Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537993#p537993:2q2ouco1 je napisao(la):
hobotnica » 14 May 2018 05:19 am[/url]":2q2ouco1]E ti bi sad kanalizaciju u 21 veku, ti bi trotoare, dom zdravlja, bolnice ...svašta. .Šta će to nama.Prvo treba završiti beograd na vodi, fontane, jarbole ...pa polako, Možda i kanalizacija i okončana legalizacija uđu u planove za naredni vek.
Sta cu naivan, pomislih da bi ovo moglo da dodje na dnevni red :kk:

@propeler, da kad bi se bar uradio trotoar, zasadilo drvece duz puta gde moze i postavile nove bandere sa svetlom kao i svuda u gradu, samo to da se uradi i vec je drugacija slika celog naselja.

Naravno da bi moglo samo što neće ili ko zna kada će.

Čime se bavi znamo, a što se tiče glasova dobio ih je dovoljno u odnosu na druge. Znači narod više voli izlete, besplatne programe nego kanalizaciju i drvorede. Vidiš i grad se primio pa preslikao i sad su hit senior kartice. A Šapić nešto utihnuo sa svojim programima ??????

Ne znam šta se od klasičnog POLITIKANTA može očekivati da uradi korisno za zajednicu. :roll:

Nebojsa":2po67v7e je napisao(la):
@propeler, da kad bi se bar uradio trotoar, zasadilo drvece duz puta gde moze i postavile nove bandere sa svetlom kao i svuda u gradu, samo to da se uradi i vec je drugacija slika celog naselja.

Postaviće nove bandere, ali - bez svetla. :lol:

hobotnica":1zfweagi je napisao(la):
Čime se bavi znamo, a što se tiče glasova dobio ih je dovoljno u odnosu na druge. Znači narod više voli izlete, besplatne programe nego kanalizaciju i drvorede. Vidiš i grad se primio pa preslikao i sad su hit senior kartice. A Šapić nešto utihnuo sa svojim programima ??????
Na žalost, to može i tako da se gleda, mislim na ovo sa glasovima...
Do prvog sledećeg "talasanja" od strane SNS-a...
On će svakako ćutati, i sedeti tu gde sedi barem do izbora na GO NBG...

Znaci spatio ti podrzavas logiku zavoda gdje god vidis zgodno mjesto u starom bloku ti tu zgradu udjeni
Nema veze sto blokovi nisu zasticeni kad ni zastita ne sprecava da se ruse objekti koji se kao stite razni modeli prisutni.Stanari tih blokova su ti koji treba da se pobune da se ne dozvoli takva praksa jer satro postoji traznja postoji traznja za parkingom vrticima pa nista

Imamo temu o izborima tj politickim temama ;)

Nažalost kod nas je politika svakodnevno iprepletena možda i previše i sa razvojem novobeogradskih blokova i svim drugim projektima. A trebalo bi da o razvoju prvenstveno odlučuje struka . Kad uključim televizor imam utisak da su stalno izbori.

Ja odavno ne uključujem televizor. :mrgreen:

Tamo gde uđu politikanti (a ušli su svuda) - prestaje da važi struka i nauka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538008#p538008:3hn0710r je napisao(la):
SerbPacker » Pon Maj 14, 2018 9:08 am[/url]":3hn0710r]@Propeler
To povezivanje sa J. Gagarina će ići onim "donjim" pravcem ispod Ledina?

Autoput, odnosno spojnica od obilaznice do NBg-a će izbijati direktno na J. Gagarina i biće faktički nastavak bulevara. Donji pravac ispod Ledina je Vojvođanska ulica i tu je bilo svakakvih politikantskih najava poslednjih godina od proširenja na 3+3, pa je i tramvaj najavljivan više puta, do Surčina. Međutim, ni od toga neće biti ništa još dugo.

Ne, ja bi srusio sav taj urbanizam iz 60ih jer ga smatram izuzetno losim i ruznim i izgradio nesto normalnije kao sto se to radi na zapadu.

Al zato je urbanizam u poslednjih 20 godina toliko dobar da se ceo grad ubrzano pretvorio u favelu.....

Uostalom, ko bi platio rušenje tolikih stambenih objekata iz perioda socijalizma i izgradnju novih? Bogato prosečno građanstvo koje je toliko bogato da će nam uskoro svima presesti toliko silno bogatstvo od kojeg smo poludeli ili država čiji BDP toliko brzo raste da prosto kipi? Bojim se da ne proključa, da ne postanemo pobesneli privredni tigar.....

Pa to se ne radi od jednom nego malo po malo.
Prvo nije Beograd jedini grad na svetu koji ima takve blokove, zapravo svi gradovi u Evropi imaju tu vrstu urbanizma i takve slicne blokove ali njihov pristup je potpuno drugaciji u odnosu na nas.

Na zapadu isto imaju problem sa ogromnim demografskim pritiskom ali oni su shvatili da je Atinska povelja proslost i da se pokazala kao sistem koji nema buducnost posto ne moze lako da se unapredi.
Ali oni nisu pali u klopku da popune prazne livade izmedju solitera kao sto se radi u Beogradu vec su se okrenuli ka dugotrajnim resenjima tako sto polako i malo po malo ruse te blokove iz 60 i grade humaniji urbanizam koji moze da se unapredi i evoluira kroz vreme.
Nikome na zapadu nije palo na pamet da uradi muzeifikaciju blokova.
Sta vise tamo ljudi masovno gledaju da beze iz tih blokova jer se smatraju nekim najgorim mestima za zivot.
Ja sam zaista zacudjen da jedino na Beobuildu se vrednuje taj tip gradnje, cak sta vise bas se dize u nebesa ali shvatam da ovde mnogi brane taj urbanizam iz emotivnih razloga jer su navikli da zive tu i da su im blokovi dragi.

201106161345.jpg

20110628_HLMCoi_2412_2_demolition.jpg

maxresdefault.jpg

destruction-hlm-10-vittel-(photo-a-a-)-1475852626.jpg

DSC07024.JPG

un-vol-de-cuivre-saint-malo-sur-un-chantier-de-demolition.jpg

maxresdefault.jpg

rn_3909453_1_px_640_.jpg

5729157_f99f527e-064d-11e6-ae1b-485357199b15-1.jpg

hqdefault.jpg

Evo sta se radi sa urbanizmom iz 60ih u razvijenom svetu.
Tamo se Atinska Povelja jednostavno smatra djubretom koji treba da se zameni necim drugim.
Ovo su primeri iz francuske, ima ih na stotine...

E onda kad si sve to srusio, onda nemas vise problem sa natrpanim blokovima i zgradama nabacanih bez veze.
Mozes lepo da krenes da uredjujes prostor sa novim urbanistickim principima i da namiris potrebe novih gradjana a i ovima sto su tu bili da ponudis nesto lepse.
To se zove Tabula Raza.

Moram da priznam da sam šokiran mnogim napisanim.... i to od strane arhitekte.....

Prvo: kako manji koeficijent izgrađenosti, odnosno veći procenat zelenih površina može da bude nehumaniji?

Drugo: brutalizam kao pravac zaista jeste očajno loš, ali ne treba ga mešati sa samim urbanizmom iz tog perioda koji je veoma human, prostran i zelen. Na stranu što su i zelene površine zapuštene, kao i sve ostalo. Za to je krivo neadekvatno održavanje.

Treće: ne ruše se baš u tolikom procentu takvi stambeni blokovi po svetu, već se često i ti objekti adaptiraju. Masovnijeg rušenja je bilo po periferiji Pariza. Čak se i u istočnoj Nemačkoj takvi objekti ugl. renoviraju i readaptiraju, ali se ne ruše isključivo iako se proklamuje tvrdnja da su ih gradili ruski, komunistički okupatori.

Četvrto: kako može koncept zatvorenog bloka pristojno da se nadogradi, ako je npr. za ceo blok predviđena okolna infrastruktura, zelenilo, insolacija u središnjem delu i sve ostalo za zgrade od recimo P+4, pa da se pristojno i humano nadogradi na nivo P+8 ili P+12? To je naravno nemoguće.....

Peto: bedna Srbija ne može da se poredi sa zemljama čiji je BDP nekoliko stotina ili hiljada puta veći. Prosto ne može.......

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538028#p538028:1bwx6hl0 je napisao(la):
Vladivoje » 14 May 2018 11:43 am[/url]":1bwx6hl0]Ne znam šta se od klasičnog POLITIKANTA može očekivati da uradi korisno za zajednicu. :roll:
Od hohstaplera koji su od 5. oktobra 2000 god. zajahali ovaj narod i drzavu svakako nista.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538076#p538076:1bwx6hl0 je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 06:23 pm[/url]":1bwx6hl0] Donji pravac ispod Ledina je Vojvođanska ulica i tu je bilo svakakvih politikantskih najava poslednjih godina od proširenja na 3+3, pa je i tramvaj najavljivan više puta, do Surčina. Međutim, ni od toga neće biti ništa još dugo.
Kad bi se bar Surcinski put spojio sa Bez. kosom tom planiranom trasom to bi bio pun pogodak.

A mi kao nemamo gde graditi ? Od čukarice već počinju dolomiti, a preko Dunava beskrajno plavetnilo panonskog mora, pa zato udri u gustinu i i visinu. Ima se, moze se. Eto i ja se ponekad zacudim kako na Beobuildu preovladavaju shvatanja dostojna jednog Nerona. Aj caskom da srusimo pola Beograda pa da napravimo novi i lepsi ?!?

I da, tacno je. Na zapadu se ruse slicni blokovi i grade se luksuzniji i daleko humaniji objekti za bogatu klijentelu, golf tereni, vile i sl. A dojucerasnji stanovnici, tj siromasni radnici, crnci, migranti beze.. al u jos losije i nehumanije getoe.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538100#p538100:3571j3vs je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 08:12 pm[/url]":3571j3vs]Moram da priznam da sam šokiran mnogim napisanim.... i to od strane arhitekte.....

Tebi se ocigledno ne svidja kritika pa ajde da udarimo po struci, nista strasno po meni ne brini.

Mozes da zivis u bajkama sa Beobuilda da je NBG urbanizam nesto najbolje sto postoji na svetu, a mozes da se probudis iz tog kolektivnog sna i da pogledas sta rade drugi narodi.
Postoje razlozi zasto su resili da ruse te objekte a ne da natrpavaju blokove novim zgradama.
Zato sto su tamo na zapadu pravili ozbiljne studije o zivotnoj sredini i izracunali da je dugorocno jeftinije odmah srusiti blokove iz 60ih nego 2100te kad sve bude natrpano da se ruse i blokovi i to sto je popunilo blokove kasnije.

Ali dobro sta ja znam o urbanizmu u svetu kad su u Srbiji svi strucnjaci i znaju bolje sta je dobro?
A vala kad Drug Tito nesto napravi, to definitivno ima vecnu slavu.

Na Zapadu se ruši zato što nemaju ni pedalj slobodnog prostora.

Mi na NBGD imamo praznog prostora koji zvrji prazan i beskoristan. A uz malo truda bi se dobilo još praznog prostora (IMT, brodogradilište...).

Zbog toga uopšte nema potrebe da se nešto zida unutar blokova izgrađenih 60-ih, 70-ih i 80-ih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538110#p538110:2xvyux05 je napisao(la):
astrodule » 14 May 2018 08:37 pm[/url]":2xvyux05]

Zbog toga uopšte nema potrebe da se nešto zida unutar blokova izgrađenih 60-ih, 70-ih i 80-ih.

Reci to masi ljudi i dosljacima koji bas hoce tu da zive.
Gradi se tamo gde postoji potraznja i to je normalni proces. Novi Beograd ce nastaviti da se popunjava izmedju blokova i suludo je misliti da ce to da se zaustavi.
Ljudi dolaze i imaju pare da kupuju stanove, mora neko da projektuje te zgrade tamo gde oni zele da zive a neko mora i da gradi te zgrade. I ako traze da zive u blokovima iz 60ih tako ce i biti.
Ne mozes da diktiras ljudima gde ce da zive, to je individualna stvar. Kao sto tebi ne moze niko da kaze da napustis NBG i da se preselis u Ripanj tako isto ne mozes drugima da zabranis da se presele na NBG.

Isto tako, zar ne želi veliki broj Francuza da živi u centru Pariza? Pa se ipak ne grade neboderi zbog povećane potražnje i pritiska. Kvadratni metar je 10 ili 15 hiljada evra, definisana visina P+5, pa ko voli, nek izvoli i kraj priče ili neka ide na periferiju ili u drugi grad.......

Jašta, sve srušiš i onda civilizovano i moderno, samo ređaš A-Blokove i Westove gde gledaš komšiji u tanjir kroz prozor.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538118#p538118:3ahr5qyj je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 08:53 pm[/url]":3ahr5qyj]Isto tako, zar ne želi veliki broj Francuza da živi u centru Pariza? Pa se ipak ne grade neboderi zbog povećane potražnje i pritiska. Kvadratni metar je 10 ili 15 hiljada evra, definisana visina P+5, pa ko voli, nek izvoli i kraj priče ili neka ide na periferiju ili u drugi grad.......

Isti princip i u Beogradu, dok budu dolazili ljudi sa 120 000 evra u dzepu i trazili stanove na Novom Beogradu , investitori ce nuditi stanove tim ljudima.
I nije pariz svuda P+5, postoje visine i do P+12.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538101#p538101:1784svsq je napisao(la):
Nebojsa » Pon Maj 14, 2018 7:14 pm[/url]":1784svsq]
Od hohstaplera koji su od 5. oktobra 2000 god. zajahali ovaj narod i drzavu svakako nista.

Jer oni pre koji su ga sludeli i opljačkali i gurnili u ratove za koje su znali da ne mogu dobiti su bili tako dobri...

Užasni prokleti "Žuti" (ignorišući koliko je vremena DS stvarno imao vlast) koji su prosečnu platu podigli sa 70 da 370 evra.

Vrh