Šta je novo?

Rekonstrukcija ulica Kraljice Marije, 27. Marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana

У Цара Душана коцкице никако да се сложе
На више места у овој улици тротоари недовршени и неуклопљени, нарочито на раскрсницама и на споју са зградама. – Мајстори на неколико локација уклапају нови плочник, али има још доста посла

677z381_cara-dusana-1.jpg

(Фотографије: Д. Алексић)
Стихови некада чувене дечје емисије „Коцка до коцке коцкица, кроз простор и кроз време” могли би да постану незванична химна реконструкције потеза од Рузвелтове до тврђаве која је у престоници већ дуже симбол бахатости и јавашлука када је реч о великим инфраструктурним пројектима. Јер овој обнови која ће за десетак дана ући у 23. месец откако је почела, крај се и даље не назире зато што се и даље увелико мајсторише. Коловоз јесте завршен, како и трамвајски коридор, али тротоари и даље нису до краја уклопљени. Нове гранитне и камене плоче, коцке и коцкице, иако су постављене у највећем делу Цара Душана (последње деонице која се ради у оквиру ове безобразно дуге реконструкције) и даље су увелико разбацане и по завршеним и по незавршеним деловима тротоара, а на неколико тачака и даље су и на палетама. Све то јасан је знак да у Цара Душана на плочницима има још посла.

cara-dusana-2kock.jpg

Као и у току већег дела обнове потеза од Вуковог споменика до тврђаве, и овога пута тртотоари су остављени да се раде последњи, на њима се неоправдано посао одуговлачи, започиње на више тачака истовремено и оставља се недовршен. Пешаци су, поручује ова обнова, као и многе претходне у граду, за надлжене и извођаче најмање важни учесници у саобраћају. Јер, тако је било и када су се сређивале и Рузвелтова и Славија и Карађорђева... У случају Цара Душана о томе сведочи неколико тачака.
cara-dusana-4.jpg

Одавно започетаи пешачки потези у овој улици недовршени су остављени на више раскрсница – месецима чекају нове гранитне коцке. Неуклопљени делови лако се могу уочити и на прилазима зградама, око шахтова, на спојевима са паркинг местима... Грађани који туда свакодневно пролазе са правом негодују и гунђају, али мало им то вреди. Као и у току већег дела ове обнове (за коју је, као и за многе претходне, тешко веровати, да ће неко одговарати) и на тротоарима у Цара Душана мајстора је и даље врло мало.

cara-dusana-3.jpg

Од почетка до краја ове улице у петак смо затекли свега три, четири групице мајстора који натенане уклапају делове гранитних плоча и бетонирају спојеве плочника са зградама. Најдинамичније, како се чини, јесте на углу ове и Улице Пјарона де Мондезира где је и остало највише неуклопљених гранитних плоча.

Ако би се радови на последњим незавршеним деловима тротоара у Цара Душана убрзали наредних дана, тај посао могао би да буде завршен за највише десетак дана. Али искуство у вези са пројектом обнове такозвана четири булевара, која је започета још у јуну 2019. и која је требало да буде окончана децембра те године, опомиње да не треба да изненади ако се тачка на ово мајсторисање стави на двогодишњицу почетка радова,

У раније завршеним улицама Карљице Марије, 27. марта и Џорџа Вашингтона на више места већ су видљива оштећења, нарочито на коцкама које оивичују дрвеће у зони паркинг места. Оне су одваљене и избијене из лежишта. То, како кажу грађани, указује не само на бахатост возача него и да ти радови нису најквалитетније изведени.

http://www.politika.rs/scc/clanak/476371/U-Cara-Dusana-kockice-nikako-da-se-sloze

Komentar sa vesti Politike.

Prilozi

• komentar.png
    komentar.png
    35,6 KB · Pregleda: 2.293
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=838770#p838770:129i9rt4 je napisao(la):
astrodule » 05 Apr 2021 12:12 pm[/url]":129i9rt4]Kada nema Gojeta i Berislava i Dejan Aleksić može da posluži.
Dejan Aleksić fantastično radi svoj posao. A meni kao dežurnom forumašu-reporteru-volonteru je izuzetno teško da se motivišem da svakodnevno mesecima, pa i godinama pratim ovo mrcvarenje. Prosto, ništa novo nemam da prijavim. Plezirnije mi je kartati šaha u vreme dokolice. :grand:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=839114#p839114:u0rrom44 je napisao(la):
vucko » Uto Apr 06, 2021 1:44 pm[/url]":u0rrom44]Komentar sa vesti Politike.
file.php

U gradu gde sam odrastao behaton kocke u glavno ulici su postavljene 1958. godine i trenutno su boljem stanju nego nego sveže popločan " zeleni bulevar". Nisu postavljane na betonsku podlogu.

Dobro, evo ipak jedne motivacione reportaže. Samo zbog snega:
20210407_082323.jpg

Izgleda da im se ukrajanje smučilo da su prešli na betoniranje ovakvih deonica:
20210407_082444.jpg

Opet sneg:
20210407_082607.jpg

I opet sneg:
20210407_082758.jpg

I opet, konceptualni sneg:
20210407_082807.jpg

Pa, onda, dim:
20210407_083025.jpg

I "ono betonirano mesto sa fejsbuka":
20210407_083057.jpg

Podsećanje na mrcvarenje:
20210407_083142.jpg

I, za kraj, neke Lale se krste na zvonjavu obližnjeg zvona, a neke se grudvaju, dok rade na raskrsnici koja stoji ovako raskopana preko 300 dana:
20210407_083227.jpg

Jel su ono gore sami betonirali stanari jer im je pukao film da čekaju popločavanje??? Ništa mi nije jasno.

boze dragi na sta cela ulica lici toliko strokavih isaranih izlepljenih zgrada...a tek ovako razvaljena ...tuga jedna :bash: :cry:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=839381#p839381:5bzosw79 je napisao(la):
vucko » 07 Apr 2021 10:24[/url]":5bzosw79]Jel su ono gore sami betonirali stanari jer im je pukao film da čekaju popločavanje??? Ništa mi nije jasno.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=839399#p839399:5bzosw79 je napisao(la):
astrodule » 07 Apr 2021 11:34[/url]":5bzosw79]Ni meni. Prijavio sam Beokomu.
Ne bih rekao da su građani samoinicijativno to odradili, zato što se vidi da su ploče isečene u pravoj liniji.

file.php

Ove betonske radove kao metlom da su zavrsavali. :shock:

Danas je 622. dan od početka rekonstrukcije. Samo kažem :D

Mala poslalstica za GOJE-ta i ostatak građanskih reportera, upravo mi je izletela fotografija na Fejsbuku. :D

Prilozi

• vibracioni nabijac.jpg
    vibracioni nabijac.jpg
    82 KB · Pregleda: 1.249
Moje oduševljenje je neskriveno. Hvala Vučko. Pretpostavljam da su je, jamačno, zvali vibro-kravom, zbog gabarita.

A, mislim i da sam rešio misteriju betoniranih trotoarskih površina. Radi se o velikim starim šahtovima, koji su imali poveće betonirane plafone. Odlučili su, iz nekog razloga, da ostave nekoliko njih. Kako je nivo novog trotoara svega par centimetara viši, nije bilo mogućnosti da te delove popločaju, ali ni da ostave stari beton, pa su odlučili da u vrlo tankom sloju nivelišu novim betonom. A što se tiče zapažanja "kao da su radili metlom", mogu samo da kažem da se to i radi metlom. Takvog majstora starog zanata sam više puta slikovao, i nazvao ga "lazarevačkim finišerom". No, jutros zatekoh novi takav šaht, koji nije finiširan, i preko koga ću se, mnogi put, okliznuti (trapav, kakav sam):
20210408_082927.jpg

Ово је насрамотнија реконструкција у Београду икада.

Goje, nema na čemu. Neka neko javi radnicima da popune takvu rupu sa starim šahtom preko puta platoa Raše Popova malo bliže kiosku kada se krene od stanice. Tamo zjapi rupa od prve faze radova i sličan šaht.

A sada, da se zahvalim kako je red. Nisam mogao mirno da sedim na poslu, no sam seo u tramvaj i slikao šaht - vis-a-vis Raše Popova:
20210408_112549.jpg

A onda se setih i šahta kod Mašinca, kad tamo - čudo Božije. Jedna Lala pozira nakon obavljenog posla:
20210408_095903.jpg

Čak se privršava i Palmotićeva, nakon preko šeststotina dana:
20210408_112838.jpg

I za utehu oko najgore rekonstrukcije, stanje starog Ruzveltovog trotoara:
20210408_100026.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=839653#p839653:1q11o4op je napisao(la):
GOJE » 08 Apr 2021 07:54 am[/url]":1q11o4op]

file.php

Nemoguce da je ovo po projektu. Prekida se taktilna staza, postoji razlika u visini i izgleda kao budzevina.

Највероватније ће налепити траке за тактилну стазу на бетон, као што су то радили на неким асфалтним тротоарима

I nije po projektu, očigledno je odluka "u hodu". Skroz desno vidi se stari nivo, svega par cm niži.

Vrh