Express
Advanced
- Učlanjen(a)
- 05.11.2011.
- Pohvaljen
- 3.155
Zuma":1zh9sn9v je napisao(la):Ružnog li pejsaža, majko mila...
Nigde bilo čega da se izdvoji, malo dinamike, da se neki prostor otvori, da čovek poželi da dođe na neki mali trg, da ne daj bože bar ponekad izađe iz duboke senke na Sunce, da sedne ili prošeta, da negde postoji bar jedan široki prolaz do bilo čega ... Ali ne, uske ulice i visoke zgrade, sve bezlično jednake jedna drugoj. Kao da je jedini kriterijum bio maksimalno ispuniti zadatu zapreminu, a jedini "ustupak" raznovrsnosti da se iskoristi random funkcija po kojoj visine minimalno variraju. Znam da je ovo tek preliminarno, ali plašim se da su jedina tri parametra koji mogu da promene izgled ovoga što vidimo, ulice, ispunjenost prostora i maksimalna visina, davno fiksirani u međusobnim dogovorima i savršeno nepromenljivi.
Evo sad jedne slike Čikaga. Iako je ovo mnogo veći prostor, lepo se vidi bar koliko je lepše kad postoji pravilna progresija visina. Slobodno pored vode, pa zatim postepeno sve više i više zgrade, tako da svi iz njih imaju pogled, a mi sa vode mnogo dublju i bogatiju panoramu grada. Uporedite sad centralni i krajnji desni deo slike. U desnom delu je već drugoj ili trećoj zgradi po dubini svejedno što se nalazi na obali. Niti mi vidimo te zgrade, niti njihovi stanari vide bilo šta od obale pored koje se po predanju nalaze. Prilično je očigledno šta je bolje.
Zuma dobro zapzanje. Plus od mene. :kk:
Upravo P+6 atrijumski soping blokovi u pesackoj zoni, priobalnim trgovima sa muzejima i operom treba da budu uz reku nizvodno. Oni ovu kulu stavise da "pliva" po toj reci. Na taj nacin ta usamljena kula ne samo sto ne spusta grad na reku vec mu tu reku u neku ruku i oduzima svojom dominacijom.
Ovako preseca kontinuitet priobalja, unosi se a ne zaklanja krmacu od KCS koja i dalje ostaje upadljiva. To ruglo treba markirati sa P+50 kulama pored same Gazele, uzvodno.
Najvise mi smetaju "niske" kule nizvodno. Umesto da imamo visoke uzvodno kako bi grad bio otvoren ka toj reci oni napravise kanjon od stometrasa bas tamo gde staro jezgro treba da bude spusteno Terazijskom Terasom do reke.
Nikakve simbolike nema kao da su sljastuce kic objekte posadili na uvelicano kopile Belvila i Stepe. Vise lici na izdvojeno naselje iz Dubaija nego na genezu novog centra Evropske metropole (ocigledno u pokusaju).