Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

Е, па, Дошљак, није уредније. Можда геометријски, али свеукупно није, чак ни од Душановца. И како то може да се реши? Па никако, осим изградњом (аууууу... извињавам се - призивам иградњу у граду, на форуму чије име садржи појам "build", неће се поновити!).
 
Prizivaj ti gradnju do mile volje, samo nemoj posle da se iscudjavas po temama kada dobijes ruzan, nehuman i neodrziv grad.

Zato ti rekoh gore da jednom u zivotu napises sta kog vraga zelis od ovog grada, ali kao ni prosla dva-tri puta, verovatno ni sada necu dobiti nikakav odgovor osim autisticnog "ovo je forum o gradnji Beograda". Sjajno brate. Znaci onda ako odemo na Auto forum, u redu je da se tamo zalazemo da svi voze krntije Tate ili pak zderace goriva i prostora Fordove F150 jer... to je forum o automobilima™.
 
Ово што имамо са новим насељима из доба комунизма по брдима је искрено нехумани урбанизам. Боље да су почистили остатке Јатаган мале око Аутокоманде и Душановац и ту направили Јерковић и Медаковић, и да су почистили стару Карабурму и ту направили Миријево.
 
Ne brini se, bice ti jos humanije kada tri Nebeske kule svakog jutra ispuste iz sebe (istovare, olaksaju se) hiljade automobilcina i predvece kada pocnu da ih vracaju sebi.

Komunisticke brljotine ce izgledati kao male bebe naspram investitorsko-naprdnjackih.
 
@Bender Rodriguez
Ја памтим ружан град, а посебно ружан Нови Београд врло добро, јер је био доста дуже ружан од најужег центра (који је био ружан до друге половине осамдесетих и градоначелника Бакочевића).

Наравно, на тему "Шта хоћу од града" се пишу књиге, или макар есеји, па то овом приликом нећу чинити, мада би можда ти могао да на ту тему поразмислиш, јер мислим да никоме није јасно за који тип града и уопште друштвеног уређења (а да укључује мораторијум на градњу - има ли таквог?) пледираш.
 
Ja "plediram" (lol) za grad koji se umereno razvija i gradi u skladu sa datom mikrolokacijom i okolnostima i potrebama.

Pitaj me slobodno po stavkama sta bih gde uradio i zeleo, i napisacu ti. Tamo gde ne znam ili nije izvesno, reci cu ne znam.

A od tebe vidim nikad necu dobiti odgovore na takva pitanja, tako da sta da ti kazem... izgleda da smo osudjeni na vecnost zacarnog kruga koji izgleda ovako:

Pantograf: uh kako bih voleo da postave kulcinu ovde, ne mogu vise da gledam "poljane" (Pantografov pogrdni naziv.za svaki komad zelenila, od siprazja do odrzavanog travnjaka i parka)
Bender: ako im se da kulcina, zaboravite na bilo kakav urbanizam a saobracajnice okolo otpisite. Racunajte i na pucanje infrastrukture.
Pantograf: ajde ne davi, ti samo ne volis grad™, bice sjajno
Bender: Ok bice sjajno
(zavrsi se njesra)
Pantograf: u jbt... ovi nisu normalni
Bender: lepo sam vam rekao
Pantograf: ti ne zelis da zivis u izgradjenom gradu, ti ne volis grad™
Bender: a kakav grad ti zelis?
Pantograf: necu da ti kazem

(i onda sve ponovo ispocetka, u beskraj)
 
А да ли би ова расправа могла овде да стане, свега ти? Ја сам у писању дијалога добар - може и солилоквиј, а може и у стиховима, ко Његош и Милена Марковић - глупо је да крене надгорњавање још у том правцу. Доста је вала и постмодерне...
 
Mislim da ne moze vise da stane, posto dvostruki standardi i kontradiktorni stavovi nekolicine vas za mene prevrsavaju svaku meru. No na stranu to. Nego dokle god vi terate takve kontradiktorne stavove bez obrazlozenja ili prostog odgovora po stavkama sta zelite, ne samo da cemo se stalno kaciti i raspravljati... jer ovo je moj grad koliko i tvoj, ovde sam rodjen, zivim ovde, privredjujem ovde, zalazem se za zajednicu ovde, placam harace ovde i ima da se zalazem i borim za sta god pozelim i neces ti da mi govoris jesam li ja za grad ili ti.. elem, dakle ne samo da se bojim da cemo se stalno kaciti, nego cete i vas par stalno da se sokirate i frustrirare kada od investitora i grada dobijete sipak, i onda cete opet to da projektujete na forum i ovde istovarujete svoje kuknjave i kritike, umesto da se napokon obracunate s onima koji su za to odgovorni.
 
Само, ја никакав "шипак" од инвеститора не добих, него наспрам кућног улаза најквалитетнију зграду подигнуту у Београду за 30 година, по оцени члана форума, арх. Делије, с којом се слажем. И тако, пошто су ми инвеститори, на пешачкој дистанци, значајно унапредили понуду садржаја сваке врсте, сад, гле, ето чак и естетског момента.

Нови Београд после и пре злих инвеститора - земља и небо.
 
Пусти ти Марицу и ону ствар, и десну обалу Саве - прво је за тему Еротика, друго за Развој старобеоградских блокова. Него види ово:

gtc_x_tematski__261022_tw1024.jpg

(Foto: Dušan Stojančević)

Јер ту је стварни напредак. На левој обали Саве.
 
Slobodno, samo napred sto se mene tice. 👍 Ako bude i neki referendum za otcepljenje, ja cu podrzati sta god lokalni zivalj izglasa.

Bice svojevremeno kao Otcijepi se milo sa Crnom Gorom.

Mi mali i ruzni, vi visoki lijepi,
dokle da nas slepas, bolje se otcijepi.


I Beograd na Vodi cemo vam rado poslati.
 
Фино, пјесници пропасти, њих треба слушати. Само, у Црну Гору просјечна плата 720 евра. Двојица младих политичара, заслужних за то повећање, измјестили Фараонову власт и из главног града... Боље за нас да се ујединимо, не за ЦГ.

Тако и ово. Са Београдом нам није проблем - граница је на реци - ал би са Земунцима било повуци-потегни око разграничења, а и без њих се може.
 
Oho, danas bas produktivan dan, eto naucih izmedju ostalog i da je Crna Gora obecana zemlja za Srbe.

Ne znam samo zasto onda svi oni odande dolaze vamo...

A sto se otcijepljenja tice, leva obala Save uvek moze da se prvo otcijepi od nas kromanjonaca i ksenofoba sa desne obale, pa se posle raskusuravajte i dogovarajte oko granica.
 
Pa kako zamišljaš neku normalnu diskusiju, koja se ne bi svela na banalizaciju ili zamenu teza, kada kad postaviš pitanje gde će deca iz tih novogradnji u trenutno neizgrađenoj selendri NBG (figurativno), da idu u škole i vrtiće, dobiješ odgovore kako je NBG najrazvijenija opština u finansijskom smislu, kako otprilike nisi kvalifikovan da daješ sud jer nisi spomenuo blok 18 i sl.

Da ponovim pitanje. Kako se zamišlja da se reši problem odlaska u vrtiće i škole, sve te dece iz tih novoizgrađenih stambeno - poslovnih objekata (mislim na čitavu opštinu), kada se ne planiraju škole i vrtići, izuzimajući ona dva objekta u bloku 70 i 45? To što je bilo planirano pre 50 - 60 godina, danas niko ne spominje.​
 
Али, колико ти тачно познајеш НБ?

Дакле, знаш ли да чак и у неким суседним блоковима имаш пољане које чекају изградњу школе? Нпр. у 29. и 30, ево већ 50 година? Да на потезу од Дунава (Ју бизнис центар) до Саве (Блок 70а), постоји једна једина школа (Радоје Домановић), а предвиђене су три (да, и богата деца из Белвила иду пешке испод пруге до 28. блока)? У чему је тачно проблем да се то изгради? Милион и по евра кошта градња једне школе - смешно. Какве то онда везе има са развојем општине, ако локације за градњу школа (и вртића) постоје и недирнуте су? Јесу ли "зли инвеститори" криви ту за нешто, можда? Израелци? Аустро-Угари? Јужноафрикаци?

А да не причамо да се, изгледа, неки мрште што треба понека основна и средња школа да се гради на НБ. Циркус.

И од школе је, ваљда, боља ливада.
 
Poslednja izmena:
Nema potrebe da se stvari ponovo izvrću. Nisam ni rekao da je to što ti spominješ problem, već da je problem što se potencira gradnja stambeno - poslovnih objekata, a ne škola i vrtića. Čitajući postove o gradnji Novog Beograda, od strane pojedinih forumaša, stiče se utisak kao da je bitnije da se izgradi što više stambenog i poslovnog prostora, a da je park, škola, vrtić, pozorište i sl. prevaziđeno.

Trenutno imamo situaciju u kojoj investitori nisu krivi što se ne grade škole i vrtići na NBG. To nije sporno, jer oni rade samo svoj posao. dakle , država je ta koja treba da krene u gradnju vrtića i škola na NBG. Potencira se priča kako je dobro da se gradi stanogradnja na NBG, jer će tako manje dolaziti do stvaranja gužvi, zato što će se iz stambenog dela NBG ići na posao u poslovni deo NBG. Koliko vidim, ne poteže se pitanje gde će da idu u škole i vrtiće ta novoprispela deca, dok se ne izgrade novi kapaciteti na NBG? A te nove škole i vrtići mogu da budu ostavljeni do daljneg da čekaju neka bolja vremena, odnosno da se produži čekanje na one planirane škole i vrtiće od pre 50 godina, zar ne? Treba sada insistirati na gradnji škola i vrtića, da se ne dođe u situaciju da na kraju popunimo sve parcele predviđene za stanogradnju / poslovni prostor, a da nam ostanu samo one namenjene za vrtiće / škole, pa da i tu počne da se vrši pritisak da se izgradi poslovno - stambeni kompleks.
 
Ehhh... dobro, ajde da okončamo, jer mi je teško da čitam više koprcanja u... vakuumu bez oslonca, samo da ne biste rekli OK na najbanalniju moguću istinu. Stvarno ne bih da budem Master of obvious. Je li ti poznato i da je pre neku godinu, samo zahvaljujući larmi koju su podigli roditelji iz kraja, zaustavljeno gašenje OŠ Đuro Strugar u 37. bloku? Moja škola je ugašena, ima već četvrt veka. Eto, tolike su gužve u novobeogradskim školama, u sadašnjem, dvosmenskom režimu rada (ako sad neko upotrebi repliku: "Pa sam si rekao da treba nove škole!", treba da se ubije, da ne proizvodi višak CO2 - naglašavam "dvosmenskom", a ima o tome u prethodnim porukama). A ponegde ipak i sad treba nova škola - kao što je svojevremeno 15 godina nije bilo na Bežanijskoj kosi, a sad su dve.

A naravno, kao što i sam kažeš, jedno s drugim nema veze - investitori u komercijalne nekretnine ne grade škole. Da sprečimo gradnju na građevinskim placevima dok se ne izgrade škole?? O čemu to, života ti. Pa kad je Blok 70 useljen, godinama se išlo u "školu" u zajedničkim prostorijama po stambenim zgradama, dok ne napraviše "20. oktobar". Ajde, nek pobriše Igor poslednje dve strane, stvarno je mučno čitati ovo.
 
Poslednja izmena:
Znači kada NBG bude 100% izgrađen, sve postojeće škole i vrtići će moći da prime svu tu novopridošlu decu? Jel to ono što hoćeš da kažeš, pošto čovek više ne može da pohvata šta je za tebe banalno, šta očigledno, šta prosto do bola....
 
Vidiš, to se i ja pitam za tebe. Ali, ni ti ni ja nismo kvalifikovani da govorimo na tu temu, jer nismo lekari. ;)
 
Sinoć san prošao pešice pored SAKURA kompleksa, nešto se sporo uređuje ispred, dugo već isto stanje.
Čini mi se da već ima useljenih porodica. Ono što me je šokiralo a na šta nisam obratio pažnju je to da dim toplane direktno ide na tu zgradu.
OMG bukvalno tamno siv dim i direktno na zgradu.
 
A još je opasnije kad nastupi nestašica gasa, pa se pale kolovi na mazut koji onda purnjaju crni smrdljivi dim iz onih nižih dimnjaka
 
Ваљда неће бити несташице гаса. Може само да буде скупљи, из Азербејџана преко Турске или Амерички са танкера.
 
Vrh