Na kraju današnjeg dana, moram priznati da sam malo razočaran. Prvo, ovo danas i nije toliko bilo predstavljanje projekta koliko marketinško-propagandni hepening, sa određenom dozom političke samopromocije. Otud i takve reakcije, i takvi komentari u javnosti.
Možda sam danas naivno očekivao da ćemo saznati nešto više o samom projektu, tj. o tzv. 1A fazi projekta (kula, tržni centar i četiri zgrade) koja navodno samo što nije počela sa realizacijom.
Nažalost nismo saznali ništa više od onoga što su naši političari već izjavljivali prethodnih dana. Nije nam rečeno ko su autori idejnih projekata za kulu i tržni centar (mada smo na osnovu one prezentacije iz Dubaija zaključili da su to SOM i RTKL), niti koje su to četiri preostale zgrade koje će se graditi. Jednostavno, očekivao sam više konkretnih informacija, ako su već uvereni da bi mogli da počnu sa izgradnjom za osam meseci. Dakle - toliko i toliko stanova, u kuli će biti to i to, hoteli će imati toliko i toliko soba i biće te i te kategorije, tržni centar će imati toliko i toliko lokala, toliko i toliko restorana, bioskop sa toliko i toliko sala itd. Očigledno sam previše očekivao
Što se nekih pozitivnih utisaka tiče - čini mi se da sad znamo bar kako bi trebalo da izgledaju kula i tržni centar, da će park imati sasvim pristojnu površinu od 37,6 hektara (daleko veći od npr. Taša koji ima nešto više od 7 hektara) i da bi javni prevoz u Savskom amfiteatru trebalo da bude povezan na postojeću tramvajsku mrežu (dakle, nije reč o nekom posebnom voziću koji ide od Železničke do sajma). Nažalost, ni reči o metrou
Svakako najpozitivniji deo je i onaj najkonkretniji u celoj priči - obnovljena zgrada Zadruge. Znam da nema mesta potpunom zadovoljstvu, ali kada se setim kako je izgledala pre nekoliko meseci, i da su mnogi strahovali da će se urušiti, ovo je, ipak, značajan korak napred.
Međutim, najveće razočaranje je takođe vezano za Zadrugu, jer se prethodnih meseci pričalo o tome da će u prvoj fazi "Navodnog Beograda" biti sređen ceo blok između Travničke, Mostarske i Hercegovačke, odnosno da će na prostoru iza Zadruge biti izgrađen kulturni centar sa koncertnom dvoranom. To danas nije ni pomenuto
i inače je vrlo malo toga rečeno o eventualnim kulturnim sadržajima u okviru kompleksa.
Ipak, kada se podvuče crta, najjači utisak je da je današnji događaj propratila atmosfera ekstremno visoke tenzije. Toliko ima polarizovanih reakcija! S jedne strane neverovatna želja vlasti (i onih koji je bezuslovno podržavaju) da sve ove predstavi kao nešto mnogo više od jedne marketinške prezentacije, a s druge strane, ekstremno oštre i cinične reakcije druge strane. Čak je i tu, po meni, bilo neshvatljivih preterivanja - od toga da su se ljudi ubijali da objasne kako teren na maketi nema nikakve veze sa Beogradom i kako u Savskom amfiteatru nema ni približno toliko prostora, preko trivijalnosti koje su bile otprilike na nivou toga da na maketi nema trafike u kojoj kupuju novine dok čekaju tramvaj, do one krajnje zlurade pljuvačine čisto radi pljuvačine.
Uveren sam, na kraju, da je "Navodni Beograd" u svemu ovome samo kolateralna šteta - nešto na čemu se lome daleko dublje podele u našem društvu, koje nažalost, čini mi se, nikoga preterano ne interesuju. Vlast je autistična na kritike, ili se njeni odgovori svode na povike: "drž'te lopova", dok veliki broj nezadovoljnih građana ima problem da na valjan način artikuliše to svoje nezadovoljstvo. Kada je konkretno o "Navodnom Beogradu" reč - stav prema njemu se neće menjati u zavisnosti od toga da li će do njegove realizacije doći ili nje - ljudi će ga jednostavno meriti po svom džepu. Dok i dalje budemo živeli ovako loše, na sve to ćemo gledati ili kao na još jednu šarenu lažu koju nam serviraju (ako projekat ne uspe) ili na nepotrebno rasipanje novca na privilegovanu manjinu (ako se projekat realizuje). Tako je uostalom bilo sa Mostom na Adi. Deluje paradokslano, ali je podrška projektu opadala kako je njegova izgradnja napredovala, jer su ljudi u tom periodu živeli sve lošije i lošije iz meseca u mesec.