Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 48.147
Objasni mi, kako drugačije da se nazove kada neko ko se juče uselio u lokal bez dozvole prisvaja deo javne površine koju svi plaćaju i izdržavaju?[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=637809#p637809:zimxt6q3 je napisao(la):stf » Sre Jul 10, 2019 8:20 am[/url]":zimxt6q3]Занимљиво је како се прича на ову тему формира у смеру како су кафеџије нека посебна национална мањина која је дошла и отима градске просторе од обичног народа за неке своје личне потребе. А притом се заборавља ко те баште користи, и који је то проценат становника.
Drugo, a za šta ih prisvajaju nego za lične potrebe? Šta, uzeli da ulepšavaju grad pa zato izneše PVC ambare na ulicu?
Treće, evo izvoli reci mi, koji je to procenat stanovnika što sedi u tim baštama? Šta, video si pune bašte kafića na Obilićevom vencu kad si u petak uveče navratio do grada pa si samoinicjativno zaključio da su ti tamošnji kafići, i njihova tadašnja popunjenost, neki reper stanja? Ti se redovno krećeš po ovom delu grada i znaš koliko je koja bašta puna odnosno prazna pa daješ sebi za pravo da pričaš kako sve to vrvi od gostiju, i to ni manje ni više nego od stanovnika?!
I bahato parkiranje, ostavljanje smeća u hodniku, pucanje na svadbama, alkoholisanje u javnosti, divljačka vožnja, divlja gradnja, zastakljivanje terasa... sve su to za neke ljude takođe načini života na ovim prostorima.Кафана је начин живота на овим просторима, а кафић је само наследник кафане и њена модерна интерпретација. Они су део карактера нашег друштвеног живота одувек.
Što onda ne ideš na temu o bahatom parkiranju pa ne pitaš tamošnje učesnike što tako burno reaguju kad neko parkira posred trotoara? Eto, kao što po tebi PVC ambar posred trotoara nekome donosi korist i time je opravdan, što ne bi rekao isto i za parkirani BMW? I on nekome donosi korist. Dalje, što na temi o divljoj gradnji pišeš kako treba porušiti i zgrade pored ''Plazme'' kad si i sam svestan da je sve to deo našeg načina života na ovim prostorima? Da ne znam bolje rekao bih da kako si se umorio od večitog branjenja Beograda na vodi, tako si se brže bolje aktivirao u teranju kontre na svim drugim temama gde god bi makar u tragovima osetio bilo kakvo nezadovoljstvo i kritiku koji imaju makar tračak veze sa aktuelnom vlašću.
Ma negativni ljudi, pa pričaju svašta. Vide centar i pešačke zone jednom mesečno a misle da znaju bolje nego oni što žive pored njih...Не разумем у потпуности ту аверзију форумаша према кафићима. Та аверзија иде дотле да се шире теорије како се и пешачке зоне уводе због кафића ... то је ван памети.
I šta sad, to što su nekad tu stajale kolone parkiranih automobila opravdava vašarizaciju pola centra?Нарочито што је у крајњој линији, проценат површина заузетих тротоара баштама у пешачкој зони мањи од заузећа тротоара и простора непрописно паркираним аутомобилима пре претварања улица у пешачке зоне.