uros92
Beginner
- Učlanjen(a)
- 01.05.2018.
- Pohvaljen
- 112
Svakoj firmi na svakom projektu je stalo da uradi nesto skupo, zbog zarade. Projekti, a posebno rezidencijalni, se rade samo i iskljucivo zbog para. Slozices se da ako bi svaka firma radila kvalitetno i skupo, projekti bi bili finansijski neodrzivi.Dragi moj, kroz ovaj deo građevinske struke, a to su prozori, fasade, i svašta nešto ostalo od aluminijuma, pvc - a, čelika, mogu odmah da vidim ozbiljnost i pismenost ljudi koji pišu tendere, rendere, zahteve za ponude i slično. Ti ljudi su uglavnom arhitekte koje u velikoj većini slučajeva ne znaju ništa ili vrlo malo. Svakoj proizvodnoj firmi za stolariju je itekako stalo da uradi nešto kvalitetno i skupo. Zbog zarade a i reference. Ali, ti projektanti, investitori, inženjeri, nadzori vode glavnu reč, pa dobijamo "gluposti i budževine od projekta".
Za skoro 30 godina u branši mogu na prste obe ruke da izbrojim projekte koji su bili dobri i kvalitetni, a da su se tako i uradili.
Druga stvar je sto se u 95% slucajeva ustede ostvaruju smanjivanjem kvaliteta, a ne drugacijim resenjima koje zahtevaju malo mozganja, ali su podjednako kvalitetna. Mislim da opet gledas samo kroz sopstvenu struku - ako ja mogu da ustedim na stolariji, a malo pojacam termoizolaciju fasade (karikiram), na nacin koji ne "ostecuje" finalnog kupca i koji meni donosi dodatni profit, zasto to ne bih uradio?