Ne razumem čemu talasanje i spinovanje na ovoj temi i ovom forumu oko plastičnih kesa pobogu! Zlo su i treba ih zabraniti. Tačka.
Verujte mi, preći će svima u naviku da nose svoju kesu. Ja uvek imam jednu platnenu, lepo je okačim na bicikl kada je puna, a kada nije, uvek stoji u rancu. Eventualno ako je nemam pri sebi, kupim je na kasi. Te što se mogu kupiti na kasi su mnogo bolje od onih ranijih besplatnih, neće se raspasti ni posle stote upotrebe. Te su 5 penija čini mi se, ali uvek može da se kupi i "bag for life", one baš baš čvrste, nešto poput Ikeinih kesa. Ne znam tačno koliko su te, nekoliko funti.
Ima nekoliko izuzetka kada vam kesu moraju dati besplatno. Nisam siguran, ali u pitanju je neka kombinacija, tipa ukoliko kupite svežu ribu i sveže meso (ne upakovane) ili pekarski proizvod zajedno, ili tako nešto slično. Ne mislim na jako tanku plastičnu kesu u koju će vam mesar zapakovati to meso (naravno da vam neće dati sirovo meso u ruke), nego kesu na kasi.
Što se tiče voća i povrća koje već nije upakovano ili u ambalažu ili u vrećice, pored njih uvek stoje plastične kesice - jako tanke, bez ručku, kao one za zamrzivač. Besplatne su.
Radnje kao Whole Foods koriste papirne kese, ali isto ih naplaćuju. I jedne i druge naravno imaju brend prodavnice na sebi (digresija, čitam komentare na B92, neki se žale da ako se kese naplaćuju treba da budu bez reklame, smejurija).
Što se tiče online kupovine hrane i dostave na adresu, uvek može da se odabere opcija bez kesa ili sa kesama. Ukoliko kupite bez, radnik će vam doneti svu robu u onim velikim plastičnim kutijama, i onda ćete vi jedan po jedan artikal da vadite i stavljate na pod u hodniku, jer će tu da stavi kutiju na pod a na vama je da preuzmete robu. Iskreno, ja to ne radim, jer me bole leđa od savijanja (radniku ne dozvoljavam u kuhinju jer bi morao da se izuje).
Međutim, ukoliko naručite dostavu sa kesama, radniku možete da date sve kese od prethodne kupovine, od bilo koje kompanije, ne samo njihove (Ocado, Sainsbury's, Tesco, ...), pa oni to recikliraju.
Kese se naplaćuju, čini mi se, i pri kupovini odeće (H&M, Gap i slično), kao i u radnjama na ćošku (newsagents, corner shop, iliti londonskoj verziji kioska, kojih inače nema u Londonu).
Što se tiče korišćenja tih kesa kao kesa za đubre, zavisi od toga gde živite. Ukoliko ste u kući, ili stanu u kući, morate sve reciklirati. Kada se plastika, papir i staklo baca, ne morate kesu uopšte da koristite, samo otpad tako bacite u svoju kantu koju jednom nedeljno stavite na ulicu da pokupe. Otpad koji ne može da se reciklira, opet, ukoliko živite u kući, mora da se pakuje u one velike crne kese. Đubretari obično neće pokupiti više manjih, običnih kesa sa đubretom, a dobićete i pismo šta ste pogrešno uradili.
Ukoliko živite u zgradi gde postoji zajednička prostorija sa đubretom - lakše je i otpad za reciklažu spakovati u velike kese (bele, ili druge boje, koje opštine dele besplatno). Pošto sav ostali otpad ide u gomilu, e taj možete pakovati u te obične kese iz prodavnice.
Ukoliko reciklirate bio otpad, ostatke od hrane, za to opet moraju posebne kese da se koriste. Recikliranje bio otpada je opciono, i nemaju sve opštine kapacitet za to.
Kao što se vidi iz gore navedenog, postoji samo jedan primer gde te kese iz kupovine uopšte i mogu da se koriste za đubre - uglavnom su one đubre. Da, Beograd je drugačije organizovan, tamo postoje kante na ulici, dok u Londonu ne, svaka zgrada ili kuća ima svoje. Treba naći načina da se đubre odlaže iz stana do te javne kante na ulici.
E sad, naravno, ko hoće da hejtuje, može - na primer, ovde brokoli dolazi posebno upakovan u svoju plastičnu kesu, svaka glavica kupusa ili sličnog takođe, VB je nanny state (od sledeće godine se zabranjuju štapić za uši i slamke), itd itd... Da, naplaćivati kese nije jedino rešenje, ali je pomak u dobrom pravcu.