Šta je novo?

Rudnici Litijuma u Srbiji (Rio Tinto...)

Ja nisam rekao da su pregovori trajali par nedelja, nego da je toliko prošlo između Zijin-ovog preuzimanja RTB Bora, i njihovog preuzimanja Nevsun Resources.
Reklo bi se da si učestvovao u pregovorima?
Zanimljivo je i da nisi komentarisao prebacivanje vlasništva preko poreskih rajeva kao ni činjenicu da su tu najviše ojadjeni gradjani Srbije. Ali nećeš ti da političariš ;)

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Mogu samo da kažem da je Zijin uplatio sve što je bilo u ugovoru kojim su postali vlasnici 63%, a uložio je u razvoj zajedničke kopanije daleko više nego što je obaveza u tom ugovoru.
 
Dobro, to je RTB Bor, ali tema je bila Čukaru Peki...
Ista matična firma (Zijin) ali druga firma u Srbiji ;)

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Ovde je tema Litijum i Rio Tinto, pa sam zato rekao da može da bude prodata "Rio Sava Exploration" doo.
 
Haha, sjajno. Sad se ipak vraćamo na temu :)
Manje-više je svejedno koja je firma zvanično "izvršilac radova"...vlasnici su uvek manje-više isti. Pa i tom Rio Tintu je najveći pojedinačni vlasnik deonica - kineska drzava. A sledeća dva su američki fondovi Blackrock i Vanguard.


Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Ima tu još jedna zanimljiva situacija. Rio Tinto može da uradi sve potrebne studije i ostalu dokumentaciju, koja je dovoljna za otvaranje rudnika po našim, ali i po medjunardonim zakonima. Ona može da prodje i nap neku stranu nezavisnu reviziju.

Ali, onda država kaže ipak nećemo da damo dozvolu, bez obzira što vi imate sva prava. Tada bi Rio Tinto skoro sigurno tužio državu pred nekim medjunarodnim sudom i tražio obeštećenje za uložen novac i izgubljenu dobit, nap sve zajedno 5 Milijardi evra.
 
Aha, vazi

Nikakav pravno obavezujuci ugovor nije potpisan sa njima koji bi bio osnov za bilo kakvu tuzbu. Vucicev memorandum o saradnji nije pravno obavezujuci ugovor. Bilo kakav ugovor kojim se otvara rudnik i pokrece eksploatacija mora da bude ratifikovan u skupstini. Te price o nekakvoj tuzbi okacite slobodno macku o rep.
 
Naravno da nije potpisan neki obavezujući ugovor, ali nije o tome reč već o našem i medjunarodnom zakonu kako se dolazi u situaciju da se dobije dozvola za rudnik. Ako oni ispune sve uslove koji predvidjaju ti zakoni, onda bi država morala da im da dozvolu.
Nisam pravnik i ovo je samo moja pretpostavka, ali vrlo verovatna.
 
..... Tada bi Rio Tinto skoro sigurno tužio državu pred nekim medjunarodnim sudom i tražio obeštećenje za uložen novac i izgubljenu dobit, nap sve zajedno 5 Milijardi evra.....

A mozda je sve to baš takva i igra
upravo da se drpi bez rada i vecih ulaganja laganih 5 milijardi...
Ako se potpiše pa nadje razlog za prekid to bi bila dobra drpljena para jer da bi neko profitirao (oko 30 % ) 5 milijardi dobitnog čistog profita mora da uloži bar trocifren br.
Ko je normalan da tolko baš nama kada po ovde datoj tablici rezerve dr. Evroskih zemalja su daleko vece a time posao sigurniji i duže ce rezerve da traju.

Koliko se secam to ne bi bila prva ošteta koju pitaj Boga zašta placamo a možda još je i otplacujemo


U svakom slučaju:
Ja tikve sa njima ne bi sadio
:sesir:
 
Sto bi morala da im da dozvolu? Sta ako studija uticaja na zivotnu sredinu bude nepovoljna po Srbiju ili je ista lose uradjena? Ili narod jednostavno ne dozvoljava rovarenje od 100 godina u svom kraju? RT je preuzeo rizik na sebe otkupljivanjem zemljista od pojedinaca i izradom studija. Molim lepo...
To sto su oni uradili ono sto im je potrebno da sklope ugovor sa drzavom ne znaci da to automatski dovodi do potpisivanja ugovora, valjda je bar toliko jasno?
 
Sigurno bi nas odrali. I raspala Alpina Por nam je uzela obeštećenje, ovi bi nam se napili krvi. Nema šanse da su oni toliko naivni da uđu u višedecenijski projekat bez ikakvih mehanizama obezbeđenja.
 
Da da, kako da ne

Kao sto vec rekoh, damo im BGH2O u tom slucaju pa nek istrazuju fekalije. Ako ni to nije dosta, imamo i 24 stana u finom letovalistu a uvek mozemo da pozovemo i tetku iz Kanade da im da pare
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904943#p904943:1pla249c je napisao(la):
nex999 » Pet Dec 03, 2021 8:12 pm[/url]":1pla249c]Sta ako studija uticaja na zivotnu sredinu bude nepovoljna po Srbiju ili je ista lose uradjena?
Pročitaj pažljivije moje postove o tome. Studije mogu da budu dobro uradjene i potvrdjene od neke strane institucije. Nije im to prvi put da rade, znaju oni vrlo dobro celu proceduru.
 
Pa? To i dalje ne znaci automatsko potpisivanje ugovora o otvaranju rudnika.
 
Ne razumeš problem.

Postoji naš zakon po kojem se daju dozvole ako firma ispuni sve uslove. Ako oni ispune sve uslove, država bi trebala da im omogući otvaranje rudnika. Ako neće onda će oni da traže oštetu.
 
U kom nigde ne pise nista slicno sto navodis.

Uostalom

Da zaustavim dalje takmicenje u specijalnoj olimpijadi, ko zna da cita - evo clan 5 memoranduma:

banana.jpg



https://nova.rs/vesti/politika/ekskluzi ... rio-tintu/
 
Nisam video memorandum, a ti nisi pročitao taj zakon.

Biće interesantno ako država raskine taj memorandum.

Morala bi da smisli neki dobar razlog da otkači Rio Tinto.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904948#p904948:20elfs1g je napisao(la):
nex999 » Pet Dec 03, 2021 9:23 pm[/url]":20elfs1g]Da da, kako da ne

Kao sto vec rekoh, damo im BGH2O u tom slucaju pa nek istrazuju fekalije. Ako ni to nije dosta, imamo i 24 stana u finom letovalistu a uvek mozemo da pozovemo i tetku iz Kanade da im da pare

To je kako mali Đokica zamišlja biznis...
 
Mel":1g6vgn1a je napisao(la):
onaj ko nema DPF stvarno nema pravo ni da prdne povodom RioTintoa.

zagađenja imamo i to ozbiljnog u odnosu na RT, pa ne znam šta sa tim, zašto je samo RT zicer?
Ne pisi nesto u sta se ocigledno ne razumes, dpf je sprava za presipanje iz supljeg u prazno, on samo nagomilava cestice u sebi a kasnije ih spali i opet izbaci gde nego u vazduh. Stani nekada iza auta kom je u toku regeneracija dpfa pa ce ti sve biti jasno. Da je to filter koji se menja na servisu i skladisti/unistava po odredjenom pustupku imalo bi smisla

Ja sam na svom autu izvadio dpf jer smatram da samo gusi motor (sto ce ti reci i svaki inzenjer iz autoindustruje) i na tehnickom sam imao izduvne gasove bolje nego sto je fabrika deklarisala. Fora je samo da se sw mapa odradi kako treba i da sagorevanje u cilindru bude optimalno

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
 
Вучић у суботу у посети месту Горње Недељице
Председник Александар Вучић посетиће у суботу Горње Недељице, територију града Лознице, где ће од 15 часова разговарати са свим заинтересованим грађанима са подручја 12 села Јадарског краја у којима постоји највиши степен забринутости због истрaживања која врши компанија "Рио Тинто".

Председник Вучић позива искључиво грађане тих села да присуствују скупу и не позива своје присталице из Лознице, Крупња или било ког дела Србије да дођу на скуп, саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника Републике.

Председник Србије је у обраћању јавности у среду најавио да ће боравити на подручју села која би била погођена овим пројектом и разговарати с грађанима како би чуо њихово мишљење.

"Идем хладне главе, да чујем њихово мишљење, да им кажем шта можемо да добијемо, а шта да изгубимо, без икаквог решења у глави", рекао је тада Вучић.

Навео је и да ће са собом повести тим људи и да ће одговорити на сва питања.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/stor ... ljice.html
 
Druži se sa "autoinženjerima", zna bolje od fabrike I na autoforumima je pročitao da je zdravije bez dpf.

I dizele bih zabranio u urbanim delovima. Ali kad su već tu, dpf bar smanji direktno udisanje pm čestica koje se lepe za alveole i ne izbacuju kašljem. Pa jedan deo njih sagoreva na većoj T na otvorenom putu van urbanih područja, a drugi deo se otklanja redovnim čišćenjem.

Naravno da je presipanje iz šupljeg u prazno, ali kao što rekoh, s takvim stavom bi me.bilo sramota da pišem na temu industrije i zagađenja. Drži se autoforuma mapiranja i čipovanja.
 
Nisam ja nigde napisao da je zdravije bez dpf-a ali ne kazem ni da je zdravije sa njim

I sta se onda desi kada sve to sto je nagomilao izbaci po hrani koju ces sutra pojesti? To je zdravije i ekoloski?

Generalno su automobili jako mali zagadjivaci u odnosu na to sto industrija izbaci ali se lopta naravno prebacuje na ovu stranu jer em skinu odgovornost sa sebe em ti nametnu da placas jer si "kriv"

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
 
Vrh