Stomatolog":2b9mvtyu je napisao(la):
Živiš uz toplanu, a greješ se na struju!?
Da li će svaki stan imati svoju toplotnu pumpu ili će toplotna pumpa biti za celu zgradu (kao nekada zajednička kotlarnica)?
Gde će da izbuše tolike bušotine, za svaku toplotnu pumpu (voda-voda) potrebne su dve bušotine!?
Pretpostavljam da što je toplotna pumpa veće stage to je i broj bušotina veći, ipak se radi o zgradi a ne porodičnoj kući.
Postovani probacu da vam odgovorim na postavljena pitanja.
Nismo smo zeleli da idemo na CG iz razloga zato sto :
1. Su svi u skorije vreme ( od kad je nikao A blok ) imali prituzbe da im je jako hladno u stanovima tokom zime i da ne mogu da se ugreju.
2. Podsetimo, prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, propisano je da temperatura u dnevnim prostorijama, spavaćim sobama, predsobljima i kuhinjama bude 20 stepeni, posebnim toaletima 15, kupatilima sa toaletima 22, ateljeima 20, garažama pet stepeni... Licno mislim da je to nedovoljno ( moje licno misljenje )
3. Placas cele godine 1.1eur po m2, a grejes se 5 meseci maximalno.
4. Imas problem sa ovim prelaznim periodom.
5. I moje licno misljenje ne verujem u buducnost fosilnih goriva.
A sad zasto smo se opredelili za ovaj sistem grejanja i hladjenja :
1. Odnos za potrosen 1 kv elektricne energije moze da se dobije od 3 kv pa cak i do 4 kv a u idealnim uslovima 5 kv toplotne energije.
2. Ne postoji medju faza kao sad u ovom periodu.
Na primer nas juzni deo zgrade zeli da se hladi jos u Septembru a Severni da se greje, to nije problem za ovaj sistem.
3. Za isti, kod nas jeftiniji novac od Beogradskih toplana dobijate grejanje i hladjenje cele godine.
4. Koliko potrosite toliko platite zato sto postoje kalolimetri. Odes negde na put recimo tokom zime nisi tu 2 meseca nemas trosak.
5. Nezavisno postizes temperaturu koju ti zelis.
6. Ekoloski 100%
Mozda sam jos nesto izostavio jer ne mogu odmah da se setim.
Postoji 5 bunara. Iz dva vucemo vodu iz koje koristis energiju a u 3 vracamo vodu da se ne bi pravio disbalans u ekoloskom smislu. To znaci da svu vodu koju uzmes zemlji moras u nju i da vratis. U celoj zapadnoj evropi koriste ovaj sistem grejenja i sanjaju da imaju uslove za ovo kao Novi Beograd koji lezi na vodama koje su cele godine temperature od 15 do 16 stepeni. Jednom reciju bogom data energija. Na primer jedna polovina Segedina se greje na ovaj sistem. Njihov centralni toplovod je napravljen da radi na ovom sistemu voda - voda i tako podmiruje bar polovinu potrosaca toplotnom energijom.
Mogu o ovome jos puno ali ipak ovde nije glavna tema obnovljivi energetaki izvori vec Sakura Park.
Nadam se da sam bar malo pojasnio zasto smo protiv Cg odnosno za toplotne pumpe.
Hvala
Sent from my iPhone using Tapatalk