Šta je novo?

Restorani u Beogradu

Има на Ади фин ресторан, мало даље од трамболине. Ал заборавио сам име, давно сам био пре короне.
 
Brojimo sitno do objavljivanja Michelin vodiča za 2025 za Srbiju! Prošle godine vodič za Srbiju je izašao 15. decembra. Baš sam uzbuđen i sa nestrpljenjem čekam izlazak vodiča za 2025 godinu i nadam se da će ovoga puta biti prvi put i restorana van Beograda, ali se pre svega nadam, kao i većina, prvoj zvezdici, bilo za neki novi ili za neki postojeći restoran iz vodiča. Još malo i saznaćemo
Imas li nekog favorita za zvezdicu?
 
Jel bio neko? Bas me zanima objektivno misljenje odnosno da li je i ovde politika upletena ili se placa...
 
Jel bio neko? Bas me zanima objektivno misljenje odnosno da li je i ovde politika upletena ili se placa...
Kao neko ko je bio u mnogo restorana sa 1 Michelin zvezdom, a i u nekoliko sa 2 i 3, mogu da potvrdim iz prve ruke da Fleur de Sel jeste nivo za Michelin zvezdu. Šta više ne bih se čudio da sledeće godine dobiju i drugu.

Inače sutra imam rezervisanu večeru u jednom restoranu sa 2 Michelin zvezde u Španiji, pa iz prve ruke mogu uporediti sa ova 2 naša.

Sa putovanja se obično ne javljam na forum, ali sad sam napravio ogroman izuzetak zbog ove vesti koja mi je danas javljena, a da vas podsetim da sam ja na ovoj temi pisao da 2025 sigurno dobija zvezdu neki od restorana, pa sam prosto morao da napravim izuzetak i da se oglasim

Jedino što sam razočaran da je samo jedan restoran van Beograda ušao u vodič, ali to je možda realno stanje restoraterstva u ostatku Srbije van Beograda.

Mnogo puta sam sedeo u restoranima koji sebe nazivaju fine dining u gradovima u unutrašnjosti, gde u meniju imaš stavke "doručak", "pice", "burgeri". Prošle zime sam na primer sedeo u restoranu u La Pista u hotelu Gorski na Kopaoniku, koji sebe reklamira kao prvi fine dining restoran na Kopaoniku. Ambijent i kvalitet hrane jesu zaista dobri (za moj ukus). Osoblje je profesionalno i ljubazno i zna svoj posao. Ali to ipak nema veze sa fine diningom. Ne možeš ti da imaš pice i burgere u meniju, koliko god da je lep ambijent, a da sebe svrstsvaš u fine dining.

Dakle, drago mi je da smo dobili prve restorane sa Michelin zvezdom, ali mi je žao što su samo 2 nova restorana uletela u novi vodič. S'druge strane dobro je što ni jedan od restorana koji su bili nije ispao sa vodiča sem JaM-a koji je zatvoren pa više nije u konkurenciji da bude ulistan.

Moje mišljenje je da je možda mogao još neki restoran iz unutrašnjosti da uđe u vodič, na primer gore spomenuta La Pista sa Kopaonika je dobar primer restorana za vodič (naravno, ni u ludilu za zvezdu, samo upis u vodič). Takođe i restoran u okviru vinarije Eden je rang za ulazak vodič, mada moguće da se ne kvalifikuje kao klasičan restoran jer je u pitanju ponuda za degustaciju vina sa kvalitetnim set menijem, ne možeš da dođeš ovako bez da je i degustacija.

Moje je mišljenje da u budućnosti novi restorani iz unutrašnjosti u Michelin vodiĉu će verovatno biti restorani u okviru dobrih hotela i vinarija. Mišljenja da je jako mala šansa da se u nekom gradu tipa Kragujevac, Čačak ili Kruševac otvori restoran kadar da uđe u Michelin vodič, a da nije u okviru neke jače vinarije ili dobrog hotela jer jednostavno ta mesta sama po sebi još uvek nemaju dovoljno veliku klijentelu za to.

Po mom amaterskom (korisničkom) iskustvu zvezdu je još mogao da dobije i Salon 1905. A mislim da je blizu zvezde još i Homa, ali to je samo moje mišljenje.
 
U Homi sam jeo najodvratniju kobasicu na svetu. Doduše bila je preporučena kao dnevni meni, fazon napravili smo puno danas pa da se ne baci... Ja iskreno nisam znao šta da poručim... baš je bila žilava, al nisam hteo da im vratim, žurio sam...

Inače to je restoran u kome sam jedini put u životu bio kum nekom na svadbi. Pre 10 godina. Na svadbi je bila ok hrana dopao mi se koncept da nema sarma, supa, pečenje, nego malo drugačija, alternativnija hrana. Al se i ne sećam šta je tačno bilo na meniju.

Ima li u Beogradu/ Novom Sadu restoran da drži doručak ceo dan ili restoran koji daje za određene pare all you can eat sa švedskog stola? Ako da koji su i koje su cene? Pogotovo me ovo drugo zanima a da odgovor nije "bio je ranije", nego da je danas. Hvala 🙂
 
Za doručak ceo dan u Beogradu ima više opcija, jedna od kvalitetnih je Filter na Banovom Brdu. Mada i Kafeterija ima ceo dan, kao i Kozmetičar ili Bloom, Ima tih varijanti sada već dosta.

Što se tiče all you can eat varijanti ima i toga samo treba malo istraživati (najčešće na instagramu), ali ono što mi je izlazilo kao reklama u poslednje vreme jeste restoran Cotto (TC Galerija) - cena 690 dinara. Nisam bio pa ne mogu da posvedočim za kvalitet :)
 
U Homi sam jeo najodvratniju kobasicu na svetu. Doduše bila je preporučena kao dnevni meni
Bio si u Homa Bistrou na Vračaru. Nisam na tu Homu mislio, mislio sam na njihov fine dining restoran na Dorćolu, u kojem postoji samo set meni, bez a la karta
 
Ima li u Beogradu/ Novom Sadu restoran da drži doručak ceo dan ili restoran koji daje za određene pare all you can eat sa švedskog stola? Ako da koji su i koje su cene? Pogotovo me ovo drugo zanima a da odgovor nije "bio je ranije", nego da je danas. Hvala 🙂
images
 
Postoji u Homi na Dorcolu a la kart meni. Bar je ranije postojao.
Nekada možda da, sada više ne. Sada imaš samo 2 set menija, jedan sa 6 jela za 105 eur po osobi (+45 eur ako hoćeš i uparivanje vina) i jedan sa 8 jela za 115 eur po osobi (+50 eur sa uparivanjem vina).
 
Nekada možda da, sada više ne. Sada imaš samo 2 set menija, jedan sa 6 jela za 105 eur po osobi (+45 eur ako hoćeš i uparivanje vina) i jedan sa 8 jela za 115 eur po osobi (+50 eur sa uparivanjem vina).
Nisam bio odavno bas. Nekako mi ne prija Homa, jer mi je nekako 'hladan' restoran, nema tu toplinu kad sednem, da mi je u startu prijatno. Plus sam imao situacija vise puta da radnim danim odem na rucak i budemo sami u restoranu.

Sad bas gledam sajt njihov. Ocigledno ga ne azuriraju, jer tamo i dalje stoji a la kart meni.
 
Bio si u Homa Bistrou na Vračaru. Nisam na tu Homu mislio, mislio sam na njihov fine dining restoran na Dorćolu, u kojem postoji samo set meni, bez a la karta

?

Bio sam u Homa restoranu pored Univerexporta na Dorćolu. Tu sam bio i kum i kasnije jednom gost. Ranije nisu imali set meni nego a la carte.
 
Vrh