[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=505536#p505536:is069jv2 je napisao(la):
GOJE » 04 Jan 2018 12:36 pm[/url]":is069jv2]Pošto je 2017. završena vredi istaći jedini raspoloživ podatak da tokom te godine "investitor" nije uplatio ni cvonjka novog kapitala u preduzeće Beograd na vodi d.o.o.
Ostale su samo one osnivačke uplate za nova društva BW Kula i BW Galerija, tako da je tempo "investiranja" sa slabog prešao na tihi režim.
Otkuda ti znaš koliko je uplatio investitor?
To može da zna banka preko koje je išla uplata ili poreski organ koji ih prati.
Da vas obavestim nešto, drugari :
Osnivački kapital i eventualne dokapitalizacije
NISU pokazatelj obima finansijskih transakcija.
Osnivački kapital je mogao biti stohiljadamiliona milijardi i opet ne znači da je osnivač toliko para dao . Sutra može da ispostavi fakturu osnovanoj firmi i uzme pare nazad na svoj račun.
Isto tako, ako je kapital uplaćen iz nekoliko rata, gde je zadnja bila, šta znam, 2016. niko nema pojma osim poreskog organa , i to ako ciljano dođe baš to da kontroliše , koliko para je osnivač ubacio na račun novoosnovane firme. Koliki je promet na računu te firme ? Da li je ta firma ispostavila predračun za neke radove firmi osnivaču i da li je po fakturi ili profakturi ovaj uplatio još nn količinu novca ?
Moći ćete saznati sredinom ove godine, ako se bilans pojavi na APR. Dotle nemamo pojma.
Drugo, ako je investitor ili osnivač predvideo da investira , recimo 500 miliona u prvoj fazi, mislite li zaista da će sav novac da baci odmah na kamaru, pa trošuckaj polako ?
To ne ide tako.
Zašto bi neko zarobio novac?
Do sada je očigledno da je isfinansirano dve zgrade , komplet ( otprilike) ukupno oko 70.000 kvadrata. Obzirom na cenu gradnje, stukao je između 50-70. miliona . Na šipove i temelje ovoga ostalog i obzirom na trenutno stanje radova, recimo da je investitora koštalo ... oko 100 miliona.
Ko to plaća? Pa, plaća investitor, ali mu na ruku ide što je prodao sve stanove ( ili većinu) u rezidencijama i oprihodovao ... recimo 50.000 kvadrata po 3.000 ... uzeo oko 150. miliona. Dakle, isplatilo mu se totalno, a Grad, ako je verovati ugovoru, od toga ima 30%. U stvari, ima 30% zarade ili oko , recimo 25 milona samo na Rezidencijama.
Sad dolazimo do pitanja, da li bi grad dobio više da je isparcelisao zemlju, uveo osnovnu infrastrukturu i prodao plac ?
Ne znam. Sumnjam, uzimajući u obzir cenu zemlje. Gili je dobio MUP za 16. miliona. Ceo blok. Da je bilo skuplje, ne bi ni kupio. Kao što niko nije hteo da gradi na zemlji procenjenoj previše u Điletovo vreme, ni Angel Marina, ni Prokop, ni MUP ni .. ništa niko nije hteo da investira. Stajalo je jer je DS gradska vlast mnogo grešila u pristupu.
Sledeće je pitanje da li bi se uopšte gradio Savski Amfiteatar, da ova vlast sadašnja nije izašla sa ovakvim pristupom.
Nemam pojma, ali sumnjam da bi išlo ovim tempom. Takođe, da nije započet ovaj projekat BNW, garantujem da ni drugi najveći strani investitor ( za sada, a možda je i prvi) Gili the Cheefoot , ne bi pored Airporta, Central Gardena, amerikanske Ambasade uzeo da gradi još ovako veliki projekt, kao što je Sky.
I na kraju. Šta je dobro? Graditi ili ne graditi ?
Krivo vam je što investitor uzima pare?
Stanite malo... Pa naravno da uzima pare. Da nije toga ne bi ni ulazio u posao. Investitori nisu altruistički klub koji će da dođe, ljuljne lovu, podigne nešto i da preda na polzu dragim građanima Beograda ili Srbije.
Jok, bre ! A, ti što su kupnjom stanova praktično isfinansirali ovu investiciju? Pa, shvatite da je to dobro. Te pare kojima su oni kupili stanove, nisu ni moje ni tvoje ni narodne. Njihove su. Ne bi ih ni videli. Možda bi ih potrošili u Crnu Goru ili bi kupili neki stan u Evropama. tek onda su izgubljene za nas, a radovale bi inostrane poreske službe. Ovako, kupili su ovde. Platili porez. Investitor je dao ( valjda) 30% dobiti državi po ugovoru. Malo li je? Na koji način bi vi, kritičari projekta, obezbedili veći prihod državi igradu od ovoga? Ajde da čujem neki plan.
PS. Ja sam potpuni, ali totalni apartieta. Nikad ( i niti ću) nisam bio neke stranke. Ni jedne. Nemam nikakve simpatije za partijske grebatore. Da ne pomisli neko da sam ljubitelj SNS " ideologije" ( kakva crna ideologija, nemamo ni jednu stranku osim marginalnih Radikala koji imaju nešto kao ideologija). Jednostavno, podržavam urađeno u Beogradu u zadnjih par godina, jer je PRISTUP razvoju grada bolji nego ranije. Ne računajući jelku ili rušenje noćom.