Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

U Kafe soliteru je neki bircuz poslednjih godina.

Fontana je na spratu dobila neki fensi lokal tipa "Vino & Pršuta", a Kafeterija je uvek puna.

Mnoge zgrade u Bloku 1 imaju mesto za lokale u prizemlju, trenutno pored tog bircuza u Kafe soliteru, imamo prodavnicu u istoj zgradi. U A1 imamo fitnes klub, Crveni krst, nekada fotokopirnicu, a mislim da je sada apoteka tu.

Soliter iza Fontane ima posećenu trafiku. Dosta lokala ima Bloku 3 u dugačkim zgradama (optičar, veterinar, kafići, apoteke, hemijsko čišćenje, krojači...)
 
@Igor
A da, moj kum je tu zalazio redovno, al to je dosta novija zgrada. Tad su već znali da su pogrešili sa konceptom.

@astrodule
Pa, u zgradama tipa A su morali da budu lokali, jer su one tu prve podignute, stajavši neko vreme usamljene između Zemuna do Studenjaka. Fontanu je otvorio Tito, mislim 1967. (možda i ranije, pomešalo mi se) i to je bio veliki pomak za kraj.
 
Klub zatvoren pre pola veka. Gore su sada stanovi - retko ružna nadogradnja.

Zanimljivo, u podnožju kule, dakle uz robnu kuću, do pre 30 godina se nalazio još jedan restoran koji se kao i onaj prekoputa takođe zvao - Fontana (!).
 
A to je ta budzevina strasno a sto zbrlji prazan prostor RK zna li se razlog ...
 
A, bio je i Tehnomarket dobar, dok nisu razbucali zgradu. A kako se razmišljalo do ovog raspada, ja sam tu očekivao - stambene zgrade. Ne jednu, nego više, jer ima tamo iza i povelika garaža... Taj. veliki je plac, mnooogo kvadrata.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728922#p728922:3h28aqrr je napisao(la):
Stefan BB » 17 Apr 2020, 21:24[/url]":3h28aqrr]Evo ga Astrodule da te obradujem. :)

Nije baš 11a, ali dobro to se zaokruži na 12 :D


Blok 12:

https://www.instagram.com/p/B_F1wz_Jm5b ... 7yqfooma0v


file.php

ovo je samo urbanisticka postavka, a ne arhitektonska. Ne znaci da ce zgrade biti ovakve

Пантограф":3h28aqrr je napisao(la):
@Igor
A da, moj kum je tu zalazio redovno, al to je dosta novija zgrada. Tad su već znali da su pogrešili sa konceptom.

Ako se ne varam, blok 30 arh.Urosa Mertinovica je prvi projektovani blok na nbg sa lokalima u prizemlju. Medjutim, osim oni u soliterima koji su blizi ulici, ostali su uglavnom prazni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=729199#p729199:3h28aqrr je napisao(la):
direktor » 18 Apr 2020, 20:10[/url]":3h28aqrr]Kako su ti likovi uopšte došli do placa tu pored siva
Tu treba uraditi te kule i utrpati neku administraciju....
To je bio plac Energoprojekta, koji je to prodao Miskovicu uz klauzulu da Energoprojekt ima pravo preceg da gradi, a onda je Misko valjda preprodao nekom drugom, ali ta klauzula iz ugovora mislim da je ostala
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=732299#p732299:2hbae3mo je napisao(la):
astrodule » 27 Апр 2020 08:49 pm[/url]":2hbae3mo]U Kafe soliteru je neki bircuz poslednjih godina.

Fontana je na spratu dobila neki fensi lokal tipa "Vino & Pršuta", a Kafeterija je uvek puna.

Mnoge zgrade u Bloku 1 imaju mesto za lokale u prizemlju, trenutno pored tog bircuza u Kafe soliteru, imamo prodavnicu u istoj zgradi. U A1 imamo fitnes klub, Crveni krst, nekada fotokopirnicu, a mislim da je sada apoteka tu.

Soliter iza Fontane ima posećenu trafiku. Dosta lokala ima Bloku 3 u dugačkim zgradama (optičar, veterinar, kafići, apoteke, hemijsko čišćenje, krojači...)
@Дуле, за "Кафе солитер" си у праву, прави бирцуз, не препоручујем никоме. Имам пословног партнера који станује баш у том улазу где је тај бирцуз, раније смо увек пословне састанке имали у тој кафани, док је била на добром гласу, сад више не.
Сад идемо у ресторан "Торник", то си заборавио да наведеш да има у Фонтани, а налази се у простору где је некад била Комерцијална банка, пристојан је ресторан.
Кафетерију иначе држи син од покојног Јусе, и тај простор је мањи део од бивше кафане која је ту била.
Једини локал који још ето зврји празан у Фонтани, и то близу 40 година!!!, је онај фризерски салон бивше државне "Фризерске задруге Београд". А ту има прилично квадрата, и био је део за женски и мушки фризерај.
 
Cek lokal stoji prazan koliko godina da li je moguce ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=732980#p732980:of3um7z5 je napisao(la):
direktor » 29 Апр 2020 01:12 am[/url]":of3um7z5]Cek lokal stoji prazan koliko godina da li je moguce ...
Да @Директоре, могуће је. Можда је цена у питању, а вероватно и то што је цео локал, улаз и излози су у једном пролазу, а "леђа" локала су окренута према улици Париске комуне.
 
Prosto mi nevjerovatno da se tu nije uvalila neka kladionica tako nesto mozda im skoka blizu ...ili pregradjivanje na pola steta sto su propali ti drzavni frizerski saloni pitanje i u cijem je vlasništvu lokal ...
 
Evo, baš sam juče dok sam čekao ispred pošte "opalio" jednu fotku ka tom bivšem frizerskom salonu. Očigledno neka restitucija ili šta već.
fontana frizer.jpg


Što se tiče plafona - mislim da je pre par godina krenulo da se odvaljuje pa su sve sastrugali do betona. Naravno, tu se stalo.
 
Astro nema restitucije tu moze bude jedino neka privatizacija
Vidi li se kroz staklo sta je u lokalu sada ....
 
Frizerski salon preduzeća 'Košutnjak' ne radi jedno 20-ak godina, ili malo više. Posle njega, bila je tu neka čudna prodavnica koja se nije dugo zadržala. Kao kupac preduzeća 'Košutnjak' se, inače, pominjao i notorni fantom srpske privatizacije, Vlade Divac, a sigurno je da ga nije privlačio frizeraj, nego nekretnine. Ako zaista pripadaju propaloj firmi, to objašnjava zašto je lokal prazan.

Restoran 'Tornik', koji prema očekivanju drže Užičani, je dobar, posebno teletina.
 
Frizerski zadruga Beograd ili taj frizerski kosutnjak
 
https://www.blic.rs/vesti/beograd/bice- ... ma/v6jkkhk
29.3.2011.
BEOGRAD - Stari simbol Novog Beograda, nekada čuvena “Fontana”, u proteklih sedam meseci prošla je kroz prvu fazu rekonstrukcije. Takođe, istoimeni bioskop, ali i prateće prostorije u okviru kojih će biti opremljena galerija, svečani hol, konferencijske hale i sala za koktel, konačno će u maju, posle dve decenije propadanja, ponovo posetiocima otvoriti vrata.

Otkako je pre 20 godina zatvoren bioskop, “Fontana” je, iako u centru Novog Beograda, do pre sedam meseci propadala i pretvorila se u ruševinu bez prozora, sa fasadom koja se od grafita nije ni nazirala, propalim zidovima i stepenicama. Brojne terase i unutrašnje prostorije bile su pod “okupacijom” beskućnika i narkomana... Ipak, u septembru 2010. opština je odlučila da investira u ovaj centar i ponovo ga oživi.

- Opština finansira sanaciju jednog dela objekta “Fontana”, drugi deo kupio je „Delta holding“. Mi rekonstruišemo prizemlje i prvi sprat. U prizemlju ima 10 lokala sa sadržajima za malu privredu, poštu i banku. Na spratu će biti bioskopski hol i velika sala koji zauzimaju površinu od 1.380 kvadrata.

Biće tu i prostorije za različite sadržaje, galerija sa izložbenim delom u kojoj će biti okačene fotografije iz istorijskog arhiva, gde će posetioci moći da vide kako je Novi Beograd nekada izgledao. Bioskop 3D tehnologije biće dvonamenski, u njemu će se održavati i pozorišne predstave i konferencije - objašnjava Nebojša Obradović, glavni inženjer i nadzornik građevinskih radova.

On kaže da će sve biti spremno za svečano otvaranje u maju.

- U prvoj fazi potpuno smo promenili instalacije, struju, grejanje, završena je sanacija fasade, urađena je hidro, termo i zvučna izolacija. Druga faza podrazumeva uređenje kompletnog enterijera svih prostorija što bi do maja trebalo da bude gotovo - naglašava Obradović.

Rekonstrukcija se radi prema najsavremenijim tehnologijama, što uključuje i maksimalnu zaštitu od požara.

- Zidovi, plafon, ali i sedišta u svim prostorijama obložena su protivpožarnim materijalom. Čak se i kablovi za struju nalaze u kanalima koji su obloženi nezapaljivom materijom - kaže naš sagovornik.

U opštini Novi Beograd najavljuju “Fontanu” kao novi kulturni centar.

- Planiramo da bioskop bude centar evropskog filma. S obzirom na to da će u zgradi biti i biblioteka i galerija, ovde će biti i prostorije Novobeogradske kulturne mreže - kaže za “Blic” Miloš Hetlerović, pomoćnik predsednika opštine Novi Beograd.

On naglašava da je za prvu fazu radova opština izdvojila oko 70 miliona dinara, dok će za drugu fazu biti odvojena približno ista suma.

https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... pao-plafon
9.7.2012.
SUGRAĐANKA I. Lj. (69) povređena je u ponedeljak oko 15 časova kada je sa prolaza u Ulici pariske komune 13, kod Tržnog centra "Fontana", otpao deo plafona i pao joj na glavu.
Ona je kolima Hitne pomoći prevezena u Urgentni centar, gde joj je ukazana lekarska pomoć i ubrzo je puštena na kućno lečenje.

Kako smo saznali, I. Lj. je stajala ispred svoje tezge sa voćem i povrćem, kada se iznenada na nju sručio deo plafona težak nekoliko kilograma.

- Od siline udarca ona je momentalno izgubila svest i pala na zemlju - svedočili su sugrađani koji su bili u blizini.

Prema njihovim rečima, nesrećenoj ženi je u pomoć pritrčalo nekoliko prolaznika. Polivali su je vodom i pokušali da je osveste.

- Srećom da je Hitna pomoć brzo došla i prevezla je u bolnicu - ispriča je Igor D.

U Hitnoj pomoći kažu da je I. Lj. imala dosta sreće jer je posle pregleda ustanovljeno da nije zadobila povrede, već je od udarca ova žena bila malo ugruvana.
- Ona je u nesvesnom stanju stigla u Urgentni centra, ali je brzo došla sebi - rekla nam je Nada Macura, portparol Hitne pomoći.

Prolaz u Novom Beogradu je prošle godine bio potpuno renoviran.
 
Vrh