Ali BDP je u pitanju Ljubo, kako ne razumeš
Da ostavim sarkazam po strani, neko od forumaša je okačio tabelu sa procenjenim vrednostima litijuma u našoj zemlji (14 milijardi USD). Pošto bih rekao po tvom pisanju na thread-ovima da si ekonomske struke, da li bi možda mogao da objasniš forumskoj publici kako eksternalije mogu da anuliraju dobit od rudarenja metodom oportunitetnog troška? Evo simplifikacije radi, pretpostavi da u ovom trenutku imaš ekstrakovanu 100% zalihu rude (što je u praksi nemoguće) i da momentalno možeš da to materijalizuješ na tržištu.
Uh, mislim da ti na to pitanje
ni približno tačan odgovor ne bi mogao dati ni ceo tim statističkog zavoda, da ih zatvoriš mesec dana i da imaju savršene informacije. Toliko je varijabli da ne bi mogli ni dobar ekonometrijski model da naprave.
Šta je oportunitetni trošak? Zdravlje naroda, troškovi lečenja koje bi uštedeo na toliko i toliko ljudi na toliko i toliko godina?. Tržišna cena svakog hektara površine, potencijal alternativne upotrebe i prinos koji bi doneo? Istorijska, emotivna vrednost, osećaj sveukupnog poniženja koji ne bi imali da se nije dešavalo šta se dešavalo? Koliki je opseg zagađenja? Da li u računicu ulazi i otvaranje kapaciteta za pravljenje finalnog proizvoda ili se radi samo o eksploataciji resursa? Nigde nisam video da je dogovoreno tako nešto! To prvo treba da dogovoriš, pa tek onda da daš resurse! Ko garantuje cene pri ovoj volatilnosti? Ko garantuje da se za dve godine neće pronaći bolji motor od električnog, ako već napuštaju sus motore, pa da nemaš prihode uopšte, a razorio si sve? Koliko je ulaganje RS za neophodnu infrastrukturu? Kako ćeš da kontrolišeš količinu proizvodnje i uvid u troškove, ko ti garantuje da neće budžiti troškove da bi smanjili procentualna davanja, a ovamo arčiti do iznemoglosti? Što nisi napravio neki joint-venture model da učestvuješ u svemu, pa i u profitu? Jednostavno opseg je ogroman za bilo kakvu smisleniju i precizniju analizu. Kao kada bih rekao da predviđam sa 99% preciznosti da će na sledećem svetskom prvenstvu u fudbalu na svakoj utakmici padati između 0 i 28 golova.
Mislim, ja volim brojeve, ne treba ni potcenjivački gledati potencijal rasta BDP, čitao sam ove i one računice i dolazim do zaključka da ti računica nije ni potrebna. Ne zna se precizno iznos rudne rente, ali se kreće u opsegu od nekoliko desetina miliona eur godišnje! Pa toliko bespovratno sprže godišnje 2 beogradska košarkaška kluba! Gde je tu mozak? To je
tolika disproporcija, ne dolazi mi do mozga kako uopšte mogu da razmišljaju o svim tim stvarima za tako
relativno malo povećanje marginalnog proizvoda (na 60 milijardi eur trenutnog)?
Ja sam uveren da je ovo ili kupovina političke vlasti zbog ucene, jer su ovi toliko zaprljani, da nemaju nazad gde ili možda i neka trgovina politička sa EU i kupovina neke kao podrške gde vrlo lako možeš da ostaneš sa praznim obećanjima! Isto može da se gleda i kroz kreditiranje i finansiranje deficita! Plašim se da je situacija toliko strašna, da nemamo izbora. Morao bi da daš ovima ili onima, meni je isto da li si dao Rusima, Kinezima ili ovima!
Jednostavno EU je to potrebno, mi smo žrtvovani, jer nas gledaju kao džunglu! To naravno ne opravdava ovu našu izdajničku ološ i nadam se da će jednog dana imati pošteno suđenje, ne samo zbog ovoga, nego i zbog drugih izdaja!