Šta je novo?

Restorani u Beogradu

Јуче (петак) у назначено време на билБодеру, пролазио с друге стране улице, па рекох да шкљоцнем за успомену и дуго сећање на Полет и некада обавезне гирице након враћања из ноћног живота. Било некад давно ................

Sjajno mesto bese drago mi je da je delom bilo deo porodicne navike u odlasku a kasnije sam i sam odlazio vise navrata onako usput neplanirano.

direktor":1rc8em3r je napisao(la):
polet-nekad.jpg
Igor":1rc8em3r je napisao(la):
Sjajno mesto bese drago mi je da je delom bilo deo porodicne navike u odlasku a kasnije sam i sam odlazio vise navrata onako usput neplanirano.
Meni je jedinstven bio gore levi ćošak, a po izlasku odmah do Poletovih vrata
ne zaobilazni Soko Štark za obaezno malo čokolade, nakon dobre klope
Polet ce ostati kao kultno mesto u Beogradu kojeg više nema ...
Ovaj grad , ne bi smeo da dozvoli da ,,istoriska,, kultna mesta tako nestaju
te se pridužujem buducem zahtevu da to ostane neki riblji restoran :D

dsci5767.jpg

После дуже паузе Гусарски брод поново плови,
u bulevaru kralja aleksandra odvno vise nema sa fpz od vj

Evo slika resotrana gusarski brod danas vise nepostoji
dsc00884.jpg

dsc00880.jpg

dsc00882.jpg

dsc00881.jpg

dsc00879.jpg

Gde je ovaj fast fud i kakve je klopa?

Na terazijama prolaz ka bezistanu , klopa nije losa od 410 din na vise

Valja probati ali dosta jake cene

Drago mi je što je jedna nepravda ispravljena, iako mi je Polet kao i većini ostao u najlepšem sećanju. Nadam se da će budući vlasnici uspeti da na tom mestu stvore novi klutni restoran, neće im biti lako, ako se na to odluče.

Igor":2iwxyugm je napisao(la):
Gde je ovaj fast fud i kakve je klopa?

Bivša Galerija, na samom ulazu u Bezistan, sa desne strane. Radovi su bili prilično obimni, radili su mesec dana, i koliko vidim prostor je skroz izmenjen.

Inače klopa i cene su korektni. :kk:

na banovom brdu:

Restoran Bar Latino je otvoren u maju 2010. godine, smešten je odmah pored kubanskog koktel bara Café Buena Vista u Turgenjevoj ulici 5 na Banovom brdu.

9ec96e2e779df7cflarge.jpg

ajmo koja je ovo kafana nekad bila milorad sa fpz :?:

Mozda je nekda to bilo u hotelu prag danas vise nije sigurno

Novo staro mjesto mogao bi okup bb da pane ovdje

dsc03280.jpg

Ovog leta sam hteo da idem tamo i bilo je zatvoreno, inace simpaticna kafana svakako.

BEOGRADSKI ''BERMUDSKI TROUGAO''
“Grmeč“ otvara vrata
M. T. KOVAČEVIĆ | 04. decembar 2014. 18:04 | Komentara: 0
Beogradske kafane uzvraćaju udarac! Nekad legendarni lokali, koji su potonuli u tranzicionoj ekonomskoj krizi, skidaju katance sa svojih vrata

Lokal, kao kulturno dobro, zahtevao je dugotrajnu i veoma komplikovanu adaptaciju. Danas, prvi put posle juna 2011. otvoriće se vrata za posetioce. Gosti će biti šestoro članova likovne kolonije, a već 15. decembra „Grmeč“ će zvanično početi da radi.

- Ceneći tradiciju i značaj restorana, potrudili smo se da adaptacijom lokal dobije isti izgled koji zahteva reprezentativna lokacija na kojoj se nalazi - objasnili su u „Dunav osiguranju“ višemesečne radove na rekonstrukciji.

Podsećamo, od već prežaljenih lokala, na ugostiteljsku mapu vratili su se „Manjež“, „Venecija“, „Moruna“, „Zora“... Gradski boemi se nadaju da će se trend nastaviti, i da će bolje dane da dočekaju „Šumatovac“, „Bosna“, „Grčka kraljica“...

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... vara-vrata

ipak bi okup mogao da bude u grmecu

средишту пажње

17:05
Зашто нестају старе кафане и шта све са њима одлази у прошлост? Зашто волимо кафански дух и да ли примећујемо да нас је ново време увело у неке друге амбијенте?
Зашто нестају старе кафане и шта све са њима одлази у прошлост? Зашто волимо кафански дух и да ли примећујемо да нас је ново време увело у неке друге амбијенте?
Кафана је и у нашој, као и у историји других народа, одиграла велику улогу у формирању јавног мњења и грађанског друштва. У кафанама су се правиле стратегије за битке, оснивале су се политичке партије, ковале завере и планови...
vranjskabanja.jpg

Кафана је заправо одувек одисала демократским духом и слободом да се каже, договори, смисли или уради нешто што је изван кафане незамисливо. Током 19., па и 20. века била је примарно стециште уметника и боема; у послератном периоду освојили су је директори и политичари, а у свим временима привлачила је, како људе склоне смеху и весељу, тако и оне друге - растужене и носталгичне. Да ли данас само нестају кафане или полако нестаје и прототип кафанског госта?

2.jpg

Одговор на ово и још многа друга питања крије се у књизи "Кафанолошки астал - карирани столњак". Књига има два наслова, две насловне стране и два аутора, а обојца су гости данашње емисије: Драгољуб Б. Ђорђевић, професор социологије на Универзитету у Нишу и, такође социолог Димитрије Буквић.

Путем телефона у разговор ће се укључити проф. Иван Маркешић из Загреба, један од рецензената књиге и Бошко Јакшић, новинар и добар познавалац кафанске проблематике.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

Радио Београд 1, 17.05
http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/2 ... D0%B5.html

Jel posećivao neko restoran Kod Nišlije, u Ruzveltovoj, preko puta Zire? Otišao na novogodišnji odmor i nikako da se otvori. Čini mi se da će doživeti sudbinu Parka iz Pariske. Šta je sledeće Bristol, Mornar?? Iako sam mlađi volim da sedim na takvim mestima, pre svega zbog cena, a i zbog atmosfere.

"Beogradske kafane - Prva kafana na evropskom tlu, kao mesto gde se u početku služila samo kafa, otvorena je dolaskom Turaka na Dorćolu .Francuski pisac Luj Žedoen 1624 beleži da u beogradskoj varoši "ima svega do preteranosti" pogotovo preteranosti kafanskog života.Nebrojano puta istoričari,socijolozi,književnici isticali su kafane kao srce i dušu nekog grada.Svedoci smo da smo znali i da znamo da uživamo u "blagodetima" kafanskog života, a ni preteranosti nam nisu strane ! "
103415025323099369069666.jpg

izvor: Ivanovic Mile‎ - MOJ BEOGRAD DUŠU IMA

Vrh