Arahne":3oa7ca8q je napisao(la):Prvo nema na svetu nijedne institucije kulture koja posluje sa plusom, a da nisu morali da prihvataju teške kompromise i komercijalizaciju i relativizaciju onoga što treba da bude mainstream ili da nisu u pitanju donacije. Ne postoji kultura tamo gde se razmišlja tržišno. Kultura je jedno a ekonomski zakoni su drugo. Sve što pričam pričam iz iskustva. Sve to što si ti naveo je toliko prazna priča koja je poturena u ovoj državi odavno, ne bi li se državi skinulo sa ledja finansiranje kulture.
Drugo živimo u Srbiji gde se veliki deo turizma i posete muzejima i različitim spomenicima kulture finansira od posete dece do 18 godina. Ne moramo dalje da pričamo o tome.
U svakom slučaju sadržaji koji imaju na neki način veze sa kulturom nastaju u drugačijim urbanim celinama nego što je planirani SA, ekonomsko biznis središte grada. Jedno ne ide sa drugim.
stf":1r793l55 je napisao(la):Оно мало информација што је исцурело о БнВ управо и показује одржив модел по коме се данас у свету тржишне економије подижу објекти јавне намене, Дакле, Арапи треба да изграде Оперу, и да од Ж. станице направе музеј, а трошак би покрили продајом квадрата. Опет, да не буде забуне, тешо да ће се БнВ остварити, али то је модел по коме се граде установе културе.
Баталите утопијске идеје, више не живимо у комунизму.
tripko":2ak4gc41 je napisao(la):Sad sam cuo jednu zanimljivu informaciji koju izgleda ja nisam cuo, jedan od uslova je i gradnja dzamije na Savskom amfiteatru.
Ako nam to bude bice nam veselo.
tripko":3gb5zjqu je napisao(la):Sad sam cuo jednu zanimljivu informaciji koju izgleda ja nisam cuo, jedan od uslova je i gradnja dzamije na Savskom amfiteatru.
stf":17yyovzm je napisao(la):Ovo je sveopšte ludilo. Znači, grad i država treba da ulože stotine miliona evra da bi izgradile neophodnu infrastrukturu za oslobođenje najatraktivnijeg građevisnkog zemljišta na Balkanu i onda da to zemljište u potpunosti sami izgrade u poptunosti neprofitabilnim objektima javne namene?
Po kojoj ekonomskoj računici je to razumno?
tripko":3g2x3nkz je napisao(la):Sad sam cuo jednu zanimljivu informaciji koju izgleda ja nisam cuo, jedan od uslova je i gradnja dzamije na Savskom amfiteatru.
Slažem se sa tobom pitanje zemljišta je ovde ključno (dosta sam govorio na tu temu u prethodnim postovima,da se ne ponavljam više),mogu samo da se nadam da će Ugovorom sa arapskim investitorom interesi Grada biti zaštićeni.Duleja":26bl09hi je napisao(la):Prosto rečeno, ako im prođe to da se stigne bilo do kakvog pravog, pisanog ugovora između zainteresovanih strana, za koji će razume se biti nadležan sud u Londonu ili Ženevi, onda su im vrata širom otvorena da u petoj brzini krenu da rasprodaju svu ostalu zemlju. Centar Beograda je bilo, na žalost, jedino što se moglo ovako i ovoliko populistički kapitalizovati, a nadalje istim finansijski neograničeno manipulisati - za naše pare. Za mene su ovde sve druge priče trivijalne.
Ниједном нисам написао да је предложени пројекат одржив већ да је планиран на најодрживији начин до сада. Фазно измештање инфраструктуре, фазна градња зависно од потреба тржишта, јавно-приватно партнерство, изградња јавних објеката од стране приватника у замену за квадрате ... итд ...dosen":3cfupd43 je napisao(la):BnV je daleko od odrzivosti na toliko mnogo nivoa. Narocito u odnosu na potrebe grada. Odrzivo i profitabilno nije isto.
Како само један учесник, када се власништво над квадратима дели између државе и приватника. Плус град добија неколико установа културе, неколико рестаурираних старих зграда и потпуно урбанизовано - сметлиште ?dosen":3cfupd43 je napisao(la):Pogotovo kada profit ima samo jedan ucesnik. Ova lokacija treba da se gleda iz ugla potreba grada, a ne potreba Arapa i Vucica.
Па нису заборавили. Трамвај је предвиђен уместо тренутне трасе пруге.dosen":3cfupd43 je napisao(la):zaboravise i recimo tramvaj negde na trasi postojecih sina. Izgleda da su radili po principu - a sada mi dodaj jos i ovo, a izbrisi ovo..
Стање на терену је споредно. Одрживост приче се заснива на бизнис плану и финансијско-власничкој конструкцији. Досадашњи планови за урбанизацију Афитеатра су били у потпуности неодрживи (Еурополис) јер су захтевали комплетно имештање инфраструктуре одједном и урбанизацију целог простора одједном и то је требало да финансира у потпуности држава - што је у потпуности немогуће и финансијки неодрживо.毋不敬,儼若思,安定辭 ":3cfupd43 je napisao(la):Хајде, молим вас, престаните. Ако је модел о коме је реч одржив, онда би убио остварен. Одрживост модела се не заснива на основу теоретских наглабања, већ прилика на терену.
То је размишљање из доба комунизма. У свету капитализма, држава/град користи приватног инвеститора да добије одређене установе културе или јавне просторе, тргове, паркове тако што се са њим "пребија", тј договара и преговара.毋不敬,儼若思,安定辭 ":3cfupd43 je napisao(la):Ако нисмо у стању да сами градимо своје и ститувије културе, нека их не буде. О томе сам ја и говорио - да требамо уложити у те институције, а не то да се требају градити унутар пројекта БнВ.
Drakche ":3cfupd43 je napisao(la):Kultura ne mora imati racunicu, ona se isplati na neki drugi nacin. Razvijene zemlje daju stotine miliona godisnje za kulturu, bez ocekivanja da ce im to doneti ikakav profit. Ko ce to finansirati i na koji nacin je druga prica.
Ne radi se samo o kulturnim ustanovama, vec i o obrazovnim (skole, fakulteti), kao i o aministracijama po principu "sve na jednom mestu" zbog izbegavanja vece birokratije.
毋不敬,儼若思,安定辭":tx7msuao je napisao(la):Ово ће бити изванредан симбол наше потпуне капитулације. Присталице најназадније вехабијске секте да нам граде злобни политички симбол усред престонице. Ово није богомоља, већ симбол силеџијства и нељуцкости оних који је граде, а капитулације и издаје оних који допуштају изградњу. Нисам могао ни сањати колико ће онај мој коментар о томе да ови из УАЕ улазе у нечпофитабилне пројекте вам земље само када се ради о изградњи џамија, постсти релевантан.
Нека је проклете семе издајничко.