Šta je novo?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

20240227_110741.jpg
 
Хоће ићи до ивичњака или јок као код Скупштине и Пионирског парка?
 
Ljudi, mogu li da kažem nešto nepopularno: Imam izvestan sentiment prema fontani, uz koju sam odrastao i posedujem brojne slike kao bebac pored nje.
Međutim, postoji i jedan razlog zbog koga nije toliko praktična: Malo dune vetar i svi pored su okupani.
Vidiš to je meni bila najveća draž...kad prođeš a ona te malo tokom leta osveži:). Nikad to nije bilo da te baš okupa...već kao oni gensi ventilatori u kafićima. Uostalom na jači vetar može da se isključi.
 
Ovaj projekat, kao i projekat ispred Halle Pinki je toliko dosadan, da se nekad pitam da li je moguće imati manje talenta od ovoga.
 


Kafici ne smeju da padnu
Е сад, очекујем да ова бесмислица од радова траје барем неких годину-годину и по дана, градилишну ограду која ће да иде до саме ивице пута, пешаци који ће морати да ризикују животе на коловозу, никакве алтернативе за њих и бициклисте...Уобичајено.
:sesir:
 
Stvarno su mogli da ostave neki prolaz za pešake, ovo trenutno je haos.
 
Леп паркинг. Оверкил мало али нема везе, битно је да им је за живота било лепо.
 
Prilično sam siguran da Trg Marksa i Engelsa ispred Doma sindikata Jugoslavije nije bio prvobitno zamišljen kao parking na pločniku sa mozaikom i fontanom u sredini, već da je tadašnje planere problem parkiranja u najvećem gradu u zemlji iznenadio kao putare sneg u decembru, pa su pribegli našoj tradiciji - improvizaciji privremenih rešenja koja ne ostanu privremena.

Poređenje je postavljeno da bi se videlo kako se vraća prvobitni oblik fontane (verovatno i gabariti) a da se zadržavaju postojeće zelene površine i stabla.

Stvarni motivi za ove nepotrebne radove, kao i po ko zna koji put, su odliv para iz budžeta na račune sekte, dobijanje površine za još vašarskih tezgi i pravilniji oblik klizališta zimi, kao i zatvranje prostora za građanske proteste (tj - sve isto kao i na Trgu Republike).
 
Управо је пређашње стање тзв Трга Републике спречавало протесте. Сад то ипак личи на нормалан централни градски трг, барем у свом партеру са својом релативно правилном и слободном поплочаном површином.
 
Komentar se odnosio na formiranje gradilišta na Trgu Nikole Pašića i samim time (ograđivanje, raskopavanje) - zatvaranje tog prostora za proteste (isto kao što smo onomad komentarisali rekonstrukciju Trga Republike), a ne da li je ili nije staro uređenje Trga Republike sprečavalo proteste (a kao što dobro znamo, pre Vesićevog zaravnjavanja Trga Republike tamo nikako nije bilo moguće okupiti veliku masu ljudu i održati protest ili neko drugo okupljanje... 😛 )
 
Ваљда су веће жардињере за цвеће, али је у рандеру лакше нацртати цвеће.
 
Ne vidim ni smisao cveća. Za mene je Trg u centru grada mesto za prolaz pešaka, za manifestacije...

Cveće može u parkovima (Manjež, Tašmajdan, neki urbani džep sa klupama u tihom delu), ali ne na ovakvim mestima.

Naravno, to je moje mišljenje, zasnovano na praktičnim potrebama ljudi u centru grada.
 
Опет треба видети какви су токови пешака овуда. И њиме се пешаци обично крећу дијагонално, ка пешачким прелазима и ка Дому синдиката, тако да је сасвим оправдано да имамо веће жардињере уз коловоз.
 
Vrh