Doprineo si ovoj temi kao reklama u sred filma. Bolje preskoci pisanje posta i lajkuj ko je vec napisao da mu je lokacija sranje, nego da spamujes ljude ovde svojim nedostatkom ‘inspiracije’.Јуче сам прошао, али нисам имао инспирацију ништа да сликам, околина и сама локација су крш и лом.
Jesu vrhovi za ventilaciju, pogledaj kroz ranije slike i videces da kroz svaki sprat prolaze. Na mom stanu se tacno poklapju sa ventilacijom u kupatilima i kuhinji. Rupice se mozda ne vide zbog ugla pod kojim je slikano, al mislim da ih isto mozes videti na ranijim slikama gde su kockice bile na pola izgradjene.Kockice na krovu mi liče da su vrhovi ventilacionih cevi.
Međutim, ne vidim proreze, rupe ispod njihovih ravnih krovića, kroz koje bi prolazio vazduh. Na primer, na Tri Nove se rupe na takvim kockicama se vide.
Dalje, položaj ovih kockica se ne poklapa sa mojom pretpostavkom gde bi mogle da se nalaze, sudeći po projetku zgrade. Ovo prethodno mislim, pod pretpostavkom da su za vertikalu, ventilacione cevi potpuno vertikalne, od zemlje do krova.
Da li su ove označene kockice za ventilaciju?
Edit:
Da li je po projeku kojim slučajem centralna ventilacija sa motorima?
Meni su nesto u poslednjim razgovorima ominjali da bi trebalo da bude deciji park (kog na pocetku nije biko po renderima) te se nadam da je to.Upravu je Defke, ovo je ventilacija.
Na slikama se vidi da su sredili prostor iza zgrade i napravili sa ‘centralnog platoa’ ove stepenice za tu stranu. Jel se zna sta su odlucili na kraju sta ce ovde biti? I da li je neko mozda pitao da li ce biti neki oblik ograde oko placa (ziva ograda ili ono sto trenutno ima na tri nove) ili se plac nece uopste ogradjivati?
Ja sam pitao u ranoj fazi projekta da li cebiti ogradjivano, rekli su da nece biti, mozda se nesto u medjuvremenu promenilo.Upravu je Defke, ovo je ventilacija.
Na slikama se vidi da su sredili prostor iza zgrade i napravili sa ‘centralnog platoa’ ove stepenice za tu stranu. Jel se zna sta su odlucili na kraju sta ce ovde biti? I da li je neko mozda pitao da li ce biti neki oblik ograde oko placa (ziva ograda ili ono sto trenutno ima na tri nove) ili se plac nece uopste ogradjivati?
Ja ne vidim nikakve stepenice na fotografijama Može li malo pojasnjenje gde se tačno nalaze?Upravu je Defke, ovo je ventilacija.
Mislim da je mašta autora, nisam siguran da je sto posto finalizirano spoljasnje uredjenje. Mozda defke ili neko drugi ko je isto u kontaktu sa njima ima vise informacijaJa ne vidim nikakve stepenice na fotografijama Može li malo pojasnjenje gde se tačno nalaze?
Šta mislite, da li će i trotoar ispred zgrade biti sređen kao na slikama projekta ili je to samo mašta autora slika...
Pogledah opet sliku, pa sam se malo zainteresovao u vezi tematike ventilacije. Uobicajeno da novogradnje imaju toalete koji nemaju prirodnu ventilaciju, kao i kuhinje sa aspiratorima koji su nakaceni na centralne ventilacione vodove. Takvo resenje nije najbolje, jer moze da rezultuje da se mesa vazduh izmedju stanova, naravno.Jesu vrhovi za ventilaciju, pogledaj kroz ranije slike i videces da kroz svaki sprat prolaze. Na mom stanu se tacno poklapju sa ventilacijom u kupatilima i kuhinji. Rupice se mozda ne vide zbog ugla pod kojim je slikano, al mislim da ih isto mozes videti na ranijim slikama gde su kockice bile na pola izgradjene.
Edit: evo dok se gradilo, tacno su ovde sa strane rupe:
Pogledajte prilog 171339
U pravu si, radjena je ova bolja verzija. Neki kazu da klapne nisu ni potrebne sa ovim sistemomPogledah opet sliku, pa sam se malo zainteresovao u vezi tematike ventilacije. Uobicajeno da novogradnje imaju toalete koji nemaju prirodnu ventilaciju, kao i kuhinje sa aspiratorima koji su nakaceni na centralne ventilacione vodove. Takvo resenje nije najbolje, jer moze da rezultuje da se mesa vazduh izmedju stanova, naravno.
Malo sam izguglao sta ima na trzistu, na osnovu slika blokova za ventilaciju. Nasao sam neki sajt koji prodaje blokove koji su namenjeni bas da omoguce maksimalno dobru ventilaciju, i blok sa sajta(desni blok) lici na ove blokove na vrhu zgrade. Ispod je slika sistema, sa sajta schiedel com.
Pogledajte prilog 171854
Ideja ovog resenja je da veca komora bloka (na slici je to desni blok, leva komora) bude glavni vod vazduha, a manja komora da sluzi kao vod od stana do glavnog voda. Dalje, na svakom spratu se nalazi jedan specijalni blok (pretpostavljam), koji ima kosinu na slici, on sluzi da se ventilacija stana prikaci na glavni vod.
Visi vazdusni pritisak, koji se obicno nalazi nize, gura na gore vazduh, jer je na visini nizi pritisak, i tako tece vazduh, kao u svakom dimnjaku. Medjutim, za razliku od dimnjaka, stanar na 4 spratu moze da ukljuci ventilaciju. Ako je ventilacija najobicnija cev (za dimnjak, recimo), na tom mestu se prekida vazdusni tunel i vazduh od prizemlja do 3 sprata postaje jedna celina, a stan na spratu 5 do 8 sprata druga celina. Ceo sistem se narusava, zbog 1 ventilatora.
Da se vratimo na sliku sistema ventilacije. Vide se glavni vod i vod do stana. Moze se videti da ventilator moze samo da "pogura" vazduh u glavni vod, ali ne i da narusi tok, i to je verovatno najbolje sa moze da se dobije od datih okolnosti. Plus, ako se dodaju klapne koja sprecavaju vracanje vazduha, na otvor ventilacija u stanu, dobija se jos bolje resenje.
Ne zamerite na duzem postu i tehnickim detaljima, koji se ne ticu toliko samog projekta. Ako nista drugo, nije lose da se cuje ponesto i ovom aspektu.
Verujem da nije bas toliko lako da se sazna kako je radjeno na zgradi. Sudeci po slikama, verujem da su vece sanse da je uradjena ventilacija na ovaj bolji nacin. Bilo bi top, ako bi neko mogao da javi, ako slucajno zna ili moze da sazna kojim slucajem, da potvrdi.
U materijalizaciji pise da ce bas biti blokovi tog proizvodjaca schiedel, tako da kapiram da je to to.Pogledah opet sliku, pa sam se malo zainteresovao u vezi tematike ventilacije. Uobicajeno da novogradnje imaju toalete koji nemaju prirodnu ventilaciju, kao i kuhinje sa aspiratorima koji su nakaceni na centralne ventilacione vodove. Takvo resenje nije najbolje, jer moze da rezultuje da se mesa vazduh izmedju stanova, naravno.
Malo sam izguglao sta ima na trzistu, na osnovu slika blokova za ventilaciju. Nasao sam neki sajt koji prodaje blokove koji su namenjeni bas da omoguce maksimalno dobru ventilaciju, i blok sa sajta(desni blok) lici na ove blokove na vrhu zgrade. Ispod je slika sistema, sa sajta schiedel com.
Pogledajte prilog 171854
Ideja ovog resenja je da veca komora bloka (na slici je to desni blok, leva komora) bude glavni vod vazduha, a manja komora da sluzi kao vod od stana do glavnog voda. Dalje, na svakom spratu se nalazi jedan specijalni blok (pretpostavljam), koji ima kosinu na slici, on sluzi da se ventilacija stana prikaci na glavni vod.
Visi vazdusni pritisak, koji se obicno nalazi nize, gura na gore vazduh, jer je na visini nizi pritisak, i tako tece vazduh, kao u svakom dimnjaku. Medjutim, za razliku od dimnjaka, stanar na 4 spratu moze da ukljuci ventilaciju. Ako je ventilacija najobicnija cev (za dimnjak, recimo), na tom mestu se prekida vazdusni tunel i vazduh od prizemlja do 3 sprata postaje jedna celina, a stan na spratu 5 do 8 sprata druga celina. Ceo sistem se narusava, zbog 1 ventilatora.
Da se vratimo na sliku sistema ventilacije. Vide se glavni vod i vod do stana. Moze se videti da ventilator moze samo da "pogura" vazduh u glavni vod, ali ne i da narusi tok, i to je verovatno najbolje sa moze da se dobije od datih okolnosti. Plus, ako se dodaju klapne koja sprecavaju vracanje vazduha, na otvor ventilacija u stanu, dobija se jos bolje resenje.
Ne zamerite na duzem postu i tehnickim detaljima, koji se ne ticu toliko samog projekta. Ako nista drugo, nije lose da se cuje ponesto i ovom aspektu.
Verujem da nije bas toliko lako da se sazna kako je radjeno na zgradi. Sudeci po slikama, verujem da su vece sanse da je uradjena ventilacija na ovaj bolji nacin. Bilo bi top, ako bi neko mogao da javi, ako slucajno zna ili moze da sazna kojim slucajem, da potvrdi.
Kada sam ja bio da ‘pregovaram’ (pre tri nedelje) rečeno je da će biti Aroma/Maksi… čak je pomenuo i salon automobila, kafić… ali da nema razloga za brigu oko buke. Nešto konkretnije od ovoga mi nije rekaoDa li je skoro neko pitao sta ce biti na mestu lokala u prizemlju zgrade?
Meni su pre par meseci salon automobila pomenuli, ali da se verovatno nece znati sta ce biti dok se ne uselimo.Kada sam ja bio da ‘pregovaram’ (pre tri nedelje) rečeno je da će biti Aroma/Maksi… čak je pomenuo i salon automobila, kafić… ali da nema razloga za brigu oko buke. Nešto konkretnije od ovoga mi nije rekao
Naprotiv. Za buduće stanare kafic je dobra vest. To povećava atraktivnost lokacije i na neki nacin doprinosi urbanizaciji kraja.nadajte se sa nece biti, jer moze da utice na spavanje