Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

Zato i ponavljam da takve murale treba zaštititi, da nam dugo traju, da možemo svi da uživamo u tome, kada se već neko potrudio da nam ulepša jedan mali deo grada.
 
Procitao sam tri novinska teksta o ovom projektu i nisam uspeo da razumem gde se na kraju gradi ovaj novi TC
@Соле ти је већ одговорио, а то је уствари иза блока 72. Ево само да ти допуним са ортофото и везом где сам такође одговорио @Солету на подтеми о градској магистрали Сурчин-Нови Београд https://forum.beobuild.rs/threads/gradska-magistralna-saobra%C4%87ajnica-novi-beograd-sur%C4%8Din.4362/page-46#post-950517

Јавно надметање за ову локацију https://www.beoland.com/javno-nadmetanje-za-prodaju-zemljista-u-novom-beogradu/

Ортофото, означио сам ти црвеним правоугаоником место где ће бити тај будући кинески тржни центар. Надам се да ће сада бити јасније. где ће се градити.
кинески тржни центар.JPG

геосрбија.JPG
 
Evo malo šire slike tog poteza koji je zreo za neke promene.

Bukvalno ceo ovaj potez sa slike gde sam označavao stvari može da bude poligon za neke arhitekte i planere.

Prvo bi se (već sada) morala proširiti ulica Žorža Matea (kaldrma uz 11. april) kao i uzbrdica ka Bežanijskoj kosi jer su tu već sada gužve u špicu. Mesta ima, volje nema.
SC 11 april i okolina.jpg

Na mestu planiranih solitera se nalazi MAG - Toyota predstavnik i tu se nalazi i jedan betonski kostur i to treba rešiti nekako. Lično mi se ne sviđa ideja solitera na tom mestu, a pošto je to već sada "buržujski" kraj (Brena, Keba, Aco Pejović) mislim da bi im bolje bilo da naprave neki luks kompleks stanova u ne mnogo visokoj zgradi.

Sportski centar u blizini se mora renovirati i zajedno sa odbojkaškim centrom koji je već u izgradnji (pored Drena) i postojećim bazenom 11 april, može da čini "novi Košutnjak".

Šta raditi na mestu FK Radnčki - pa za početak srušiti onaj zanatski centar i tu napraviti nešto smisleno (desni X). Sa obzirom da se uz Tošin bunar već sada grade poslovno stambeni objekti (koliko znam, uskoro kreće izgradnja u donjem desnom delu slike), ne bi me čudilo da i tu nikne nešto uskoro.

Imamo i novu perionicu (levi X) kao i barake ispod auto-puta. Tu je već sada parking nekog građevinskog preduzeća.

Da se ja pitam, odmah bih proširio ulicu koju sam označio jer bi to dosta značilo SVIMA.

Naravno, i širenje Tošinog bunara bi morao biti prioritet, ali to ćemo čekati verovatno isto kao i proširenje Bulevara do Malog mokrog luga.
 
Lepo rečeno. Ali, kako da srušiš raspali tržni centar, gde je sve u privatnom vlasništvu? Jedini mogući odgovor: tako što ćeš tu dozvoliti gradnju povelikog broja kvadrata, pa će se nekom isplatiti sa investira. Ali onda kreću jadikovke sa ovakvih foruma: 'Vratite mi moje zaostalo selo, po projektu krečeno u belo, u stvarnosti u ciglama celo'.
 
Pa da, taj tržnjak, pa onda pilićarnik kod bivšeg Perpera - jeste Hongkong, doduše iz vremena Opijumskog rata.

Ništa, čekamo da utopisti sa foruma od toga načine Beč.
 
Naravno da liči, obzirom da pilićarnik i mini tržni centar liče na Hong Kong. Da jednom za svagda utvrdimo definiciju šta je to Hong kong, a šta selo. ;)
 
Рани јавни увид за потребе израде ПДР за блок између Војвођанске, Сурчинске и Душана Вукасовића - НБГ https://www.beograd.rs/cir/gradski-...odjanske-surcinske-i-dusana-vukasovica---nbg/

Изради Плана детаљне регулације за блок између улица: Војвођанске, Сурчинске и Душана Вукасовића, Градска општина Нови Београд (у даљем тексту: План детаљне регулације) приступило се на основу Одлуке о изради Плана детаљне регулације за блок између улица: Војвођанске, Сурчинске и Душана Вукасовића, Градска општина Нови Београд ("Службени лист града Београда", бр. 4/22), (у даљем тексту: Одлука) коју је Скупштина града Београда донела на седници одржаној 31.01.2022. године, а на иницијативу предузећа предузећа „БЛОК ПЛАН д.о.о“, улица Војвођанска 110, Београд, којом се предлаже да се на предметнoм блоку планира површина за мешовиту намену и остале зелене површине.

Ortofoto snimak:

1654169197411.png


Postojeća namena:

1654169233138.png


Buduća namena:

1654169262128.png
 
Teško da će se udružiti pošto će od potencijalne izgradnje finansijsku korist imati upravo vlasnici parcela. Moguće da će se pojedinci žaliti na plan ali ne očekujem neko udruživanje.
 
Ovde treba skrenuti pažnju na jedan možda novi fenomen - famozni investitori koji se ovde pominju nisu investitori koji žele da grade, već investitori u pravom "berzanskom" slislu reči - brokeri, preduzetnici, špekulanti, nemam pravu reč - pojedinci i pravna lica koji, kao na divljem zapadu, pokušavaju da kupovinom što pre ulete u tržište, i zauzmu rane pozicije da bi sutradan, kada se ovaj plan usvoji, iste preprodavali stvarnih građevinskim preduzećima po dostas skupljoj ceni.
 
Vrh