@Београђанин, пре свега добро дошао на форум.
Та зграда Д1-9б са које је, нажалост пала девојчица је у блоку 1. и то је она зграда код ОШ Душко Радовић (бивша 25. мај) на углу улица Булевара АВНОЈ-а и Народних хероја, а на слици коју сам поставио (има је већ на овој подтеми на ранијим страницама, а исто ју је поставио и Мекбејн), су и блок 1. и 2. и са означеним зградама по старим ознакама, како су се некад зграде означавале. Ту зграду сам означио и са црвеном стрелицом, леви угао слике.
Ево те зграде и на гугловом уличном погледу:
https://www.google.rs/maps/@44.8228684, ... 6656?hl=sr
За случај пада те девојчице нисам чуо ни знао, али игром зле судбине је три-четири године касније, значи негде 1965.-1966. године, у блоку 2 са зграде, а до моје зграде Д14 у којој сам живео од јула 1961. до јануара 1968., је исто нажалост пао дечак старости 7-8 година и исто са 12. спрата ! То је она црвена зграда у садашњем Булевару Михајла Пупина број 165, тј. исто је носила ознаку Д, али не знам број, означио сам је исто са црвеном стрелицом, а то је ова зграда на гугл уличном погледу:
https://www.google.rs/maps/@44.8265667, ... 6656?hl=sr
Тог случаја се сећам и дан данас јако, јако добро и остао ми је ето до данашњих дана урезан у сећању, јер сам све то, и не само ја, видео. Ми клинци из моје зграде смо пикали мали фудбал на омањем терену који се налази, и дан данас, између моје бивше зграде и те црвене зграде, и само смо чули језив крик и страховит удар о тротоар који је поред те зграде. Сви који смо били на том терену смо погледали и видели док је дечак падао и кад је ударио о тротоар. Нажалост ...... итд. Ту слику падања дечака, разбијене главе и расутог мозга и крви на све стране, никад нећу заборавити. Било је ту после јако пуно људи, милиције, хитна помоћ, али.... Нас клинце су после удаљили (отерали), али слика је остала за увек. И дан данас кад прођем туда, одмах ми се врати филм о томе.
Како је пао дечак ? Попео се на столицу да би видео боље кроз прозор, мало се више нагнуо и ... даље знате. Тај дечак ту није ни живео, него је са родитељима био у посети, барем колио се још сећам тог детаља !
Са слике на гуглу коју сам поставио, види се тај стан на 12.спрату (презадњи спрат) из ког је испао, четири прозора са леве стране, а то је стране зграде која гледа на тц Југоцентар (стари меркатор).
Можда је и та девојчица пала тако што се исто попела на столицу да боље види кроз прозор и ....а опет оно што пише на споменику, можда говори и другачије, „због несавесног рада одговорних људи и модерне изградње“. То само неутешни родитељи знају.