Šta je novo?

Rekonstrukcija šetališta Lazaro Kardenasa

Da li znate da li je u planu obnova šetališta u zoni od škole Branko Radičević pa do okretnice tramvaja 7,9 i 11 ?
0c1ee8e2d522b167ae250d8998770cd7.jpg

Sent from my A063 using Tapatalk
To je odradjeno u 1 fazi.

Bez brige, koliko ga sporo rade, biće tu radovi cele godine kako su krenuli (tj razvukli)... a deo prema Savi u sredini bloka računam da će uzme celu 2025.

Za publiku sa jeftinijim ulaznicama,slike su iz 45.bloka.Krenuo sam optimistično u šetnju celim šetalištem ali me ubi vrućina pa sam odustao.Ostatak šetališta kad prođe vlaga.
365c500b83b05425a3515cd5b5293d55.jpg
a5febbdcbfdfc7a183f8b48fb28b34c9.jpg
ee07f4ccc5934cb718ec1a7a9ac5b217.jpg
2452e1b5c47c558c3877a0dbab6d058b.jpg
64ce1fc1136afa7bec54064c29b7f386.jpg
208796f325a09b5fd24873cf41d45376.jpg
06de725707a551195af09fd7ca2dc40e.jpg
1df1a3d1c907530cc745c8c9190ddbf9.jpg
7d7a9541fdade0b07edc4f003f80b06f.jpg
313f50e7d56459192bf33b2b9a6c41c1.jpg
98fb5ac8bba7d0c4e2d3db52dded2eca.jpg

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Vrati me prethodna poruka na to da proverim da li je zaista pet godina prošlo i zaista jeste tako... Evo lepog posta Tikvice kako je to izgledalo u 45. pre rekonstrukcije, zaista je situacija sada i tada nebo i zemlja.

Za razliku od stanovnika 70. bloka, imao sam tu sreću da su mi taman deca imala koristi od toga da se igraju od prvih godina na rekonstruisanom šetalištu u 45. i razlika u tome u kakvom se okruženju odrasta (bar po pogledu spoljnog prostora) je zaista nebo i zemlja. i 4 godine kasnije Blok 45 je i dalje reprezentativan, da ne pričamo pravo šetalište prepuno ljudi u svakom momentu suvog vremena, totalno drugačije nego pre same rekonstrukcije. Tako da, iako je ovo "samo" rekonstrukcija šetališta uticaj na živote stanovnika je ogroman, a ovo kašnjenje u 70. zaista nepotrebno i loše.

Kako se vidi i na poslednjoj fotografiji, borovi u ovim blokovima su očigledno dobro napadnuti bilo potkornjakom ili nekom drugom bubom, pre neki dan naleteh na prilog na Beogradskoj hronici ili tako negde na ovu temu (nisu pominjali blokove ali širi reon Beograda da). Bilo bi šteta da propadnu, ne znam ima li nekog rešenja kada dođe do ovoga...

Da se nadovežem i na ovu temu... Nažalost evo prođe 5 godina od završetka dela šetališta u 45. bloku i ova suša i vrućine su i ove godine nažalost dovele do sušenja dela drveća posađenog tokom rekonstrukcije.

Nije poenta da krivim ovde nekoga, već samo da skrenem pažnju koliko nam je nažalost klima postala drugačija, da čak i pet godina rasta neke sadnice ne znači da će pregurati i šestu godinu iako su čak delovale i bile i zdrave do ove godine. Tako da srećno nam sa budućom sadnjom nažalost, sve je u rukama prirode.

Tako da srećno nam sa budućom sadnjom nažalost, sve je u rukama prirode.
Kolega, mnogo ti je žalostan post, da ne kažem pesimističan. Za svakakve vremenske uslove postoji način održavanja zelenila. Znajući kako to kod nas (ne)radi, stanari bi mogli i trebali da preuzmu inicijativu, ako im je stalo. Uz neprekidan pritisak na Zelenilo, samoorganizovanje i pojačana nega tokom dugih sušnih perioda je jedini način da se uspe u održavanju drveća u životu. :)

Pa nije baš tako, jedno je zalivati sadnicu koju neko posadi ispred zgrade, a sasvim drugo voditi računa o šetalištu koje je praktično graski park. Ko tu treba da se seti da bude osoba koja će se brinuti/zalivati zelenilo i to redovno (ne ono adhoc akcije očistimo svoj kaj). Dalje zalivanje drveta nije isto kao i polivanje sveća,.. Sadnicu od par metara visine (da ne kažem 5,6) treba zaliti sa po nekoliko kanistera vode da bi to na bilo šta ličilo, pa kako dovući to do šetališta...

Jeste za sve ima načina, ali da li baš ima i volje i pre svega organizacionih sposobnosti za to je neto sasvim drugo. Bukvalno bi trebalo da postoji po svakom bloku NVO onda koji će se na dobrovoljnoj osnovi ozbiljno pozabaviti time - ako treba svaki 5-6 dana pa onda pola godine da se zaliva desetine sadnica to nije kao posao na oruk.

Jeste za sve ima načina, ali da li baš ima i volje i pre svega organizacionih sposobnosti za to je neto sasvim drugo. Bukvalno bi trebalo da postoji po svakom bloku NVO onda koji će se na dobrovoljnoj osnovi ozbiljno pozabaviti time - ako treba svaki 5-6 dana pa onda pola godine da se zaliva desetine sadnica to nije kao posao na oruk.
Tačno tako. A da li ima volje, ostaje pitanje za one kojih se to neposredno tiče. Da li je baš potrebna NVO za blok da bi se ovo nabavilo i organizovalo zalivanje... ne znam, nisam pametan. 😉

Portable Water Bladder

Mi (nasa SZ) zalivamo nase drvece, tj drvece koje je posadilo GZ na javnoj parceli ispred nase zgrade (nasom vodom)
i ne samo da zalivamo nego smo se organizovali i zamenili ona koja su se osusila od brige GZ, ili bila polomljena za vreme nevremena.
cak smo i dodali jos neka (GZ je delilo sadnice a i mi smo skupili pare pa kupili na nekim rasprodajama po rasadnicima)
sve u svemu nekih 14 mladih stabala je pod nasom "zastitiom"

To je po meni OK, ispravno razmišljanje. Dobiješ posađene sadnice ispred zgrade i okoline, pa se potrudiš malo oko toga da ih zalivaš. Makar toliko možeš da uradiš za dobrobit, a i da ti kraj izgleda lepše, a ne kao da nevreme pokosilo čitav kraj. Kod mene u kraju su stabla u 99% toliko velika da bez intervencije Zelenila nema šanse da se ukloni čak ni polomljeni deo stabla, pa ih zato cimam redovno. Sad na jesen planiram ličnu sadnju, što mladica koje sam proizveo lično iz semena, što kupio u rasaniku za smešnu lovu. Inače, znam da je više komšija sadilo na različitim lokacijama u naselju, pored toga što je sadilo i Zelenilo.

P. S.
Manje sadnice prihranjujem supstratom.​

OStavio sam komentar i na BVK, ali puca već četvrti put na različitom mestu vodovodna kanalizacija oko šetališta u 45. bloku. Znam da sama rekontstukcija šetališta možda nije bila razlog da se menja i cela vodovodna mreža, ali bih rekao da je očigledno tada došlo do bar nekog uticaja na cevi (možda tokom kretanja teške mehanizacije) kada se dešava ovoliko havarija direktno uz samo šetalište (iako je prošlo 4 godine od rekonstrukcije ako ne i pet).

Јел постоје планови да се у 70-ом, као што је урађено у 45-ом, део шеталишта ка Сави уреди? Ту је и даље онај разваљен, у траву обрастао бетон...

Постоји предизборно обећање и план за комплетну реконструкцију Савског кеја, а кад ће то бити и да ли ће уопште бити...

Vrh