@vradovic ne znam tacno koje si struke, ali jel mozes detaljnije da objasnis finansijski benefit drzave ovde? Moje vidjenje finanijske dobiti za drzavu u ovom projektu jos uvek ne postoji, obrazlozicu. Uzeto je najvrednije zemljiste u Srbiji, eksproprisano je, ocisceno, izgradjena je infrastruktura sto je kostalo preko pola milijarde evra, sve iz drzavnog budzeta. To zemljiste umesto da se isparcelise i na tenderima dodeljuje najboljim ponudjacima je dato jednoj firmi pod parolom da taj arapin ima dve milijarde evra/dolara koje ce odmah da ulozi. Od tih 2 milijarde ulozeno je iz UAE nekih par desetina miliona evra a ostalo se vrti od para koje se dobijaju prodajom stanova. Znaci nije ulozena ogromna suma, vec jedna svota za prve dve zgrade kao zamajac, a ostalo se finansira iz kesa ljudi koji kupuju stanove kao i iz stambemih kredita. Materijali su mahom uvozni, radnici su umnogome stranci, mnoge gradjevinske firme su strane. Koliko sam shvatio zajednicko preduzece BW jos nijedne godine nije ili je vrlo malu dobit prijavilo tako da je ekonomski efekat po drzavu minimalan. Evo ako ti znas nesto vise od ovoga i veci finasijski podstrek za drzavu ja bih zaista voleo da procitam, kao i da li mislis da nije moglo bolje i korisnije po budzet ovo izvesti?
Hvala sto si napisao smislen post.
Iskreno mislim da je odlican potez uradjen iz nekoliko razloga.
1.) Veliki investitori ne kraduckaju i ne prave probleme dok su mali investitori skloni tim stvarima.
2.) Moze da se zaokruzi ceo projekat kao jedna velika celina
3.) Odlican dil za nasu drzavu je napravljen ovim projektom jer usitnjavanje na malo nikada ne bi privuklo dijasporu da investira i izgledalo bi kao favela.
Korist
- Porez na imovinu od svih nekretnina (opstina Savski Venac postaje jedna od najjacih opstina u ovom delu Evrope Dedinje, Senjak, Beograd na vodi...)
- Porez na dohodak od rentiranja (fizicka lica kad rentiraju)
- PDV na rentiranje kada firme rentiraju
- PDV kada prodaju stan a nema povracaj jer nije prva nekretnina
- Turisticka taksa (stan na dan)
- Porez na prenos apsolutnih prava (2.5% od svih nekretnina)
- Promet po svim retail loacijama ima neki porez na promet/prihod + doprinose za radnike po svim tim lokalima
- gradjevinska industrija (firme koje su dobile ogroman novac da izgrade objekte i infrastrukturu) - oni su mozda i najvise dobili.
- usluzne delatnosti tipa odrzavanje zgrada i slicno (na primer alpiniste je retko ko angazovao jer nije imao $$ a sada je zesca potraznja).
- BW Residence, Terraces, Vista, Park i ove zgrade koje su pocele sa radom vec zaposljavaju 300-400 ljudi za stalno samo na odrzavanju. (zarade su im jos uvek lose ali bice to sredjeno)
- Radnici koji su iz inostranstva svakako ucestvuju u placanju poreza i time doprinose rastu BDP-a
- Notari koji su prodali ovih 5.000 stanova do sada su imali znacajnu nadoknadu od overa ugovora
- Advokati su se naplatili za razne stvari
- Dostavljaci skoro nigde ne dobijaju vise baksisa nego u BNV zgradama.
- Svi turisti za stan na dan donose novac i ucetvuju u ekonomiji.
- Mnogi nasi su se vratili iz inostranstva samo zbog Beograda na vodi jer su tu kupili nekretninu
Bukvalno je Beograd na vodi finansijski pokrenuo citavu ekonomiju. Da nije Beograda na vodi veliki broj ljudi iz dijaspore mozda nikada ne bi investirao u Beograd.
Da je srece da se brze i jace siri. Prekoputa, sajam, lokacije koje je Bender pominjao, vise zgrada, veca gustina samo da se gradi sto jace i sto vise.
Osim toga vrednost nekretnina vrtoglavo raste pa kad je vec tako daj da se napravi veca ponuda na trzistu.