Šta je novo?

Restorani u Beogradu

Onda je makar lako :) vrate cene na prethodni nivo, i rešili su problem.


Alavost! Tim "gazdama" što su alavi ni najmanje ne želim da im biznisi "prežive". Ma koja da je branša. Znaš kako mi je drago kada mi izleti reklama na Instagramu za jedan NBG stambeni kompleks (u neposrednoj blizini moje zgrade) sa "Black Friday ponudom stanova", a zgrada gotova (do pre par godina svi stanovi bi bili prodati na manje od 50% izgrađenosti). Meni to više od bilo čega govori kakvo je stanje stvari i da su se neki malo zaleteli.

Svi mi volimo da zaradimo, i ja sam prvi lik koji će iskoristiti svaku mogućnost da uđem u neki novi posao i zaradim više. Ali nisam ALAV, mnogo mi je bitnije da dugoročno imam kupce i da svi budu zadovoljni (win win situacija) nego da nekog oderem jednokratno (retainer u prvoj godini saradnje) i da posle moram u najboljem slučaju da moram da otpustim 15-20% ljudi (koji su recimo bili angažovani na tom klijentu) jer nisam uspeo da obnovim ugovor za sledeću godinu, jer sam bio alav i povećao cene za 100%.

Ja tako ne gledam na biznis i smatram da je zdrav biznis isključivo kada ga gledaš na duge staze, a ne možeš gledati biznis na duge staze ako si alav. Nebitno da li si vlasnik restorana, vlasnik građevinske firme, vlasnik IT firme, ili bilo šta drugo

Video sam i ja to za Black Friday stanove... To je baš neka impulsivna kupovina, stan za Black Friday...LOL
Delhaize kao broj 1 u FMCG-u, će teško propasti pored 500 radnji, ali veliki sistem, veliki troskovi... Tolike radnje su se otvarale u neka bolje vremena, a sada je baš loše u maloprodaji. Verovatno sa padom prometa neće biti moguće da imaš MAXI baš na svakom ćošku. Videćemo.
 
McDonald's u americi uvodi "5$ meal", a kod nas suprotno - skuplje nego u Zapadnoj Evropi.
Pa naravno, mi zemlje niže klase sve plaćamo više da bi oni mogli da plaćaju manje i žive bolje.

Zato u EU sve košta isto ili i jeftinije nego kod nas, a plate i standard 2-3 puta veći. Jer da bi zemlje A, B, C živeli lagodno, to neko mora da plati. A plate D, E i F, koji sve plate za 50 do 100% skuplje. Zato i služe multinaci korporacije.
 
Pa naravno, mi zemlje niže klase sve plaćamo više da bi oni mogli da plaćaju manje i žive bolje.

Zato u EU sve košta isto ili i jeftinije nego kod nas, a plate i standard 2-3 puta veći. Jer da bi zemlje A, B, C živeli lagodno, to neko mora da plati. A plate D, E i F, koji sve plate za 50 do 100% skuplje. Zato i služe multinaci korporacije.

Nije nužno to, već kada imaš ekstremno konkurentnu ekonomiju kao što je u SAD, tržište samo reguliše cene. Taj srpski McD zapravo ne postoji, već je to lokalna firma koja McD-u plaća franžisu. To je taj deo novca koji ide preko. To je OK, razvijene ekonomije ne žive od proizvodnje, već naplaćuju know-how, tehnologije itd...

Međutim, Beogradski taksi ne plaća nikakvu franšizu, pa su nasvirali cene kao u Nemačkoj... Treba im jedan Uber da ih lepo resetuje kvalitetom usluge... Slično važi i za ove po restoranima.
 
Muči ih ono što muči i ostale ugostitelje u Beogradu - manjak prometa, posle "usklađivanja" cena sa onima u Zapadnoj Evropi. Ne može biti slučajnost da npr. odem dva puta u Jamie's Italian u BnV i oba puta zauzeta samo 3-4 stola, restoran totalno prazan... Baš je prazno.
pa svakako da je prazno, jer je realno kompletan koncept BNV-a i restorana koji se nalaze u okviru tog naselja čisto turistički i ništa više od toga. mi koji živimo u ovom gradu možemo eventuralno 1 da odemo kako bismo posetili te tourist trap lokale i videli kako izgledaju ali na duge staze sigurno nećemo ići u njih. jednostavno, ako hoću da jedem italijansku hranu ići ću u amici, piazzu, pietru, emu, mozzarelu itd a turistički lokal mi sigurno neće pasti na pamet ni za 3 života. a onda, kada na taj turistički momenat dodaš i visoke cene u tim lokalima, jasno je da nema života za njih na duge staze. ista je priča recimo i sa buda barom, a biće i sa ovom brijatoreovom picom.
 
Pa kako raste broj učesnika u tržištu trgovinskih lanaca u Srbiji, cene umesto da padaju, one postaju sve bolesnije i veće. Zato što se prave karteli i ilegalna udruživanja.

Lidl, Delhaize, Merkator... su samo neki od primera. Da bi u Belgiji Delhaize bio priuštiv, u Srbiji mora da bude skup, da nadoknadi. Isto je i sa Lidlom, Merkatorom i drugima. Svi oni služe da se kapital iz jednih zemalja premešta u drugu. Isto kao i banksteri.

Došlo je dotle da su ljudi počeli da se priboavaju kad god se najavi dolazak novog trgovinskog lanca, jer su skontali da umesto pojeftinjenja i boljih uslova, sledi novi kartel i još uži izbor.
 
pa svakako da je prazno, jer je realno kompletan koncept BNV-a i restorana koji se nalaze u okviru tog naselja čisto turistički i ništa više od toga. mi koji živimo u ovom gradu možemo eventuralno 1 da odemo kako bismo posetili te tourist trap lokale i videli kako izgledaju ali na duge staze sigurno nećemo ići u njih. jednostavno, ako hoću da jedem italijansku hranu ići ću u amici, piazzu, pietru, emu, mozzarelu itd a turistički lokal mi sigurno neće pasti na pamet ni za 3 života. a onda, kada na taj turistički momenat dodaš i visoke cene u tim lokalima, jasno je da nema života za njih na duge staze. ista je priča recimo i sa buda barom, a biće i sa ovom brijatoreovom picom.

Ne bih se složio, a ne bih opet išao u tu priču oko BnV pošto to zamara.

Generalno je poseta u restoranima opala, naveo sam Belu Reku, bio sam preneki dan na jednom novom splavu... Retko gde sam video da je popunjeno kao nekada. Nisam odavno bio do Lorenzo i Kaklambe, eto tamo je pre godinu-dve vikendom bilo krcato: bez rezervacije možeš samo da poljubiš vrata... Proverićemo i to; imam neke sastanke sledeće nedelje.
 
pa svakako da je prazno, jer je realno kompletan koncept BNV-a i restorana koji se nalaze u okviru tog naselja čisto turistički i ništa više od toga. mi koji živimo u ovom gradu možemo eventuralno 1 da odemo kako bismo posetili te tourist trap lokale i videli kako izgledaju ali na duge staze sigurno nećemo ići u njih. jednostavno, ako hoću da jedem italijansku hranu ići ću u amici, piazzu, pietru, emu, mozzarelu itd a turistički lokal mi sigurno neće pasti na pamet ni za 3 života. a onda, kada na taj turistički momenat dodaš i visoke cene u tim lokalima, jasno je da nema života za njih na duge staze. ista je priča recimo i sa buda barom, a biće i sa ovom brijatoreovom picom.
Nisu skupi restorani u BNV.
 
Video sam i ja to za Black Friday stanove... To je baš neka impulsivna kupovina, stan za Black Friday...LOL
Delhaize kao broj 1 u FMCG-u, će teško propasti pored 500 radnji, ali veliki sistem, veliki troskovi... Tolike radnje su se otvarale u neka bolje vremena, a sada je baš loše u maloprodaji. Verovatno sa padom prometa neće biti moguće da imaš MAXI baš na svakom ćošku. Videćemo.
Pa oni i otvaraju radnje da bi ugušili konkurenciju. Pitanje je smaokoliko mogu da trpe potencijalni minus.
 
Zato u EU sve košta isto ili i jeftinije nego kod nas, a plate i standard 2-3 puta veći. Jer da bi zemlje A, B, C živeli lagodno, to neko mora da plati.
Nije baš tako jednostavno kako si rekao, i nije isto tako u svim klasama. Jeste viši standard generalno, ali ne baš tako kako napisao. Ali kao što sam napisao u jednoj od prethodnih poruka, benefit višeg standarda najviše osećaju ljudi koji sa medijane plate u Srbiji pređu na medijanu u nekoj zapadnoevropskoj zemlji. Al van pameti je očekivati da će neko sa medijanom na zapadu živeti luksuzno. Ali da će živeti dostojanstveno, ako nema velike prohteve hoće.

Problem je što mnogi koji odu sa medijane u Srbije na zapad, vrlo brzo i na zapadu vide tu višu klasu, koja im je smetala i upadala u oči i kod nas, pa onda postanu hroniĉno nezadovoljni, i onda kad nekom u Srbiji kažu "nije ni na zapadu ok" zapravo misle na to da su i na zapadu medijana, a oĉekivali su da će biti viša klasa.

Međutim, Beogradski taksi ne plaća nikakvu franšizu, pa su nasvirali cene kao u Nemačkoj... Treba im jedan Uber da ih lepo resetuje kvalitetom usluge... Slično važi i za ove po restoranima.
Iskreno, mislim da će se Uber prilagoditi Srbiji kao i bilo koji drugi zapadni igrač. Sumnjam da će razmišljati u pravu nuđenja jeftinije usluge, ako ne moraju. To će možda biti samo u poĉetku, recimo prve godine da dampuju cene dok ne dobiju market shate, posle toga ulaze i ono u priču u kojoj su i ostall.
 
Bio sam u EU ove godine. Sve košta kao kod nas ili je čak i jeftinije. A kvalitetnije.

Jedino su im kirije i računi skuplji ,ali i tu ih polako stižemo. Evo stići ćemo ih još malo od nove godine, kad gamad poveća račune za vodovod i poreze na imovinu.

Što kažem ja - nameti i cene kvadrata ko Cirih, a uslovi i kvalitet života kao Mogadiš.


Takođe ih stižemo i po cenama koje se traže za rad "sa rukama". Frizeri su sve skuplji ovde, majstori, monteri, stolari, mehaničari... sve je otišlo u božju mater. A plate ispratile svega 5-10% svega toga. Najobičniji majstori sada traže pare kao da montiraju nuklearni reaktor, a ne da rade stolariju od trećerazredne iverice i medijapana. Jbg, može im se. Došlo njihovo vreme.

Srbija služi da bude deponija i da se pljačka i čerupa, i to je manje više to. Da bi A, B i C živeli lepo i lagodno, D, E i F moraju da žive kao krave muzare. E to drugo, to su Srbija i slične zemlje.
 
Evo me u jednom od dorćolskih restorana koji se nalazi u Michelin vodiču. Dobio sam sto na bum (bez rezervacije) ali uz uslov da ga oslobodimo do 20.30h jer im je posle toga sve rezervisano. Trenutna popunjenost oko 50% stolova. Otkriću koji je restoran u pitanju kada izađemo ;)

Inače trenutno me najviše zanima koji će restorani ući u Michelin vodič za 2025, da li će ući neki van BG-a i da li ćemo konačno dobiti prvu zvezdu
 
Poslednja izmena:
Deki sto ne otvoris restoran
Da citiran jednog svog drugara "ne bih da se u*erem sebi u život". ;)

Inače u pitanju je bio restoran Istok u kojem sam prvi put. Večera za 2 osobe (supa, predjelo, glavno jelo, desert i piće) oko 8500 din plus bakšiš koji je u ovom slučaju bio (obzirom na jako ljubazno osoblje) 2000 din.

Po meni sasvim korektna priča i izašli smo prepunih stomaka.
 
Генерално Београд није град луксуза и угоститељи би требали мало да се спусте на земљу и учине ценовник приступачнији и обичном народу, посебно у Скадарлији која се продаје за боемску четврт.
 
Da citiran jednog svog drugara "ne bih da se u*erem sebi u život". ;)

Inače u pitanju je bio restoran Istok u kojem sam prvi put. Večera za 2 osobe (supa, predjelo, glavno jelo, desert i piće) oko 8500 din plus bakšiš koji je u ovom slučaju bio (obzirom na jako ljubazno osoblje) 2000 din.

Po meni sasvim korektna priča i izašli smo prepunih stomaka.
Svidja mi se pobeda hipstera nad ustogljenim snobovima.

Danas u BG-u mozes bolje da jedes i postaju i ugledniji restorani koji su kul i opusteni i mozes da dodjes kako god obucen.

A i cene, ako i iznad proseka, nisu nekakvo ludilo odnosno moze prakticno svako da priusti, ne svaki dan, ali moze nekad.

U onim nekadasnjim elitnim restoranima prosecan covek ne bi mogao da plati kiselu vodu, kamoli da se najede.
 
Da bi u Belgiji Delhaize bio priuštiv, u Srbiji mora da bude skup, da nadoknadi. Isto je i sa Lidlom, Merkatorom i drugima. Svi oni služe da se kapital iz jednih zemalja premešta u drugu.
Razumem sta si hteo da kazes, ali si sa Delezom u Belgiji bas omasio. Skup je dosta, kao i vecina stvari tamo.
Neko je lepo rekao da nije bas tako jednostavno, dosta tehnologije i znanja postoji na zapadu zbog kojih vecinom i imaju visi standard.
 
Inače, meni ta sva hrana u svim tim restoranima po Siminoj, Gospodar Jevremovoj, Jovanovoj, Strahinjića Bana... ima nekako isti ukus 🤣

Azijska, vegunjska, ruska, ova, ona.. sve kao drugačije, a nekako isto.

Kao da je svuda isti kuvar koji samo malo doda neke lokalne sastojke pa nazovu taj restoran vijetnamski, kineski, korejski, burgerski, veganski, fajn dajningški, kroasanski, čokolaterijski, sladoledžijski... sve nekako isti k 😁

Zajednički im je i neprijatan miris mog kupatila posle velike nužde koju obavim kad se vratim kući posle jela u tim restoranima, dok inače sve miriše posle mene 😁
 
Генерално Београд није град луксуза и угоститељи би требали мало да се спусте на земљу и учине ценовник приступачнији и обичном народу, посебно у Скадарлији која се продаје за боемску четврт.
Pa ja bi rekao da ugostitelji koji nisu vlasnici luksuznih restorana treba da cenu pozicioniraju drugačije (tj. da budu jeftiniji) ali se ne slažem ako misliš ga BG uopšte ne bi tebao sa ima luksuzne restorane. Ja smatram da treba da postoji ponuda za svaki džep. A tržište će odrediti da li nečiji biznis model ima smisla ili ne. Ako neki restoran i uprkos višim cenama u odnosu na kvalitet koji pruža ima dovoljno mušterija, nema razloga da razmišlja o pojeftinjenju usluga.

S'druge strane, ako promet pada onda će proĉi ili kao spomeniti JaM ili ĉe morati da menja koncept i da spušta cene.

A što se tiče skadarlije, sve te nekada boemske kafane (dva jelena, tri šešira i tako to) je kupio Aca Bosanac (vlasnik Botege, Butika i još par drugih mesta) i taj lik gađa vrlo specifičnu klijentelu (seljobere) tako da u skladu sa tim su i cena (viša u odnosu na kvalitet) i usluga (često osoblje koje boli k***c za goste). Ali to je anomalija, to nije normalan sled događaja kada ti se biznis zasniva na tome. Ali eto, dovoljna količina seljobera koja uprkos tome i dalje posećuje te lokale ;)
Svidja mi se pobeda hipstera nad ustogljenim snobovima.
Pa dobro, ipak sam ja tech guy i geek primarno po struci, pa tek onda business guy ;) nije čudno što volim i hipsterska mesta, a ne samo fensi i lukuzna mesta. Nije samo Istok hipstersko mesto koje mi se sviđa. Na nekim hipsterskim mestima sam i stalni gost.
Danas u BG-u mozes bolje da jedes i postaju i ugledniji restorani koji su kul i opusteni i mozes da dodjes kako god obucen.
Da, takvih mesta nije bilo pre 10ak godina. Sviđaju mi se i takva mesta, zanimljivog sveta tamo možeš videti. Često na takvim mestima vidim jako lepe, a neobične devojke, kakve ne bi video na nekom fensi napucanom mestu. Zanimljiv mi je taj spoj.
 
A što se tiče skadarlije, sve te nekada boemske kafane (dva jelena, tri šešira i tako to) je kupio Aca Bosanac (vlasnik Botege, Butika i još par drugih mesta) i taj lik gađa vrlo specifičnu klijentelu (seljobere) tako da u skladu sa tim su i cena (viša u odnosu na kvalitet) i usluga (često osoblje koje boli k***c za goste). Ali to je anomalija, to nije normalan sled događaja kada ti se biznis zasniva na tome. Ali eto, dovoljna količina seljobera koja uprkos tome i dalje posećuje te lokale ;)
ovde bih samo napravio malu korekciju, Aca Bosanac nije vlasnik, već jedno dobro poznato drugo lice, dok ovaj pomenuti predstavlja samo isturenu figuru i u skladu s tim uzima i deo kajmaka za sebe :)

btw što se tiče restorana Istok, ne znam koliko si zadovoljan hranom ali to je jedan od retkih restorana iz kojih sa izašao i otišao posle toga do Bucka u Francuskoj jer jednostavno ništa nisam mogao da pojedem od svega što sam poručio...naravno utisci su različiti, ali moj je takav da se više ne bih vraćao na takvu hranu
 
Poslednja izmena:
ovde bih samo napravio malu korekciju, Aca Bosanac nije vlasnik, već jedno dobro poznato drugo lice, dok ovaj pomenuti predstavlja samo isturenu figuru i u skladu s tim uzima i deo kajmaka za sebe :)
Znam da se priča da je Peconi (Invej) zapravo pravi vlasnik, tj. da on gura lovu, ali nisam bio siguran u to, zato te lokale doživljavam kao "Aca Bosanac" tip lokala. ;)
btw što se tiče restorana Istok, ne znam koliko si zadovoljan hranom ali to je jedan od retkih restorana iz kojih sa izašao i otišao posle toga do Bucka u Francuskoj jer jednostavno ništa nisam mogao da pojedem od svega što sam poručio...naravno utisci su različiti, ali moj je takav da se više ne bih vraćao na takvu hranu
Ja volim Azijsku hranu, verovatno je do toga da sam bio zadovoljan. Ali ne bih u taj restoran vodio nekog za koga nisam 100% siguran da je iz te priče, baš da ne bi imao utisak koji si ti imao.
 
Brojimo sitno do objavljivanja Michelin vodiča za 2025 za Srbiju! Prošle godine vodič za Srbiju je izašao 15. decembra. Baš sam uzbuđen i sa nestrpljenjem čekam izlazak vodiča za 2025 godinu i nadam se da će ovoga puta biti prvi put i restorana van Beograda, ali se pre svega nadam, kao i većina, prvoj zvezdici, bilo za neki novi ili za neki postojeći restoran iz vodiča. Još malo i saznaćemo
 
Moja generacija gimnazije sprema okupljanje za sledeći maj, biće tu do 100 duša. Ima li neko predlog za rastoran tih kapaciteta, odnosno skorašnjih iskustvava sa svadbi, proslava itd. Nikakav šljašt i fenseraj, radije nešto tradicionalno.
 
Vrh