Šta je novo?

Razni projekti

Nisam znao gde ovo da napišem pa ako admin zna nek prebaci

Iza crkve Sv. Save na samom uglu sa Mutapovom ul. bio je mali kao zanatski centar sa lepim kafićima
Danas ugovorih kafu tamo, i , i.... , i kad sam stigo , nema , nema ga više sve porušeno, samo šut, nema ni građ. ograde ni info table o buducem projektu, nema ništa...
Iznenadio sam se da ipak ,, poznato,, mesto nestalo tako tiho a nije zabeleženo nigde ni na Beobuildu ( a možda sam i propustio....)

Propustio si,ruseno je jos pre neki mesec.Familija homen ce tamo praviti neke zgrade ali ce se zato uvuci linija zgrada dalje od hrama sto je pohvalno.

vucko :) hvala , prelistacu da se upoznam

Edit Našao....

Najnoviji čaršijski skandal oko rušenja zanatskog centra “Vračarac” u Mačvanskoj ulici iza Hrama svetog Save, ponovo je u glavnim ulogama predstavio Tadićevog bliskog i vrednog državnog službenika Slobodana Homena i njegovu užu i širu rodbinu. Uklanjanje petnaestak lokala u kojima su neki ljudi zarađivali za hleb, da bi se sagradio Homen Shoping Mall od 2.600 kvadrata, samo je vrh ledenog brega u razvijenom biznisu familije Homen.....

boze, ko od nas sve pravi majmune... :bash:

muka mi je vishe od trznih centara, samo svi hoce trange frange, samo da budu menadzeri

Znaci ako gradi Pera Peric, onda je ok, a ako gradi neko ko se preziva Homen i ko je u srodstvu sa drzavnim sekretarom u Ministarstvu pravde, onda je to lopovluk. Drago mi je sto smo utvrdili tako lep univerzalni kriterijum.

I btw. ne gradi se tu nikakav shopping mall...

kako si samo uspeo i da naslutish antisemitizam iz mog komentara?sto se mene tiche nek gradi i "crni arapin" samo da se ne svede na to da iza svega u gradu stoje 3,4 partijska lika sa svojim klanovima, koji se ponasaju kao pusteni sa lanca,

Koliko sam shvatio niko direktno Homena nije prozivao za taj trzni centar (o kome i ne znam nista), vise mislim da je problem sto se oko svakog veceg ili profitabilnijeg posla pojavljuje neko iz vlade, odnosno blizak vladi po rodbinskim ili prijateljskim vezama.
Imena nisu bitna, sada bi mogli da spominjemo samo funkcije koje su obavljali pojedini ljudi u prethodnih 10 godina, pa da vidimo sta su postigli. Po onome sto su stekli u prtehodnih 10 godina se moze zakljuciti zasta su se oni borili.

Homer Jay":llzscggh je napisao(la):
Znaci ako gradi Pera Peric, onda je ok, a ako gradi neko ko se preziva Homen i ko je u srodstvu sa drzavnim sekretarom u Ministarstvu pravde, onda je to lopovluk. Drago mi je sto smo utvrdili tako lep univerzalni kriterijum.

Homere,cepidlacis i balansiras as usual :)

Nema shopping malla,vaistinu.

Ja sam pobornik zexlandove ideje da se malo prosiri park i sa te strane hrama da ne bi bio na kraju Parka.Ali avaj,od toga nece biti nisto jer grad ne moze da dopusi da se ne sagrade 3 P+4+PK budzevine,a dobilo bi se mnogo vise sa aspekta turizma nego sto se dobija sada.

vucko":3h0g78xa je napisao(la):
Homer Jay":3h0g78xa je napisao(la):

Homere,cepidlacis i balansiras as usual :)

Nema shopping malla,vaistinu.

Ja sam pobornik zexlandove ideje da se malo prosiri park i sa te strane hrama da ne bi bio na kraju Parka.Ali avaj,od toga nece biti nisto jer grad ne moze da dopusi da se ne sagrade 3 P+4+PK budzevine,a dobilo bi se mnogo vise sa aspekta turizma nego sto se dobija sada.
Човек не цепидлачи, него коректно реагује на пословично хејтовање појединих БеоБилдера.

То што си ти "поборник" Зексове студије, која је ипак само студија и у овом случају нема везе са реалношћу (јер би њена реализација подразумевала рушење стотинак постојећих зграда са можда читавих хиљаду станова), не значи да си у праву. Опсервација да би се тако добило много више, него што се добија сада ти је стварно на нивоу резоновања малог Ђокице.

И сам признајеш да се након рушења привремених локалчића будућа зграда повлачи на регулациону линију. И уместо да прво поздравимо чињеницу да се напокон сређује залеђе Храма, крећу политикантска наклапања, типа "Хомен прави шопинг-мол! Докле?":notok:

Није проблем што се сређује тај део града, већ је проблем у лошој тј. гребаторској урбанизацији. Зексова идеја је једна крајност, а ово што урбанисти раде супротна.
Храм је загушен Чубурским блоковима, и плато би требало проширити на ту страну, бар за трећину површине платоа испред. Набијање зграда уз Храм, а поготову тржног центра ствара један несклад. Мени само то смета.

Da ne pretvorim ovo u klasican sukob misljenja sa citiranjem misljenja druge strane.Rekoh da umesto nekoliko kucica koje su srusene su mogle biti otkupljene i da tu bude park i da se izmesti ulica do njih a ne da bude tik uz hram.A ne kao u radikalnoj zeksovoj varijanti da ide park do ulice kojom idu trole(Mekenzijeva se zove ako ne gresim).

A stoji da je zgrada vojne stamparije neprimerena toj lokaciji i da je zaklanja hram.Dakle neko medju resenje.Bas mi je drug vlasnik placa na kome se sada pravi zgrada,ni ne zelite da znate koliko kosta kvadrat tamo.

@stf Nece biti nikakvog trznog centra,to je dezinformacija.

Nesecam se više gde u Grčkoj , ali sam video ,,crkvicu,, kao na ,,kružnom toku,, okruženom uličicama, stim što je glavna ulica samo malo ulazila u taj kružni tok . Verovatno se radi o rešenju u cilju očuvanjua kult. istor. spomenika, u odnosu na razvoj.

Isto tako ne mislim da treba pola Vračara srušiti da bi Sv.Sava adekvatno ,, disao,, i ovako je lepo. Da crkvenoj upravi treba slobodan prostor ne bi ,, omalili ,, taj prostor sa parohiskim domom ( uzgred, ružan je )

Ono sto meni smeta to je što prostor gde se nalazio tržni centar, hajmo redom:
što je srušen radi rušenja, jer još ništa se ne radi, znači moglo je i kasnije ( ladno sam mogao da popijem i još jednu bar prolećnu kafu u njemu)
još uvek je pod šutom a to je ruglo - za ruglo postoje kazne koje se slivaju u buđet
nije ograđen a to je opasno i prekršaj, postoje kazne koje se slivaju u buđet
nema info table, što drži ljude u ne potrebnom neznanju, znači moguce je svašta ispod žita
Ne znam, dal je plac dodeljen bez konkursa a osnovni stav je koliko se sečam transparentnost....
I na kraju smeta mi što ne znam dal će biti moguce popiti kafu na tom mestu....info mrak.... a to je vec slika Vračarske vlasti,koja se mnogo puta vec dokazala kao krava koja daje 100 lit mleka pa ga prospe. tj, 100 lepih akcija-poteza i onda po neku zas***re debelo.

inače, nek se samo gradi, lepo... da prija i potrebama i oku ....

vucko":1kys17a5 je napisao(la):
A stoji da je zgrada vojne stamparije neprimerena toj lokaciji i da je zaklanja hram.Dakle neko medju resenje.Bas mi je drug vlasnik placa na kome se sada pravi zgrada,ni ne zelite da znate koliko kosta kvadrat tamo.
Њу доделити/продати цркви да ту смести патријаршију и парохијски дом, а онај садашњи срушити. Уколико и патријаршију угурају на плато......

Kakav crni antisemitizam, bre :D Moja opaska se odnosila na to da je na Vracaru u poslednjih deset i kusur godina srusena gomila kuca (a u nekima su bile i pekare, kafici, kafane, prodavnice, obucari i jos mnogo toga sto su lokalni ljudi voleli) da bi se gradile visespratnice. Deo oko Hrama nije izuzetak, naprotiv.

E sad, imamo gomilu biznismena (kontroverznih i nekontroverznih), estradnih zvezda, bivsih sportista, iznenadnih profitera itd. koji grade uzduz i popreko po Vracaru. I onda se pojavi "Dikem izolacija", firma koja je u vlasnistvu porodice Slobodana Homena, i odmah ispada da je to nekakav lopovluk. Zasto???

Licno, meni je vracarski novourbanizam odvratan. Dobro, ne bas odvratan, glupo je to reci kada u istom gradu imas Kaludjericu, ali svakako je imao veci potencijal... Nazalost, tesko je ocekivati od naseg drustva - na datoj ekonomskoj, pa i kulturnoj razini - da porodi nesto kvalitetnije od onoga sto smo dobili.... Zato mi je bas bezvezno da se sada baca drvlje i kamenje na Homena. Firma njegove porodice nije jedina koja gradi na Vracaru, u neposrednom susedstvu se gradi gomila novih zgrada, a ispada da je samo Homen lopov jer je on eto u DS-u i Ministarstvu pravde.

Zato se pozivam na kriterijum univerzalnosti - znaci, ne mogu svi da rade po istim pravilima, a samo Homen da bude lopov. Uz to, trebalo bi izbegavati baratanje neutemeljenim spekulacijama poput one da ce tu biti izgradjen shopping mall.

U ovom projektu postoji cak i jedna pozitivna stvar - poslovna zgrada koja ce biti izgradjena na toj parceli, jedna je od retkih na Vracaru cije je resenje izabrano na arhitektonskom konkursu ;)

Homer Jay":au9qmgzx je napisao(la):
E sad, imamo gomilu biznismena (kontroverznih i nekontroverznih), estradnih zvezda, bivsih sportista, iznenadnih profitera itd. koji grade uzduz i popreko po Vracaru. I onda se pojavi "Dikem izolacija", firma koja je u vlasnistvu porodice Slobodana Homena, i odmah ispada da je to nekakav lopovluk. Zasto???
ne budi naivan, zar mislish da iko od njih ne gradi, niti je gradio bez neke veze sa lokalnom vlascu koja je bila sa ove ili one strane granice izmedju legalnog i kriminalnog, a u svakom slucaju ne daleko od nje. u normalnim drzavama oko ovakvih stvari bi se sigurno povelo pitanje nepotizma, sukoba interesa ili barem kronizma...

u ovom gradu ne mozesh da uradish niti jedan posao veci od podizanja dvospratnice u batajnici ili bolechu, a da ne morash da potplatish nekog lokalnog celavog i bezvratog stranackog kadra.

Upravo to sto kaze mradulovic,ne znam zasto odmah Homere ides u drugu krajnost.Ovakvom nakaradnom gradnjom se smanjuje mogucnost rasta vracarskog platoa.A sudbina platoa ce biti zakucana zanavek izgradnjom zgrade patrijarsije kojoj tu nije mesto.

Nacrtaj mi na mapi drugu krajnost, pa da vidim kuda sam to krenuo!? Zapravo, najvise me mrzi da se sada objasnjavam u vezi sa stvarima oko kojih se uopste toliko drasticno ne slazemo. Aj, da stvari napisem daleko jednostavnije - nije nikakav Homen problem, jer smo svi mi Homen u vecoj ili manjoj meri...

Ok.Tu zatvorismo diskusiju.Imamo dijametralno razlicite poglede i nije lista u tome,bilo bi dosadno da svi isto mislimo.

Nego,evo ociglednog primera korupcije.Radi se o onoj zgradi koja se gradi u Krunskoj,umesto 650 m2 pravi se zgrada od 1500 posle sto je podmazana komisija za planove grada beograda.Naravno,ne vredi peticija ljudi da se ne krsi plan.Zamislite kako ce biti kada sve niske kuce u krunskoj sruse i izgrade zgradurine sa 2.5 puta vise kvadrata nego sto je dozvoljeno?

http://arhitekturabezbeograda.files.wordpress.com/2011/03/visespratnica-krunska.jpg

vucko wrote: Zamislite kako ce biti kada sve niske kuce u krunskoj sruse i izgrade zgradurine sa 2.5 puta vise kvadrata nego sto je dozvoljeno?

Zamišljam ,ranije se zvala Proleterskih Brigada i znam svaki ulaz i svako dvorište i svaki prolaz među kvartovima,
Ima lepih zgrada a i bezličnih . U pravcu Kalenica je mala stisnuta ulica do Beogradske, tek od nje ima drvored u sredini i nisu sve niske kuce u njoj lepe, niti su od nekog značaja , sem samih stanara koj tako mogu da gurkaju po neku zaštitnu ideju iz II mz Vračara , a pogledaj dvorište u kojoj je sama mesna zajednica , 100 godina ne mogu da ga urede.
Kada bi se gradile vece zgrade bilo bi samo više stanovnika iste ulice , a ovako je ograničeno pa kao nešto je posebno stanovati u istoj.
Njegoševa mi je lepša 100 puta :p , nek se gradi lepo da prija i potrebama i oku :)

Edit: Setio sam se zasto je značajna Krunska , pa zamenili se stanari u bivšoj zgradi Kanadske ambasade :laugh: :lool: :laugh:

Kada vec spominjete Krunsku ... :)
Evo nove zgrade u toj ulici:

eksterijer.jpg

Autor projekta je arhitekta Goran Vojvodić
Stanovi idu i do 180 kvadrata. Evo i par enterijera:

Stan03_01.jpg

Stan03_02.jpg

Stan04_01.jpg

Stan01_04.jpg

Vise informacija na sajtu http://www.krunskalux.com
...

vitamin":2vkzkrkt je napisao(la):