Šta je novo?

Rekonstrukcija šetališta Lazaro Kardenasa

To sam i ja jos pre par godina video da je prakticno celokupno zemljiste upisano na SPC. Kada i po kom osnovu, ko zna, jedino je sigurno da je onda u rukama iskusnog investitora da napravi poslovno stambeni objekat

Tu se kola ne parkiraju vec su pjesaci ugazili i netreba im uvjek povladjivati korak vise za zeleni Bg

Ne moraš da uvek povlađivati pešacima, ali možeš da napraviš da staze prate tok pešaka, a da zelenilo posadiš na preostalom delu. Koja je poenta praviti staze koje je neko smislio da služe tokovima pešaka, a da onda neposredno odatle imamo utabanu travu ili jednostavno samo golu zemlju koju su pešaci napravili gazeći po travi, jer su to njihovi realni tokovi kretanja?

Govorim o parcetu ispred tc usce povladjuje i lidli pa je poplocao stazu koju su ugazili ,sad st*** ugazila novu stazu da poplocaju i tu oni bi ugazili i sledecu trosarina ada a naj gori primjer voislava ilica voze kola preko trave i parkiraju treba kaznjavati a sta je nego povladjivanje kad napravis stazu koja prati tok pjesaka trenutni dodje do promjene sadrzaja evo ga nova putanja ilu kao kod delte sto se stimuluse nelegalan prelazak ulice itd ...
Gradjani su lijenstine vecina i ta usteda od 10 s mu zivot znaci dokazano je da dovoljno postaviti npr zivu ogradu visine pola metra zaobilazice nece preskakati ...mogao bi da se uradi eksperiment kod TC usce

Kako je u Tašmajdanskom parku ispoštovan tok putnika, pa je prilikom rekonstrukcije popločano i ono što nije bilo ranije, a narod je to sam "utabao", pa eto sada nešto ne vidim da je i tamo "razrovano" na drugim mestima. Nije teško odraditi nešto da bude korisnički funkcionalno, a ne da se stalno nameću neka rešenja koja "stručnjaci" predlažu. Nije sav narod lenština, i nije uvek narod zadrt pa da će da tera neku kontru i kada se ispoštuju pešački pravci kretanja. Ako je moglo u Tašmajdanu, može i kod Ušća, a može i u Savskim blokovima. To što se nekome od nas nešto ne sviđa, ili imamo drukčije mišljenje, ne znači apriori da je nešto loše. Isto važi i za ovo šetalište. Ako su već hteli da razbiju monotoniju, to su mogli da odrade sa onim ubačenim pločama, kao u prvom delu koji su rekonstruisali, a ne ovim cik - cak stazama.

Posalji pitanja pejzaznom arhitekti zelenila...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=750459#p750459:3c3hab8b je napisao(la):
DusanBG » Mon Jun 22, 2020 2:34 pm[/url]":3c3hab8b]Nažalost oko kamenih kocki na centralnom delu je već krenuo da se raspada mater ili koja god ono bila fug masa. Srećom su majstori i dalje tu, to je generalno posao od pola dana za nekog majstora da ponovo napuni, ali mislim da će morati da menjaju masu (ili prvi put neko nije dobro umešao). Ako stignem neki put uslikaću.
Razlog ovoga je verovatno što su te kocke postavljali momci koje se unajmili preko studentske zadruge, koje su plaćali sitne pare po satu, jer sam nebrojeno puta video samo jednog momka koji sedi i čika te kocke čekićem i ukraja ih, pa mu treba jedan dan da postavi 20ak kocki. Ko zna ko je mešao tu masu i kako su je nanosili. Na pojedinim mestima su bile vidljive rupe već sledećeg dana nakon nanošenja mase.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=714125#p714125:2dov9ih5 je napisao(la):
Bad-Toro » Wed Mar 04, 2020 5:12 pm[/url]":2dov9ih5].
Možete da vidite i koliko su znakovi nisko postavljeni, tačno u visini glave dece od 6-7 godina.[
Evo da odgovorim sam sebi :)
Neko je očigledno shvatio problem, pa su postavljeni mnogo manji znači koji su postavljeni dovoljno visoko da deca ne mogu da ih udare glavom. Sada je to mnogo bezbednije.

Prilozi

• 20200521_130629-2016x1134.jpg
    20200521_130629-2016x1134.jpg
    523,1 KB · Pregleda: 3.247
Očigledno su deca u Bloku 45 specijalna. Na Ušću nisu menjali znakove, a pun je poligon dece na biciklima, trotinetima i rolerima.

Možda se niko nije žalio na znakove u parku na Ušću, a u bloku 45 jeste... ipak je ovo ljudima bukvalno ispred zgrade, a park na Ušću se doživljava kao "ničiji i svačiji".

A oni prvi znaci su zaista na prvi pogled izazivali osećaj zabrinutosti... svi smo kao deca padali sa bicikala, lomili se i sl, a kada vidiš onu nisko postavljenu limenu tablu u visini dečije glave, sa onim oštrim ivicama, nije ti svejedno. Dobro je da su reagovali.

Iako se ne slažem sa pomenutoma akcijom, apsolutno podržavam to što su se građani ujedinili i ovo promenili. Od malih stvari se počinje i nadam se da ćemo jednog dana videti i blokadu Jurija Gagarina zbog bahatosti vlasnika splavova i vikendica na Savi.

Sa Fejs grupe

Pre koji dan smo se svi obradovali sto su na našu urgenciju na šetalištu Bloka 45 postavili dve kamene žardinjere, kako automobili ne bi ulazili u deo za pešake iz Dr Ribara u Nehruovu.
Danas je crni džip marke Tojota, reg.tablica BG1655LN, zaobišlo te dve žardinjere, preko zelene površine, preseklo šetalište i preko ozelenelog brdašca tik pored igralista, prešao na drugu stranu, da bi parkirao u hladovini Nehruove na potezu ulaza 160-162. Tri istetovirana lika sa detetom su na opasku da to vise ne rade, izgovorilu gomilu ružnih reči devojci koja ih je zamolila da to više ne rade.

Na stotinjak metara od stanice policije i prostorija komunalne milicije....

Juče sam prvi put prošao (protrčao) kroz rekonstruisani deo i zaista je fenomenalno na prvi pogled. Oko 19h bilo je prepuno šetača, roditelja sa decom, klinaca na biciklima...

Mnogo lepše nego nekada.

Sva igrališta su bila puna. Kao i kafići.

Neću sada da mračim, tako da ostane samo na ovom fenomenalnom utisku.

Da odlično izgleda, živim na drugom kraju grada pa u ovaj kraj NBG dođem obično kad odem na kej pa sam prošetao i ovim obnovljenim delom prošle nedelje, generalno su sve te površine po blokovima decenijama bez bilo kakvog ulaganja pa ne prikazuju verodostojno šta su prvobitni tvorci blokova imali u vidu (kej je još drastičniji primer jer je unakažen svim onim splavovima), ovo bi trebao da bude minimum za sve te površine oko zgrada na Novom Beogradu u nekom normalnijem društvu.

Ono što mi smeta (već smo diskutovali malo o tome i na drugim temama) je što se neki stari problemi samo ističu kada se nalaze u blizini ovakvih uspešnih rekonstrukcija. Naravno, u pitanju je nastavak ka Savi i polomljeno stepenište i plato. Toliko bode oči kada se želi izaći na Savu da je baš žalosno.

Takođe je žalosno i stanje mnogih stepeništa na samom keju.

Како напредују радови на реконструкцији око школе? Има ли слика и да ли има прогноза када ће и тај део завршити?

Na žalost ova rekonstrucija je bogata "manama" i kiksevima koje mnogo liče na korupciju, poslsdično tome i neznanje itd..

No mnogo smo siromašno i zapušteno društvo i onda nas i ovakva polovična rešenja zadovolje.
Na žalost te mane će se pokazati kasnije, u "eksploataciji", samo tada neće biti "volje" da se to popravlja jer su politički poeni pokupljeni...

Sent from my Redmi 8 using Tapatalk

Evo sličica.,nemojte zaboraviti da je reč o bloku na kraju grada,Zelenilo radi korektno,postavljaju se nove sprave i igračke koje vežbaju motoriku.Korupcije ima sigurno,protekcije verovatno(ali ne zaboravite da će se šetalište raditi i kroz druge blokove ne samo kroz njegov)ali mislim da bi svi na NBGD bili zadovoljni kada bi im se ovako sredilo ispred zgrade.Sve i svemu meni se sviđa.

Ovaj deo je iza onog dečijeg poligona

Prostor oko česme posebno uređen

direktor":3kl3eg0g je napisao(la):
A da fotkas to o cemu pricas .....
Ako je meni, fotkao ja i kačio... Prva faza... Meni dovoljno... Za drugu nemam živaca...

Kada bi svaki blok imao centralni deo ovako sređen, pa to bi bilo fenomenalno. Koliko god ne volim kafiće oni nam očigledno trebaju i oni čine ovaj deo živim.

Naravno, ko ne voli kafiće, neka ode na kej i napravi piknik na zelenoj površini. Za sve ima mesta.

Ovoliki slobodni prostor u centru Bloka samo govori kako je koncept bloka fenomenalan i što postoji toliki potez gde nema automobila.

Drugi blokovi (npr. 28) imaju takve prostore, ali imaju i kolovoz, dok u Bloku 45 (i 70) imamo ogroman prostor potpuno bez automobila.

Već znam za par primera gde je izgradnja, obnova, parkića kao magnet privukla ljude i sada su ti prostori puni ljudi i dece po ceo dan (parkić u Paviljonima na raskrsnici Luja Adamiča i Džona Kenedija i parkić u Bloku 38).

Opet moram da ponovim da je ovaj prostor u Bloku 45 sjajan je na velikom prostoru nemamo automobile, a imamo kafiće, mini šetalište i sadržaje za decu.

Još samo kada bi rešili decenijski problem izlaza na nasip, a ne da taj prirodni produžetak renoviranog dela završava nečim što podseća na izgubljeni grad u amazonskoj prašumi.

Pa taj prostor je bio sjajan od početka ;)
E sad zašto je zapušten to je drugo...
Nije ovim radovima ništa (u osnovnom projektu) prošireno.
Dakle zahvalnost za taj prostor ide prvobitnom projektu.
Dobro recimo da ovaj mali tržni centar (pampers zona i onaj deo kafića ka 71, 72)
Nije bio tu ali dovoljno dugo je tu.
Jedna od velikih mana ovog poduhvata je što su se zaustavili u podnožju nasipa...
Taj deo ka bloku sa stepenicama i terasam je organski deo šetališta...

Tako je (lepo si napisao ono što mi je u glavi).

Fenomenalno zamišljen prostor koji je propao.

Pa čak i betonski delovi koji postoje oko nasipa mogu da se osveže i to prvensteno drvenim daskama za sedenje i sa malo boje.

Danas sam prošao kolima, videh upravo ovo što je Tikvica slikao(la). jedan sloj asfalta je stigao do Nehruove.
Šta tu ima da se radi do 31.12., meni nije jasno...

Vrh