Jel bio neko? Bas me zanima objektivno misljenje odnosno da li je i ovde politika upletena ili se placa...
Kao neko ko je bio u mnogo restorana sa 1 Michelin zvezdom, a i u nekoliko sa 2 i 3, mogu da potvrdim iz prve ruke da Fleur de Sel jeste nivo za Michelin zvezdu. Šta više ne bih se čudio da sledeće godine dobiju i drugu.
Inače sutra imam rezervisanu večeru u jednom restoranu sa 2 Michelin zvezde u Španiji, pa iz prve ruke mogu uporediti sa ova 2 naša.
Sa putovanja se obično ne javljam na forum, ali sad sam napravio ogroman izuzetak zbog ove vesti koja mi je danas javljena, a da vas podsetim da sam ja na ovoj temi pisao da 2025 sigurno dobija zvezdu neki od restorana, pa sam prosto morao da napravim izuzetak i da se oglasim
Jedino što sam razočaran da je samo jedan restoran van Beograda ušao u vodič, ali to je možda realno stanje restoraterstva u ostatku Srbije van Beograda.
Mnogo puta sam sedeo u restoranima koji sebe nazivaju fine dining u gradovima u unutrašnjosti, gde u meniju imaš stavke "doručak", "pice", "burgeri". Prošle zime sam na primer sedeo u restoranu u La Pista u hotelu Gorski na Kopaoniku, koji sebe reklamira kao prvi fine dining restoran na Kopaoniku. Ambijent i kvalitet hrane jesu zaista dobri (za moj ukus). Osoblje je profesionalno i ljubazno i zna svoj posao. Ali to ipak nema veze sa fine diningom. Ne možeš ti da imaš pice i burgere u meniju, koliko god da je lep ambijent, a da sebe svrstsvaš u fine dining.
Dakle, drago mi je da smo dobili prve restorane sa Michelin zvezdom, ali mi je žao što su samo 2 nova restorana uletela u novi vodič. S'druge strane dobro je što ni jedan od restorana koji su bili nije ispao sa vodiča sem JaM-a koji je zatvoren pa više nije u konkurenciji da bude ulistan.
Moje mišljenje je da je možda mogao još neki restoran iz unutrašnjosti da uđe u vodič, na primer gore spomenuta La Pista sa Kopaonika je dobar primer restorana za vodič (naravno, ni u ludilu za zvezdu, samo upis u vodič). Takođe i restoran u okviru vinarije Eden je rang za ulazak vodič, mada moguće da se ne kvalifikuje kao klasičan restoran jer je u pitanju ponuda za degustaciju vina sa kvalitetnim set menijem, ne možeš da dođeš ovako bez da je i degustacija.
Moje je mišljenje da u budućnosti novi restorani iz unutrašnjosti u Michelin vodiĉu će verovatno biti restorani u okviru dobrih hotela i vinarija. Mišljenja da je jako mala šansa da se u nekom gradu tipa Kragujevac, Čačak ili Kruševac otvori restoran kadar da uđe u Michelin vodič, a da nije u okviru neke jače vinarije ili dobrog hotela jer jednostavno ta mesta sama po sebi još uvek nemaju dovoljno veliku klijentelu za to.
Po mom amaterskom (korisničkom) iskustvu zvezdu je još mogao da dobije i Salon 1905. A mislim da je blizu zvezde još i Homa, ali to je samo moje mišljenje.