Moraću jednom da proverim sa prijateljem koji je tehnolog sve te tvrdnje da se plastične kese ne mogu reciklirati. No dobro, za sad neka ostane teza da ne mogu.
Elem...
Suština je u tome da, da je Maksiju, Amanu i svim tim... samarićanima... zaista stalo do naše životne sredine, oni bi sve zarade od naplate kesa davali Ministarstvu zarad ekoloških akcija. Ili bi pak sami organizovali akcije za poboljšanje ekologije i ekološke svesti.
A činjenica da su oni, povrh nekoliko serija poskupljenja u zadnje dve godine, uveli i naplate kesa, a da pritom ni dinar od toga nisu vratili društvu ni na koji način, govori da u stvari iza cele te (njihove) priče o kesama i ekologiji stoji čista pohlepa, a ne dobre namere.
Moj stav, iako drven, je utemeljen na razumu i kauzalitetu - svako treba da plaća i odgovara za svoja dela. Ako nekolicina ljudi uništava okolinu, onda ta nekolicina treba da odgovara. Ne celo društvo. Ako Delez kaže da je njemu do ekologije, onda neka povuče poteze kojim će direktno doprineti poboljšanju okoline. Ako se polazi od premise da je plastika opasnost po okolinu, nek se primenjuju iste mere i u svim drugim sferama, a ne samo za kese. Sve van toga je čisto licemerje, foliranje i naravno - pohlepa uvijena u lepe oblande.
Što se tiče pitanja troškova i plaćanja radnika - Nema potrebe da me Delez dodatno dere da bi platio radnike koji će da motaju i cepkaju kese. On ionako već svakog meseca od tebe i mene
uzme po nekoliko miliona dinara samo od zaokruživanja cena (račun 464,67 a oni ti naplate 465,00) Tako da eto, neka iskoriste te pare da plate radnike za taj dodatni posao cepkanja kesa.
I da - neka ne očekuju više da se cimam da im nalazim sitne pare. Ako sam ranije i imao volju da spremam sitniš kad god se približim kasi, ta volja je nestala kad su nestale besplatne kese od 1 grama plastike. Eto, ako mogu oni meni da poručuju da se ''snađem'' za kesu, mogu i ja od njih da očekujem da se snađu za kusur. Molim lepo. Čist kauzalitet i reciprocitet.