Ako se rudnik litijuma ne otvori sada, već uđemo u status quo priču, otvoriće se za 10 godina (nebitno da li za račun EU, Kine ili Rusije), a tada će ljudi isto ovako pričati o ogromnom potencijalu za poljoprivredu u tom kraju, a ljudi koji će se tada sećati priča iz 2024. će ih sa punim pravom pitati "a zašto ste čekali 10 godina da biste ponovo pričali o potencijalu, a niste od 2024 do 2034 iskoristili taj potencijal". Po meni, sasvim opravdano, i zato sam i spomenuo ovde da taj potencijal koji spominju je postojao i pre pre 10-15 godina kada je projekat Jadar tek bio u začetku i kada je trebalo delovati (pokazati na delu da je veći potencijal u poljoprivredi).
Mislim da je Đuka mislio zapravo na ono što sam ja ovde nazvao "scenario 2".
Neće EU, tj. NATO stvarno u tom slučaju napasti Srbiju i osvojiti Mačvu jer bi to bio novi rat na tlu Evrope, i to rat sa zemljom kandidatom za EU, sa gomilom nerešenih stvari (KiM, republika Srpska) i niko nije lud da pali bure baruta i da rizikuje sukob većih razmera u Evropi (na stranu i sve druge geostrateške okolnosti koje takvom sukobu ne bi išle na ruku).
Đuka je mislio na to da će nas EU usisati, to jeste ubaciti u formalno pravno članstvo, modifikovati usluve u to da EU od toga ima samo korist (dakle, za običnog građanina Srbije nulta promena u odnosu na sadašnje stanje, sem zvezdica u gornjem levom uglu na registarskim tablicama na automobilima), a Srbija nikakva prava koje imaju druge članice (ili će ta prava biti oročena za neki rok tipa za 15-20 godina Srbija će imati prava koje sada imaju druge EU članice), drugim rečima napraviće se ustupak tako da EU dobije ono što je htela, dok će Srbija dobiti "zvezdice i plavu zastavu ali iza staklenih vrata".
To je situacija bukvalno kao kada ekipa naloženih likova od 20-25 godina napravi žurku i onda pozovu nekog nebitnog lika koji nije u njihovoj ekipi, niti će ikad neće biti, ali taj nebitan lik igrom slučaja je u friend zoni sa par devojaka koje oni percipiraju kao "lake ženske" i onda pozovu tog nebitnog lika, samo da bi on poveo te "drugarice", koje ovako ne bi ni došle na žurku, pa će posle oni lako preći na akciju
Pa vi sad povezujte ko su u ovom našem odnosu "naloženi likovi", ko je "nebitan lik", a ko su "lake žene". I onda je jednostavno jasno šta su sledeĉi koraci, i zašto će tako biti