopiti u ovaj masterplan" :roll:
Jedna fina teta je pitala za biciklističke staze i navodno će ih biti i duž obale i duž novih bulevara, mada mi je delovalo kao da je to prezenter malo izmišljao na licu mesta
Neki čova je pitao za zgradu Pošte, na šta je dobio odgovor da "postoji želja da joj se vrati predratni izgled, ali da još ne mogu to i da garantuju". Uglavnom, rekonstrukcija Savskog trga je planirana u kasnijim fazama, nakon izmeštanaj železničke stanice.
Zanimljivo je bilo da je neko pitao i za sređivanje blokova, fasada i ulica koji se naslanjaju na "Navodni Beograd", na šta je prezenter rekao: "to morate da pitate grad, mi smo zaduženi samo za ovaj deo". Malo su se uživeli u ulogu, zar ne?
Što se Savamale tiče, kažu da sve od Geozavoda do Brankovog mosta ostaje ovako kako jeste, sa željom da opstane kao centar kulturnog i noćnog života.
Prezenter je naglasio da projekat nema veze sa Novom Beogradom, osim u dve tačke - poslovni centar koji se naslanja na Stari železnički most i najverovatnije rekonstrukcije šetališta. Verovatno ga ljudi dosta pitaju za Staro sajmište, pa je zato to odmah naglasio.
Ljubiteljima kula je verovatno intersantna informacija da je, prema sadašnjim planovima, predviđeno da maksimlana visina svih solitera (osim, naravno, Kule Beograd), bude do 80 metara.
Ogledni stan nisam gledao, niti sam išao u restoran, pošto sam žurio. Izašao sam kroz dvorište, koje je zaista jako lepo sređeno.