dejjan":1mtuc4ml je napisao(la):
Da li može na toj lokaciji uopšte da se gradi na - 15 metara?
Mislio sam da na NBGD može max 1 sprat bezbedno da se ukopa zbog zemljišta i blizina velikih reka. Znam da je TC ušće imao problem na parkingu - 2 pri većim padavinama i da mnoge starije zgrade imaju vodu u podrumu, skloništima i sl.
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Postovani zakon ne ogranicava koliko ce te ici u dubinu ako podnesete ispravnu dokumentaciju mozete ici koliko god i za to cete dobiti dozvolu.
Medjutim svaki nivo koji idete na dole je duplo skuplji od predhodnog sto znaci plasticno objasnjeno -2 je dublo suplji od -1 ili cak -3 nivo 2x skuplji od -1 itd...
Pazite u cemu je problem. Za svaki stan koji napravite morate obezbediti i jedno parking mesto. E sad s’obzirom da je pravljenje tih etaza pod zemljom jako skupo investitori se dovijaju na razne nacine pa onda kao ugradjuju ili pak samo prikazu da ce biti ugradjeni liftovi ili takozvane klackalice samo da bi se ispunila norma za dobijanje gradjevinske dozvole.
Naravno cesto investor ni ne ugradi to zato sto je manje vise neprakticno a sa druge strane je dobio dovoljan broj stanova.
Mi smo prvi stambeni objekat na NBG koji radi 3 podzemne etaze i to smo uradili da sutra ne bi dolazili u situaciju da stavljaml te klackalice a ovamo lux pricu. Ne moze se kako nas narod kaze i jare i pare.
A zasto tako kosta to je vec tema koja trazi vreme i dosta objasnjenja. Ukratko mi se spustamo na -15m ispod 5 su vec vode koje imaju dotok od 35l u sekundi, sto znaci da moramo da obaramo nivo podzemnih voda citavih 10m ali to nisu male vode vec kolicina je 35 litara u sekundi. Da bi to postigli radimo depresione bunare komada 5 iz kojih se crpi voda i obara sistem. E sad igranka tek pocinje mi smo kopali prakticno u ceo krug i nalivali beton da bi drzao sa razupiranjem obode da se zemlja ne odroni na radnike. Zatim kopa se iz nekoliko faza i na svaka 2 metra razupire gvozdje koje drzi taj beton da se i on ne odroni. Ide ono 200 tona celika samo za tu poziciju... ovo je samo delic sta sve treba da se uradi da bi se spustili na trmeljnu plocu odnosno da bi otvorili posao za sipove koji ce se pobijati...
Ovo je nekih 20% ispricanih stvari i to samo na brzinu.
Ako imate jos pitanja probacu jos bolje da pojasnim.
Ali se nadam da necete jer umori me ovo pisanje
Sent from my iPhone using Tapatalk