Pa čekaj, je li bio protest ili nije bio? Kako shvatiti čoveka koji nešto najavi pa ne ispuni?
Pa ti stanari neka okače na ovaj forum slike. Šta im je teško?
Ova pitanja jesu jako važna. Dakle ako je stanar D.O. (znam ime i prezime, ali ne mogu da napišem ovde) već najavio protest, bilo bi fer kasnije da odgovori i novinarima koje je kontaktirao i objasni zašto do protesta nije došlo.
Umesto toga, kao što rekoh, svi su samo prestali da se javljaju na telefone i odgovaraju na poruke.
Meni miriše sve na to da je došlo do sukoba stanara oko strategije da se izguraju zahtevi prema izvođačima. Jedni su očigledno hteli da sve to radikalizuju, pa su najavili protest, čak i ubacili pojedine novinare u internu stanarsku Viber grupu.
I OK, ako je većina stanara bila protiv protesta i uključivanja medija u celu priču, to je sasvim legitimno. Ali je onda u redu i da se odgovori na upite medija, dovoljno je reći: "Hvala vam na interesovanju, ali odluka skupštine stanara je da sve probleme rešavmao interno sa izvođačima radova i molimo vas da je poštujete". I to je to. To je bilo sasvim dovoljno. Ovako se stvorila atmosfera o nekoj agendi nametnutoj spolja da se projekat oblati.
Inače, treba imati par činjenica u vidu:
1. Verovatno ne postoji stambeni projekat o kom se na ovom forumu diskutovalo, a da bar jedan kupac stana ili više njih nije izneo bar jednu primedbu. Dakle, nevezano da li je to "Beograd na vodi" ili ne, očigledno je da se suočavamo sa problemima u samoj industriji.
2. Cenim da ne postoji stambena zajednica u Beogradu u kojoj postoji apsolutna sglasnost po svim pitanjima. Bio sam svedok žustrih svađa o boji vrata za liftova, držanju kučnih ljubimaca, korišćenju bicikala i dečijih kolica itd. Mogu da zamislim kako to tek izgleda kada su u pitanju pravi problemi, poput loše izvedenih radova.
3. Ne biste verovali za šta sve ljudi cimaju medije - od problema sa komšijama do pritisaka na trgovce da im isporuče veš mašinu u dogovorenom roku ili poprave aparat koji je još u garanciji.