Šta je novo?

Rekonstrukcija šetališta Lazaro Kardenasa

Evo prvo malo slika sa "završenog" dela.Krećem od Nehruove

Pa pogled ka sredini bloka

Četre'speti na vodi ili ti 45wf



Kao što smo i navikli,kad se završe radovi onda se još pomalo radi

Ograda prema ulici

Ulaz u školu

Opet ka centru

Česma će se tek sada renovirati



Ostale su još klupe

Jiš jedan 45wf

Kocke nisu baš najsretnije složene
 
Središnji,odavno završeni deo

A iza ograde početak radova na delu od sredine ka Dr.I.Ribara

Ovde je već sve razbijeno,inače ovaj plato ispred restorana "Sveti Nikola" je bio najružniji posebno od kada je središnji deo završen pa je postojao kontrast novog i starog.



Mašine u akciji


 
Ok su kocke, samo da ostanu stabilne, fuga tamo vamo nije problem. rekao bih da će se ovo čekićati još jedno minimum par nedelja, tako da kreće blato od ovog vikenda na ovom delu, valjalo bi zalobilaziti dok ga skroz ne završe. Ako bude sreće taman pre pravog naleta jeseni obzriom da je pored škole i vrtića.

Nego, od završetka prošle faze (ka Savi) se pokazalo da je problematično urađen šaht gde šetalište seče onaj trotoar koji jedini ide neprekinuto paralelno sa Savom kroz ceo blok. Tu se stvara ogromna bara i praktično posle trotoar ostaje neuptrebljiv danim od blata koje nanese voda pošto sa svih strana prirodni pad vodi na to nesretno mesto gde je šaht 2 metra pored u odnosu na gde bi trebalo da bude.

Pisaću ovih dana Zelenilu, samo moram da uslikam kada padne kiša, srećom urađeni su novi tereni pored pa može da se prođe okolo, inače trotoar ostaje neupotrebljiv.

U pitanju je bukvalno mesto gde je ova jelkica i piše Šetalište Lazaro Kardenas.
b45.jpg
 
Pa to milion detalja koji će tek da "iskaču".
Štos je što kad imate podizvođače, oni kad "predaju na upotrebu", zapravo uvaljuju vruć krompir JKP Zelenilu i Gradskoj čistoći, a oni nestanu. Pa onda ako je nešto ozbiljnije ili da sami platimo troškove ili da čekamo njih da se smiluju da dođu.
Oni "talasi" deluju baš nesolidno, ja sam mislio da će stranice i dno da budu od betona, ovako će taj lim brzo da propadne...


Sent from my Redmi 8 using Tapatalk
 
Данашње слике. Ради се део поред старог занатског центра, који је ограђен и потпуно раскопан. Започето је бетонирање дела платоа преко пута ресторана Св. Никола.

IMG-1698.jpg

IMG-1697.jpg

IMG-1699.jpg

IMG-1702.jpg

IMG-1703.jpg
 
Нека вртна решења можете видети само код нас и нигде више. Као што су уклоњене скоро у потпуности ниже врсте растиња у свим јавним вртовима, чак и у једној великој природној целини, каква је Ада, тако се реквизити за забаву разбацују по свим деловима природне целине, а при том никад не усклађују са њом садњом растиња близу скаламерија. Тако да нападно стоје у сред простора који треба пре свега да имају природне садржаје. У свету се реквизити постављају увек у једном делу природне целине, као и разни спортски терени, не разбацују се спорадично. Да би неприродни садржаји били што више у складу са природом, користе се дрво и камен, а не металне шипке, преграде и слично.

Сада је хит убацивање тзв. зип-лајн реквизита, који је уметнут у изразито пејсажни изглед врта на Ушћу, на два места, али још драстичнији пример је уметањем изван дела врта са реквизитима на травњак са дрвећем у малом врту у Катићевој улици изнад Славије, који је већ оштећен и уметнутим ограђеним делом за псе, иако за ту намену има погоднијих места у том крају, али изван тог врта.

Тако се сад и на том преуређеном шеталишту блока 45, спорадично разбацују разни реквизити у сред природних садржаја, уместо да су смештени у једном делу, места има на претек .
 
Pa da kada sam pričao sa ljudima iz zelenila oko smanjivanja, "žbunovitih" predela, meni bitnih zbog npr. Vrabaca i srodnih vrsta, odgovorili su mi da su im druge vrste lakše za održavanje...

Sent from my Redmi 8 using Tapatalk
 
Ma to je samo izgovor. Sve što treba da se uradi je da neko uzme električnu ručnu kosilicu i skrati to žbunje / ogradu , u zavisnosti od toga kako ga sade, da to izgleda uredno, i ništa više.
Što se tiče veze žbunova sa vrabcima, mislim da nije baš to ključno, zato što ih viđam i u delovima grada gde jako malo ima žbunova ili ih nema, a postoji drveće srednje visine.
 
Каква замена врста је у питању, када се ниже растиње при сваком преуређењу вртова уклони и не сади се било шта слично, сем ако се у друге врсте не рачунају реквизити, ограде, плоче, рекламне табле и сл... У било ком врту и мањим или великим природним целинама у Европи, ниже растиње и даље постоји. Како је могуће да само и једино овде поред, толико лоших ствари и безброј врста загађења морамо да изгубимо једну такву вредност !

Растиње производи кисеоник, пречишћава загађен ваздух, ствара јоне и испарења састојака битних за здравље , има и ликовни значај због боја и облика, и поред свих тих,науци добро познатих својстава и значаја растиње се уклања, а загађивачи се шире свуда и рекламирају и сматрају се битним за развој и прогрес.
 
Evo malo svežih slika.Krenuo sam od kraja,od Ivana Ribara

Razbucali su do kraja staro šetalište



Ovo igralište unutar bloka će takođe da rade

Ovo je između zgrada uz šetalište

Središnji deo



I ovo igralište uz tržni centar će obnoviti u sklopu rekonstrukcije

A ovo je bliže sredini bloka i već urađenom delu

I ovde će biti fazon dve paralelne staze

Pogled na restoran Sv.Nikola

Staza



Ovo je na spoju prvo-urađenog središnjeg dela i ovog kraka ka Ribara Ivana
 
setaliste danas
 

Prilozi

  • IMG_20201021_152245.jpg
    IMG_20201021_152245.jpg
    302 KB · Pregleda: 2.864
  • IMG_20201021_153943.jpg
    IMG_20201021_153943.jpg
    612,3 KB · Pregleda: 2.862
  • IMG_20201021_153954.jpg
    IMG_20201021_153954.jpg
    533,3 KB · Pregleda: 2.868
  • IMG_20201021_153959.jpg
    IMG_20201021_153959.jpg
    507,4 KB · Pregleda: 2.860
  • IMG_20201021_152215.jpg
    IMG_20201021_152215.jpg
    493,6 KB · Pregleda: 2.866
slike danas
 

Prilozi

  • IMG_20201021_152335.jpg
    IMG_20201021_152335.jpg
    440,7 KB · Pregleda: 2.859
  • IMG_20201021_152231.jpg
    IMG_20201021_152231.jpg
    498,4 KB · Pregleda: 2.858
Wow, koliko lepše izgleda sve... Kako mi žudimo kao grad samo za ovim normalnim održavanjem i rekonstrukcijom postojećeg... Ovde nema ničega epohalnog, a opet preostale 4/5 grada (koje nisu promenada, hram...) možemo sad videti u pravom ruhu - propalom.
 
Održavanje je ključna reč.
Koju često kodnas zaborave.

Sent from my Redmi 8 using Tapatalk
 
Preuzeto sa FB blok 45

Poštovani,
U Bloku 45 , na Novom Beogradu, na prostoru gde se nalazio rekvizit za igru dece „raketa“ za koji se interesujete, trenutno su u toku radovi druge faze kompletne rekonstrukcije šetališta Lazaro Kardenas i svih sadržaja koji ga okružuju. Sve aktivnosti JKP „Zelenilo-Beograd“ vezane za uređenje i održavanje dečjih igrališta usmerene su isključivo na to da se našim najmlađim sugrađanima obezbedi bezbrižna i bezbedna igra na za to, samo njima namenjenim površinama. Rekvizit „Raketa“ je bio rekvizit starog tipa, nije bio u potpunosti u skladu sa važećim bezbednosnim standardima i zbog toga je morao biti uklonjen.

Igrališta U Beogradu se sukcesivno rekonstruišu i sprave za igru dece se svakodnevno privode važećim bezbednosnim standardima, a stari rekviziti se zamenjuju novim. Rekviziti na igralištima koja su u Programu redovnog održavanja JKP „Zelenilo-Beograd“ moraju biti izrađeni i ugrađeni u skladu sa standardima pri čemu se moraju uzeti u obzir i zone bezbednosti (rastojanje i položaj između rekvizita, staza i ostalog mobilijara na površini, kao vrsta podloge). Sva novoizgrađena i obnovljena igrališta treba da poseduju Sertifikat o bezbednosti igrališta. Svi rekviziti koji se ugrađuju na igrališta su izrađeni prema usvojenim standardima SRPS EN 1176 i SRPS EN 1177, koji propisuju bezbednosne zahteve u pogledu projektovanja, ugradnje i korišćenja rekvizita.

Na površini u okviru šetališta Lazaro Kardenas na kojoj se nalazila „raketa“ biće postavljen jedan od trenutno najpopularnijih novih rekvizita „zip-lajn“, kakav postoji i u parku „Ušće“. Projektom je predviđeno unapređivanje predmetnog prostora u širem smislu, pa će pored dečijeg igrališta, biti obnovljen i košarkaški teren u blizini, uveden novi sadržaj – fitnes teren i osvežen prostor za miran odmor.

S poštovanjem,
Centar za informisanje
 
Znam. Grešku sam primetio tek kada nisam mogao više da editujem post. Zar nisi napustio grupu, zbog nekih političara koji su počeli da se pojavljuju?
 
Zamisljam sebe u mladosti da mi dodje neko i kaze ne mozes na raketu nije po SRPS EN 1176 i SRPS EN 1177 standardu, dobio sljivcigu u glavu iz duvaljke ili pracke koje takodje nisu po stadardu gh19/15 sto bi rekao Ckalja ;)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790381#p790381:25kh0837 je napisao(la):
solecar » 05 Nov 2020, 16:56[/url]":25kh0837]Znam. Grešku sam primetio tek kada nisam mogao više da editujem post. Zar nisi napustio grupu, zbog nekih političara koji su počeli da se pojavljuju?
Kako da je napustim kada sam je ja otvorio pre 6 godina, pre ću ih sve poizbacivati, kao što većinu jesam.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790384#p790384:2mihkk8i je napisao(la):
Prota » 05 Nov 2020 17:12[/url]":2mihkk8i]Zamisljam sebe u mladosti da mi dodje neko i kaze ne mozes na raketu nije po SRPS EN 1176 i SRPS EN 1177 standardu, dobio sljivcigu u glavu iz duvaljke ili pracke koje takodje nisu po stadardu gh19/15 sto bi rekao Ckalja ;)
Gde se sve nisam pentrao kao mali i osnovac, "raketa" je još i malo dete. I šta mi fali? Ništa. Evo živ i zdrav sam, da kucnem u drvo, bez ijednog loma, a padao sam toliko puta.
 
Ovo je jedna od retkih stvari (rekonstrukcija) gde nisam pomislio da je bolje da ništa nije ni rađeno. Osim manjih zamerki, tipa "zašto cik cak staza umesto pravo / ukoso", nikakvih priomedbi nemam.
 
solecar":4r77hww0 je napisao(la):
Ovo je jedna od retkih stvari (rekonstrukcija) gde nisam pomislio da je bolje da ništa nije ni rađeno. Osim manjih zamerki, tipa "zašto cik cak staza umesto pravo / ukoso", nikakvih priomedbi nemam.
Ima par stvari, no naravno protok vremena će biti najbolji sudija. U smislu kvaliteta radova, a i "volje" da se postavljeno održava.
To je glavna boljka svih naših sistema.

BlokBrateBlok
 
Imajući u vidu da su neke rekonstrukcije zrele za ponovnu rekonstrukciju po završetku iste, ovo je super.
 
Vrh