Nakon raznoraznih pročitanih stručnih štiva i mnogih youtub filmica isprobah to prošle god.
Moj komposter skllepan je od stranica pilecih kaveza sa otpada , zapremina oko 1 m3.
Redom redjao sve redom pa i seckani karton, uredno zalivao, prevrtao...
Očekivao sam bar nešto ko šumsko zemljište.... Na kraju procesa nešto se polu razložilo a nešto se samo više usitnilo....
Nije to baš kako se predstavlja.
Pre riljanja razbacao po bašti.... Dal ima koristi ne znam , štete u vidu pojačanog korova ima. :evil:
Sad eksperimentišem sa ukopanim i ozidanim manjim glistarnikom ( oko 2 m3)
koliko sam shvatio gliste pojedu neverovatno veliku količinu biljnih otpadaka u odnosu na komposter ali zato humus je zagarantovan
Eto utvrdih manu kompostera a to je što seme korova iz zelene ili ,,braon,, mase preživi i kompostom se tako oplemenjeno zemljište zapravo unakazi zasejavanjem korova.
Kada se ,,leglo,, glisti uveca i glistarnik u punoj snazi proradi tek tada mogi da uporedim koja je kao reciklažna metoda bolja za oslobadjanje ne potrebne bio mase umesto opasnog paljenja vatrom te
košene trave , suvog lišca i zeleniša iz kuhinje.
Sad u komposteru skupljam stari stiropor
kako razumeh nj. recikliranjem tj mešanjem u benzinu dobija se neka tečna plastična masa koju porozni materijali kao što je beton upijaju a kada se osuši predstavlja plastifikaciju zapravo neku vrstu hidro izolatora .
A upoznao sam ljude koj su svoje podrume stim premazali i kunu se da su se oslobodili vlage u nj. :shock:
Predpostavljam da tako recikliranim stiroporom mogu se tretirati i etažne ploče tj. ravni krovovi verovatno kratkog veka zbog UV zracenja koje sve zaštite uništava
Kako bilo do proleca u ,,komposteru,, bice dvoljno starog stiropora za takvu reciklažu
da i to isprobam