Potrebno je dodatno destimulisati prodaju plasticnih proizvoda.
Recimo taksa od 50 din na kese i pica iz PET ambalze.
Ovakvi stavovi i izjave, koji sve češće struje kroz etar i medije, samo pokazuju moderno odsustvo bilo kakve elementarne informisanosti o materiji a preveliko prisustvo nekih eko-fašističkih stavova gde bi svi nekog za nešto da kažnjavaju, ali uglavnom običnog čoveka, dok glavne krivce ignorišu. I to čak i onda kada je više nego jasno da kažnjavanje i maltretiranje neće ništa pomoći niti promeniti. Da se razumemo, nisam ni ja stručan u ovoj oblasti, ali bar se najpre informišem o osnovnim stvarima. A ako u nečemu pogrešim, korigujem stavove i izjave. Ne idem i dalje glavom kroz zid i protiv celog naroda.
Prvo, da li si upoznat sa time da postoje različite varijante PET ambalaže? I da li znaš da se neki od njih mogu reciklirati?
Drugo, da li si iakd razmišljao ili proguglao
kako neki otpad dospeva u neke sredine? I ko je za to odgovoran? Evo najprostije rečeno, ako ja uredno bacam svoju plastičnu ambalažu u kesu, koja potom ide u kontejner, pa u Vinču... da li sam ja kriv ako tu flašu neko izbaci iz kontejnera (recimo cigosi kad rovare, pa izbace pola sadržaja na ulicu jer j' im se) pa ona završi u Dunavu, pa u Crnom moru, pa jednog dana u nekom okeanu? Da li sam ja odgovoran za to? Da li sam ja bacio tu flašu u vodu? Pa ne. Odgovorni su oni koji su nadležni za te materije od trenutka kad ih bacim u kontejner do trenutka kad stignu na deponiju ili reciklažni centar.
Treće, da li se ovde nekad kritikuje Gradska čistoća, Grad i ostale institucije i službe koje ne rade svoj deo posla korektno? Pa nisam baš primetio. Zašto niko nikad ne odgovara za tradicionalne godišnje požare u Vinči? Zašto se kasni sa reciklažnim centrom?
Zašto ne postoji razrađen sistem na nacionalnom nivou za reciklažu elektronskog otpada a postoji more raznih hohštapelrskih folirantskih taksi koje već preskupu elektroniku koja u Srbiji zavisi od par kartela i mafijaša, čine još skupljom?
Četvrto,
koliko su efektivne dosadašnje ''glavom kroz zid'' i ''ma k***j kesadžije sve redom!!!!'' prakse koje smo videli ovde u Srbiji? Jeste opala za par procenata prodaja kesa u trgovinskim lancima otkako su počeli da ih naplaćuju, ali da li je opalo i zagađenje kesama? S druge strane, dok se ljudima naplaćuje ona veća, jača kesa, masa njih ode do dela sa voćem i povrćem i tamo uzme drugu plastičnu kesu za džabe. I, šta se time postiže? Osim veće profita za Delez i slične licemere - ama baš ništa. I inače govoreći, kako u Srbiji prolaze sve akcije i ideje koje običnom narodu nešto nameću bez logičnih objašnjenja i rezultata? Jel budu prihvaćene oberučke i sprovedene u rezultate... ili pak češće budu napenaljene, a raja u roku od odmah nađe način da ih zezne i izbojkotuje?
Peto,
kako se upotrebljavaju viškovi profita i zarada od dr**nja ljudi naplaćivanjem kesa, naplaćivanjem slamčica (nema još, ali biće), naplaćivanjem ekoloških taksi na 1, 2, 3, 4, 56. stvar... ? Da li su Delez i ostatak ekipe višak prihoda od prodaje kesa uložili u neke velike ekološke akcije i napore? Pa ne bih baš rekao. Štaviše, mislim da su postali još gori. Razbacuju se svetlom i strujom, proizvode i hranu pakuju u plastične ambalaže i kutije, objekti im blješte i pucaju ko Las Vegas. Isto tako, da li je možda država od oporezivanja svih tih njihovih dodatnih prihoda napravila neke ekološke promene? Pa opet, nisam baš primetio. Nisam video da su, od miliona i miliona evra viška od trgovinskih lanaca, pravljene neke velike državne akcije čišćenja reka ili recimo zamene starih kotlova i grejnih sistema novijim. Jok. Sve što se radi po tom pitanju, rade uglavnom nezavisni aktivisti. Državu i glavne masne kompanije zabole uvo da se bave time. Istina, državni organi sade dosta drveća i to je pohvalno. Ali to i dalje neće očistiti dno reka niti zaustaviti požare u Vinči ili divlje deponije.
Šesto,
dokle će svaki pokušaj zavođenja neke ekologije, odgovornosti, prosvećenosti, žrtvovanja, savesnosti, itd... da se svodi na ''ma udri običnog čoveka po džepu i leđima''? O čemu god da pričamo - ekologija, kolektivizam, odbrana, porezi, energetika, odricanja, stezanja kaiša, pravda, moral... najlakše i najmomičjenije je uvek odrati, odnosno iskoristiti odnosno žrtvovati običnog čoveka. Ali hajde da vidim nekoga da razvije i implementira sistem da se kazne dele u skladu sa težinom (ne)odgovornosti i posledica. Da se kažnjavaju najveći zagađivači. Da se dovedu u red korporativni oktopodi koji,
pored toga što zagađuju i krše zakon, se razbacuju resursima. Što nije kažnjivo, ali na nas druge stavlja teret da mi to ispravimo. Hajde da se gleda još šira slika od toga. Da se kažnjavaju proizvođači i korporacije širom sveta koje nameću ljudima konzumeristički stil života u kome se sve olako baca i kupuje novo bez razmišljanaj o brojnim posledicama toga, pa i ekološkim. A moguće je, kada bi svaka država formirala svoju organizaciju za takve ciljeve, i onda držve na međunarodnom nivou formirale svoje kolektive za sprovođenje toga. Tebi mrska Evropa već i ima neke stvari poput toga, ali mislim da je i dalje prespora i previše ''selektivna'' u obuzdavanju moćnika a borbi za običan narod. Elem, da se vratim, hajde za promenu da vidim sve više i više ljudi ili grupa koje će u javnosti da dižu glas protiv takvih. Umesto što se dr**ju ljude za trivijalnosti nad kojima oni često ni nemaju uticaj ili su sve svoje realne dugove već platili i izmirili.
Ono, aj sjašite malo sa grbače običnog čoveka. Pozabavite se malo najvećim, najbahatijim i najštetnijim elementima svakog društva. I to ne govorim samo za reciklažu, govorim za sve aspekte i sve sfere društva i života.