Slažem se, ali mislim da je dosta loše što odgovor na to pitanje zavisi od toga koga pitaš. Probao sam da dođem do nekih profesora sa rudarsko geološkog, ali nemam mnogo kontakata bliske toj delatnosti, ali jedan od mojih poslovnih partnera će probati da me spoji sa jednim stručnjakom te oblasti iz UK pa me baš zanima njegovo mišljenje.MEne zanima jedna stvar - da li su podzemni izvori ugroženi ili ne. Ako nisu, neka se kopa.
Угрожени су.Mislim da pojedini političari i wanabe političari kao što je Savo Manojlović dižu preveliku alamu oko litijuma. Nije to presudna tema u državi na kojoj se odlučuje sudbina. MEne zanima jedna stvar - da li su podzemni izvori ugroženi ili ne. Ako nisu, neka se kopa.
Onda pro eu opozicija mora promeniti narativ da bi bila dosledna. Ne može i idemo u EU i nećemo da se kopa litijum.Kompanija poznata po ekološkim katastrofama i aferama u kombinaciji korumpiranom vlašću koja iz sata u sat srlja u afere i kriminal, u državi koja podigne granicu aflatoksina u mleku. Šta može da pođe po zlu. NEKA SE NE KOPA!
I Srbija bi profitirala taman koliko i neka africka zemlja.Nemamo izlaz na more, nemamo turizam, nemamo naftu i gas. Litijum je mogla biti jedina strateska sirovina koju smo mogli imati, i koja bi bila jaka figura na politickoj tabli. Nasa proizvodnja litijuma ne bi bila konkurentna po kolicini, ali bi po prvi put neko zavisio od nas. Nebitno da li proizvodimo 1% ili 50%. Kad je nesto strateska sirovina, svaki postotak je bitan. Vrlo vesto su nam tu figuru izbili iz ruku i ostavili su takav "inprint" u svesti stanovnistva da je nikad necemo ni imati.
Zavisi od toga koja se tehnologija koristi i kako se radi. Ugrozava i ne ugrozava.Mislim da pojedini političari i wanabe političari kao što je Savo Manojlović dižu preveliku alamu oko litijuma. Nije to presudna tema u državi na kojoj se odlučuje sudbina. MEne zanima jedna stvar - da li su podzemni izvori ugroženi ili ne. Ako nisu, neka se kopa.
Sta mislis kako bi kod nas?Zavisi od toga koja se tehnologija koristi i kako se radi. Ugrozava i ne ugrozava.
Bopal 1984.Sta mislis kako bi kod nas?
Kompanija poznata po ekološkim katastrofama i aferama u kombinaciji korumpiranom vlašću koja iz sata u sat srlja u afere i kriminal, u državi koja podigne granicu aflatoksina u mleku. Šta može da pođe po zlu. NEKA SE NE KOPA!
Opet ću ponoviti reči nemačkog inženjera na seminaru na kom sam prisustvovao. Pitali su ga zašto litijumske baterije naziva zelenim izvorom energije, odgovorio "Zato što Litijum ne vadimo u Nemačkoj"