Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Da li neko zna kakva su ovo udubljenja u temeljima koje iznutra zidaju ciglom?
1667678726957.png
 
Београд на води, ТЦ "Галерија"

Унутра је прометан и угланцан потрошачки рај у којем је тешко наћи слободан сто у кафићима у приземљу, а напољу - новембар: 
Jeste preterivanje slažem se...ali npr ja i dalje više uživam da šetam novobeogradskom stranom, nekako mi je humanije okruženje i pored toga što je svaka druga ploža rasklimana, što je dosta prljavije i što na travi postoji 50% šanse da ugaziš u pseći izmet. Ne smeta mi čak ni to što na celom šetalištu ne možeš ni vodu da kupiš. Btw ne živim na Novom Beogradu
 
A i možda duhovi preminulih pacova, narkomana i zmija stvaraju tu negativnu energiju..
Istih duhova koji su prolaznike linčovali, silovali i bivali nasilni, što reče jednom neko na tv. I kada sve ovo bude gotovo nivo gradskog zujanja će biti uporediv sa dinamikom nekog NBG bloka, kao oko novog Merkatora, kod restorana Durmitor, maršala Tolbuhina, if you get what I mean... Nikad kao neki Kosančić, Urćol ili oko Crvenog krsta.

Još dugo ćemo lamnetirati za propuštenim prilikama u ovom delu priobalja Save.
 
Већ сам писао у теми проширење ул Деспота Стефана, у БнВ да се сазидају зграде које би се давале пресељнцима из уског грла да може улица да се шири
Nek dignu krmače do Gazele, iako je kulama bilo mesto sa one strane (Sajam) to je nešto najbliže idealu. Sad što bi još više zgusnulo to je već druga priča, al bar bi zaklonilo te serijske demit šifonere sa nekom fasadom prijatnijom na oko. Progutao bi i kopiju Perle i Rivijere.

Sajam nije u centru grada, vec u gradu! A to gde oce da ga presele nije grad, vec poljana i njiive. Kad god dodjem na ovu temmu muka me uhvati.
Mogli su lepo da ga upakuju u modernom stilu u novi gradski centar, ali alavost za kvadratima je pojela razum. Nema baš idealnu ifrastrukturu za sadašnje potrebe, ali to ne znači da nije podignut na odlično povezanoj lokaciji u neposrednoj blizini šireg centra, jedinog autoputa, arterijalnog koridora sever-jug.

Овде није проблем густина насељености, већ урбанизам и саобраћајно решење. Добили смо нефункционалну саобраћајну мрежу која се креће као и стара паралелно са Савом уместо да су изграђена 1-2 нова друмска моста да побољшају кретања преко реке која и гуше целокупни БГ саобраћај. Такође очајно је осмишљен јавни саобраћај, линије са Савског трга су обесмишљене, железница убијена, растурено чвориште БАС-Ласта-железница-ГСП.
Takoreći umesto da je razvojnom politikom šireg centra obuhvaćena nadogradnja odavno neadekvatne infrastrukture, a urbana celina oplemenjena novim sadržajima, prostorom po kojem je stari centar deficitaran, jednim novim licem grada čije bi ogledalo bile nove fasade, političko-tajkunskim "baletom" ištancovana je loša highrise kopija novih predgrađa Madrida "Bogu iza nogu".
Kako li će se tek gubiti kad budu trebali da putuju sat vremena do Surčina, sigurno će biti oduševljeni što će im 2 sata (minimum) otići na put, a o raznovrsnosti hotelske ponude poljana Surčina ne treba trošiti reči. Postojeći sajam je 10 minuta pešaka od veličanstvenoh hotela u kuli Beograd, tu je i Radison, Kraun plaza odmah preko reke, a i hoteli iz centra imaju gomilu direktnih linija ka sajmu.

Sajam treba više otvoriti ka reci svakako i urediti kej, ali svi znamo da ova vlast dinar tu neće uložiti da unapredi postojeće stanje da bi lakše prodala priču o zmijama, narkomanima i pacovima.
Pa kružiće zbog fiks ideje da se Obrenovac i Sajam spoje železnicom preko aerodroma, čitaj Male Krsne. Što duže, sporije i skuplje to bolje. Inače više bi smisla imao sajam kod Ade, tu je upravo mogao da čučne zajedno sa novim gradskim centrom umesto Hipodroma kojem je upravo mesto kod ergele u surčinskom ataru. Ne daj bože da prođem busom sa otvorenim prozorom, to smrdi na vijaduktu iznad Paštrovićeve samo tako. Tragikomično je što livada i štale hipodroma ne smeju da se pipnu a sajamske hale koje bi zablistale i kao prenamenjene eto podleći će investitorskom urbanizmu. Sramota.
Na slici ispod su označeni zapušteni ili neizgrađeni ili divlje izgrađeni delovi grada. Iz ovoga je jasno da je ceo Beograd popunjen sadržajima, nema više gde muva da sleti a da se nešto ne sruši i ukloni, te nema drugog izbora nego da se ruši Sajam da bi se širio Beograd na vodi:
Mislim da su hteli kontinuitet duž desne obale i koridora Vojvode Mišića-Savska. Greška je načinjena u startu pri samoj pomisli gradnje (na taj način) na levoj obali samo zbog "rugla od žel. stanice s pratećim objektima". Kao da leva obala nije zapuštena skroz do bloka 70A, sa ruglom od industrijske skalamerije u vidu toplane Novi Beograd.

Мени није спорно да се праве елитна насеља, скупи станови и сл. Спорни су ми урбанизам и саобраћајна решења као и естетика зграда посебно монотоних дупликата.
Nisu meni sporni ni duplikati, već kakvi i u kakvoj meri. Recimo po Kanadi imamo gomilu "braće i sestara" sa kopiranim fasadama, obično istog gabarita, ali se razlikuju po spratnosti ili i osnovi u nekoj meri. Različita strana istog novčića, da se tako izrazim. Takav arhitektonsko-urbanistički princip rezultira nešto većim troškovima, ali primetno raznovrsnijom grupom ambijentalnih celina, koje upravo zbog sličnosti ujedno liše nove urbanizacije nedoslednosti starih stihijski građenih četvrti.

Jedna od najznačajnijih karakteristika BnV jeste spektakularno loše izveden u osnovi uslovno dobar koncept.
Лепота порока:
Stanovi za daltoniste. Tamno-svetli užas (sivo-belo, braon-belo). Jedino priobalne zgrade liče na nešto bar po fasadi ako ne po gabaritu, iako ni sa "bogatstvom" fasadnih elemenata nisam previše oduševljen.
Autor Časlav Petrović
Pogrešna strana, imajući u vidu kakva malograđanština živi na drugoj obali.
 
Beograd je trebao uredbom doneti da visi objekti budu iskljucivo u brutalistickom stilu, bio bi jedinstven, turisticki atraktivan i to mu stoji.
 
A kada udaraju temelje za BW Riviera? (vidim da ce ona imati citavih 25 spratova) - znaci bice po visini odma ispod Kule Beograd. i njena sestra kojoj sam zaboravio ime.

Posle njih su one sa po 23.

Inace - moglo je mnogo bolje, trebalo je sada vise zgrada izmedju 110-130-150m blizu kule.

Treba jedna zgrada visine 120/30m od cigle blizu kule BG (po obliku srusenih kula bliznakinja) da se lepo uklopi drugaciji oblik, sa kulom.

Ali, ipak - pojma nemaju.
 
Na kraju će još da ispadne da stanogradnja u BnV u stvari motiviše ljude u drugim granama srpske privrede da više rade i zaradjuju više kako bi kupili stanove u BnV ;)

A Beograd prljav, šminka se leš koji se raspada, infrastuktura na ivici pucanja, država se zadužuje preko mere da bi obezbedila energente za zimu, operacije se zakazuju po godinu dana unapred, penzioneri se hrane iz kontejnera, povrenje naroda u "stabilnu" državu je takvo da za tren oka nastanu redovi za benzin, mleko....

Ništa što kreativno mambo-jumbo megatrend knjigovodstvo ne može prikaže kao prihod...
mi smo ispod mastrikta po zaduzenju... :D moj ti je savet: uzmi nesto protiv depre.... :D
 
Vrh