[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=638959#p638959:3pyfon72 je napisao(la):
michael » Sun Jul 14, 2019 11:22 am[/url]":3pyfon72]Hteo bih navesti jedan primer iz prakse sa kojim sam se susreo, a vezano za dva stana koji su spojeni u jedan. Ovde je u pitanju već izgrađen objekat, dakle nije u izgradnji, ali slično je (cena kvadrata u mom primeru je čak i veća zbog lokacije). Naime, vlasnik je hteo da zasnuje hipoteku na tim stanovima, ali nakon što je urađena procena, banka je uvidela da su ta dva stana spojena u jedan i nije odobrila hipoteku, sve dok nije sprovedena prilično komplikovana procedura spajanja tih stanova u jedan u katastru (nažalost, ovo je moralo biti rađeno baš kod te banke). Razlog koji su iz banke naveli je taj što su se u sličnim situacijama već opekli prilikom izvršenja, gde su ljudi uspevali da uspešno blokiraju izvršni postupak iz razloga što stanje na terenu ne odgovora stanju u papirima.
Ja se u suštini ovde slažem sa investitorom da je ovakav koncept izuzetno praktičan za porodice koje ovo mogu priuštiti i u budućnosti lako odvojiti jednu celinu kao poseban stan za decu, ali ukazujem da u našoj pravnoj praski može biti problema. Ja eto znam za jednu banku koja to prepoznaje kao problem, ne znam da li je to slučaj kod sotalih banaka, ali me ne bi iznenadilo obzirom da znam da idu zajedno na obuke i seminare.