Šta je novo?

Razni projekti

Иако сам велики противник вишеспратних надоградњи предратних вила ова је својом израженом вертикалношћу елемената могла да буде најбољи пример таквог захвата. Могла је да се направи јако лепа арт нуво или арт деко зграда са каскадним додавањем етажа. Замишљам последњих 5-6 спратова неке од неокласичних кула у Њујорку.
r3gfr34gf.jpg

Tу је требало урадити два спрата са прозорима као у приземљу, и на потрковљу реплику орнамената.

Ако ћемо поштено, ту је требало поштовати правила струке, заштити објекат, реконструисати га и оставити га у оригиналу за вјек и вјекова. Један Буенос Аирес од 18 милиона становника има десетине, ако не и стотине блокова у којима доминирају приземне и ниске куће.

То усиљено и универзално примењивање дизања спратности на територији целог града је урбицид сам по себи. Струка и режими су то лако продали народу играјући на његов паланачки заостали комплекс од боравка у срединама са ниским објектима који га асоцирају на завичај. "Зграде добро, куће лоше" и ту се сва памет завршава.

Да резимирам - Град (п)остаје град тек када среди оно што је између објеката. А та чињеница се овде игнорише још мало па читав век.

И није то случајно. То између је оно што држава мора да среди а друштво да чува и унапређује у складу са временом. Како нисмо способни за то, дај да правимо јефтине кулисе и дивимо им се.

Да резимирам - Град (п)остаје град тек када среди оно што је између објеката. А та чињеница се овде игнорише још мало па читав век.
Baš tako! Najbolji primer toga je blok 65. Imamo svetlucave nove projekte sa popločanim stazama i savršenim travnjacima koje je izgradio privatnik. A između njih stoku parkiranu po trotoaru i kaljave ulice koje nesposobna država nije u stanju da sredi.

j***š šumu, daj da mi gradimo lepe zgrade i da prodajemo kao u srcu šume. Alo druže u kom srcu šume gradnja...
Retorika koja je uništila Zlatibor uništava polako sve šume Srbije i Beograda.

2023. najavljivali oko 4000e po m2 😢

Svaka im čast kad su tad već znali da će 2025. biti ovoliko ludačka cena kvadrata ili su ga tada toliko cenili pa će sada biti 5.000 🙄😑😒

Vrh