Stvarno bi morali u nekom trenutku da napravimo distinkciju između botovanja i izražavanja mišljenja. Ja sam uvek otvoren da čujem argumente "druge" strane ("druge" pod navodnicima, jer ako nam je svima dobrobit Beograda stvarno na prvom mestu, svi smo na istoj strani), ali postoji očigledna granica, koja kad se pređe, moralo bi da se interveniše jer svaka racionalna diskusija od tog trenutka gubi smisao.
Ovo je formalni problem koji ja imam sa ovakvim ponašanjem. Lični i možda iracionalni problem koji ja imam je što investitorski "urbanizam" doživljavam kao nasilje nad nekim/nečim koga volim.
Nisi ti spreman da cujes razlicito misljenje. Naravno da ja zelim najbolje za Beograd i za drzavu. Moj stav je drugaciji od tvog ali ti ne zelis da ga cujes i kada ga cujes dozivljavas situaciju pod histerijom. Pokazalo se u praksi da nisi spreman da cujes razlicito misljenje ili drugaciji argument. Cim se cuje drugacije razmisljanje odmah se svodi na optuzbe "nizak IQ, botovanje i u slicnim situacijama se pominju i neki krezubi". BB nije zuti tabloid gde ce svi da klimaju glavom vec forum za razmenu misljenja o Beogradu i projektima u Beogradu.
Treba da ti je drago sto postoji i drugacije razmisljanje na forumu jer bi se sve svelo onda na opoziocioni tabloid a ja nisam ni pro opozicija ni pro pozicija. Vec samo za Beograd dajem najbolje misljenje i naravno ponekad ocenim nesto sta mislim da je dobro uradjeno.
Prakticno da bi podigli standard i kvalitet zivota u Beogradu treba nam vise izgradnje da bi drzava imala vise novca.
Moj stav je da je Beograd na vodi
doprineo znacajno ekonomiji cele Srbije zbog gradjevinske industrije, poreza na imovinu, poreza na prenos apsolutnih prava, porez na zakup lokala, zapoosljavanje ne tako malog broja ljudi, sredjivanje uzasno zapustenog dela Beograda koji se niko nije setio (ili nije umeo) da sredi decenijama unazad.
Ono sto bi ja zeleo jeste da se po istom principu (a bez obzira u kojoj vlasnisckoj strukturi): "skloni trenutni krs od sajma", "sredi blok 18 (stim da ostane jedan deo zeleni pojas)", "sredi sve do Kalemegdana" i "da se nastavi do Pancevackog mosta a jednog dana i da se nastavi sa one strane Pancevackog mosta pa sve do Grocke". Moje zelje su zaista legitimne ali pitanje je koliko su ostvarive zbog nerazumevanja ljudi koji su zlobni umesto da su srecni jer ce biti vise posla za sve.
Ko god je dosao u Beograd (prvi put u zivotu) je rekao WOW za Beograd na vodi. Bukvalno svako. Ne za Kalemegdan, Adu ili Avalu nego za Beograd na vodi. Nema ni jedna jedina osoba da je rekla "Urbanisticko nasilje". Ovde pricam o ljudima koji su u biznisu i koji su proputovali svet i koji nisu nasi drazvljani najcesce ili recimo ako jesu onda nasi iz druge ili trece generacije. Svaka od tih osoba se zatim raspitivala za cene nekrtnina sto dodatno podstice nasu ekonomiju. Ovakav projekat kao magnet privlaci investitore iz celog sveta
i jedan od najboljih poteza drzave je upravo izgradnja Beograda na vodi. Jedna Amerikanka koja radi u Appleu i koja je obisla preko 100 zemalja (ima na njenom Facebooku) je posetila i Beograd i ja sam imao prilike da joj pokazem BNV. Ostala je bez teksta kako je sve uradjeno. Bukvalno je bila u šoku. Njena recenica na promenadi je bila u fazonu "pogledaj kako je ovo dobro".
Zato se i postavlja pitanje da li je dezurni hejt protiv ovog projekta iz ciste zlobe prema sadasnjoj vlasti (najverovatnije) ili je u pitanju kratkovidost i da nasi ljudi bez iskustva ne mogu da procene racionalno koliko je ovo znacajno za Srbiju.
Po meni veoma je vazno da se potpise
novi LEX Specijalis po kome ce se za tako veliku investiciju omoguciti dodatne pogodnosti kupcima ili investitorima. S obzirom da je veliki deo kupaca iz dijaspore treba im omoguciti da mogu recimo preko reda ili jos bolje online da resavaju licnu kartu, beli karton, porez na imovinu, vozacku dozvolu, pasos i slicno. Kako bi se osetili da su prihvaceni i da ne bi bilo zalbe na nase drzavne sluzbe. Na primer kupis stan u kuli donose ti lk na adresu. (praksa u San Francisku za velike investitore). Besplatno parkiranje u celom gradu da se ne bi smarali sa SMS-om. Lex Specijalis bi ovog puta mogao da obuhvati i neke druge znacajne projekte kao sto je Savski most, sredjivanje Gazele, kolektori za reku i slicno. Lex specijalis bi mogao da omoguci i posebne garancije drave za one koji kupuju na kredit. Da se dozvoli firmi Beograd na vodi doo da ima pravo veta na drzavne projekte na opstini Savski Venac u narednih 30 godina. U svakom slucaju treba omoguciti nesto posebno kako bi trend privlacenja investitora ili kupaca iz celog sveta bio nastavljen istim tempom.