Šta je novo?

Razni projekti

@ razgradjevinar Povrsina uokvirena crveno bi narusila koncept i simetriju celog bloka, i malo potseca na razmisljanje nasih dragih urbanista, tj. filozifuja: "gde vidis park, ti zgradu posadi". Izgradnja na tom mestu bi imala smisla samo ukoliko bi se nesto izgradilo i na suprotnoj dijagonali bloka.

Na "crvenoj povrsini" NIKAKO graditi! :grand:

Apsolutno se slazem sa stf-om, to je upravo aktuelna filozofija urbanista kojoj se ovde toliko protivimo, ne daj boze da kojim slucajem posete nas forum, te procitaju postove koji podrzavaju izgradnju na tom prostoru, pa im jos i padne na pamet ova ideja (u slucaju da nisu o tome razmisljali)... :p

Sto ne znaci da tu ne bi mogao parkic, tzv. zeleni dzep napraviti! Kod nas svaka veca, za gradnju neiskoriscena zelena povrsina biva neuredjena, divlja, neiskoriscena bas takva kakva je - kao mali kutak prirode. :)

To mi nikako nece biti jasno... Valjda ih ostavljaju za "crne dane", kada sve gradjevinsko zemljiste uzeg centra bude popunjeno, pa hajd' da uglavimo zgradu na zelenu povrsinu, zaboga neiskoriscenu, izmedju dve zgrade... :mad:

Znate koja je smesna cinjenica?

Sestra mi zivi tacno u tom bloku kod crvenog podrucja,i ako bi pravili na crvenom dobili bi zvezdarsku sumu 2.Zato bolje nemojte ni da pomisljate :D

j sam samo pitao koja je namena tog prostora, nije da se zalazem za izgradnju ali stf ja tu ne vidim park vec livadu koju ni grad ni stanari nisu uspeli da urede vec decenijma i znajuci nas i nasu narav nikad i nece. mozda bi svi bili na dobitku ako bi se investitor obavezao da uredi taj zelieni prosor koji bi ostao unutar bloka. mozemo li tako da postmatramo stvari, ne kao da sam ja id*** koji bi da zabode zgradu gde god vidi rupu nego je to mozda najrealnije resenje da se zapustene povrsine ozive. vuckova sestra bi izgubila pogled na zeleznicki nasip ali bi deca dobila klupice i parkic u pravom smislu te reci. na jednoj drugoj temi neki se buni protiv kule kod hotela jugoslavija, bice mu stan u senci... sta reci, najbolje da ostavimo sve kako jeste jer je sve mnogo dobro

taj deo grada zaista ima manjak zelenih povrsina ali nadajmo se da ce uredjenjem brodogradilista i savskog amfiteatra to biti reseno plus sto ce ada uskoro postati jako blizu

Vucko,

ako podje po zlu, rachunamo na nju. :laugh: :D

Razgradjevinar,

to sto povrsina nije uredjena poslednjih skoro 30 godina je problem naseg mentaliteta. :(
Juce-prekjuce je na Studiju B bio prilog o smecu, deponiji maltene, ispred stambene zgrade u LJermontovoj. Pa, mi nismo u stanju da vodimo racuna ni o najblizoj okolini zgrade u kojoj zivimo, ni o hodnicima unutar ulaza u zgradu, a kamoli nekoj velikoj povrsini koja nas se uopste ne tiche, kako to pripadnici naseg naroda dozivljavaju. :mad:

:/

felipe, rekoh ja "...livadu koju ni grad ni stanari nisu uspeli da urede vec decenijma i znajuci nas i nasu narav nikad i nece". ali nije to samo za zajednicku imovinu i prostor... rekoh jednom i da je tipicno srpsko dvoriste sa neomalterisanom kucom, porusenom ogradom, sporom oko medje sa komsijom, armaturom izvedenom za nikad zavrsenu terasu .. slika nase drzave. ni ne zasluzujemo bolje

Za taj problem neuredjenih povrsina na NBG-u sam ponudio resenje pre par meseci na nekoj drugoj temi. Svaki blok bi bio ``privatizovan`` i predstavljao bi firmu. Svako ko izdaje ili prodaje stan, radi to preko njih. Sve komunalne usluge se placaju njima a ne Infostanu. Ta firma bi brinula o celom bloku, pa i zelenim povrsinama. Kucni savet (nefunkcionalan) vise ne bi postojao.

znajuci kako kod nas funkcionishe drzava,ekonomija i proces privatizacije, ta "preduzeca" bi u roku od 2 godine zavrshile u rukama Beka, Miskovica kojima bi placali neverovatne marze (kao sto to radimo danas i u Maksiju) i na zivotni prostor. Neka hvala, bolje i ovako nego da zivim u apsolutnom DeltaLendu

Pa moj predlog i nije za sljiva drzavu (da ne koristimo vise izraz banana). U teoriji je dobro resenje, zar ne?

stf":2n3qfwft je napisao(la):
Za taj problem neuredjenih povrsina na NBG-u sam ponudio resenje pre par meseci na nekoj drugoj temi. Svaki blok bi bio ``privatizovan`` i predstavljao bi firmu. Svako ko izdaje ili prodaje stan, radi to preko njih. Sve komunalne usluge se placaju njima a ne Infostanu. Ta firma bi brinula o celom bloku, pa i zelenim povrsinama. Kucni savet (nefunkcionalan) vise ne bi postojao.
:kk: sve sto umanjuje monopol infostana koji haraci kako hoce a za uzvrat ne daje nista, PODRZAVAM. Deonicarsko drustvo blok taj-i-taj, svaki vlasnik stambene jedinice jedan glas, odlucivanje vecinom. Rotacije clanova upravnog odbora i mogucnost svakog akcionara da u svakom trenutku zaviri u knjige. Na kraju zasto ne koristiti i blagodeti interneta da svaki blok ima svoj message board i da sve bude javno... nesto kao co-ops u Americi... doduse, moglo bi se krenuti od individualnih zgrada s' obzirom da ce tesko vecina svih stanara u jednom bloku da se slozi da to pocne? Mada, toliki je haos da mozda ljudi docekaju ideju kao "zedni vode"

http://en.wikipedia.org/wiki/Housing_cooperative

stf":4cmoivua je napisao(la):
Pa moj predlog i nije za sljiva drzavu (da ne koristimo vise izraz banana). U teoriji je dobro resenje, zar ne?
jeste, dobro je za npr svajcarsku ali ne zivimo u Shvici, ni u teoriji, nego u DeltaLendu aka Srbiji :)

Zamisao stf a je vredna paznje, ali kako bi to izgledalo, evo na jednom primeru, krajem 90. ih su nas usrecili privatnim prevoznicima koji su nas prevozili autobusima punim gasova i to sporinom od 20 km na cas, danas 10 godina kasnije voze nas nezagrejanim busevima koje cekamo po pola sata itd.

Stvari su birokratske prirode, naime kljucni ljudi po pitanju uredjenja zelenih povrsina su pejsazne arhitekte, oni koji nisu zaposleni u Zelenilu nemaju nikakvu mogucnost da pokazu svoje sposobnosti i zamisli, a oni koji su u Zelenilu su sputani neverovatnim birokratskim procedurama, formalizmom i rutinom koja se svodi na higijensko odrzavanje , a ne na umetnicko oblikovanje vrtnih povrsina, sto moze da bude svaka neizgradjena povrsina.

Trebalo bi da pejsazne arhitekte imaju potpuno drugaciji nacin rada, da se zelene povrsine osmisljavaju na osnovu radova koji pobede na konkursima, a zaposlene arhitekte u Zelenilu bi trebalo da dobiju slobodu licne inicijative i da redovno imaju sastanke i cuju predloge gradjana koje zanima pitanje izgleda zivotne sredine u kojoj stanuju.

Rascian;71298849":14v7d4jy je napisao(la):
Nova zgrada u Admirala Geprata :|

k4jatz.jpg

koliko bljak bila, zasigurno ne moze oteti krunu najodvratnijoj novogradnji u Beogradu koja se nalazi preko puta, nesto nize niz ulicu.

Samo zamisljam ovog arhitektu kako lista katalog s materijalima i razmislja: " U bas su dobri ovi narandzasti paneli, bice ekstra sa ovim plavim staklima..."

:puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke:

2liztic.jpg

ru8ksl.jpg

:puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke:

evo neceg pristojnog negde na Vracaru

14vtjwn.jpg

zgrada kod Kalenic pijace

steta zbog ovih jadnih egzibicija sa bojama jer ugaoni deo zgrade od cigle lepo izgleda

vy34pl.jpg

9sxtz5.jpg

Hotel i stambena zgrada na uglu Ruzveltove i Kneza Danila

2w6c9ar.jpg

i pristojna novogradnja u Kneza Danila

20foryv.jpg
Malo umerenih zdanja,nesto prijatnih iznenadjenja a ponajvise Tirane.

PS: Homer Jay je u temi o hotelima vec postavio Holiday Inn...potpisujem njegov komentar.

Delija":15298doq je napisao(la):
Rascian;71298849":15298doq je napisao(la):
Nova zgrada u Admirala Geprata :|

http://i55.tinypic.com/k4jatz.jpg

koliko bljak bila, zasigurno ne moze oteti krunu najodvratnijoj novogradnji u Beogradu koja se nalazi preko puta, nesto nize niz ulicu.

Samo zamisljam ovog arhitektu kako lista katalog s materijalima i razmislja: " U bas su dobri ovi narandzasti paneli, bice ekstra sa ovim plavim staklima..."

:puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke:

http://i56.tinypic.com/2liztic.jpg

http://i53.tinypic.com/ru8ksl.jpg

:puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke::puke:

evo neceg pristojnog negde na Vracaru

http://i54.tinypic.com/14vtjwn.jpg

zgrada kod Kalenic pijace

steta zbog ovih jadnih egzibicija sa bojama jer ugaoni deo zgrade od cigle lepo izgleda

http://i54.tinypic.com/vy34pl.jpg

http://i55.tinypic.com/9sxtz5.jpg

Hotel i stambena zgrada na uglu Ruzveltove i Kneza Danila

http://i52.tinypic.com/2w6c9ar.jpg

i pristojna novogradnja u Kneza Danila

http://i54.tinypic.com/20foryv.jpg
Malo umerenih zdanja,nesto prijatnih iznenadjenja a ponajvise Tirane.

PS: Homer Jay je u temi o hotelima vec postavio Holiday Inn...potpisujem njegov komentar.
JT, da li u tom gradu ikome pada na pamet da pravi garaze? Nesto ne vidim ni na jednoj slici.

Sumnjam da su "otkrili" i centralnu klimu tako da "kicenje" fasada tim ukrasima sigurno predstoji.

Inace, hvala i plus za slike:)

Mozda sam malo negativniji nego inace zato sto je ponedeljak :rolleyes:

E, pored ove u Knez Danilovoj sam prosao kada sam isao da slikam "Holiday Inn", i bas sam se iznenadio kako izgleda, buduci na skromna zdanja koja nicu iza nje u uliici koja izbija na Kraljice Marije. Eto, to je npr. pristojno. Nista "wow", ali pristojno. Narocito mi se svidjaju lokali - imaju visoke plafone, velike izloge i izlaze na trotoar, nisu sprckani ispod neke nadstresnice. Najveca zamerka su mali balkoni, ali u Srbiji nesto narocito i ne vole terase. I da su vece, kupci bi ih zastaklili :p

Sto se Vracara tice, koliko god se grozio investitora koji tamo grade, a i mnogih kupaca stanova, moram reci da je, kako vreme prolazi, pocelo malo da se vodi racuna o izgledu tih zgrada. Vidi se da se tu vec malo vise obraca paznja na materijalie, izgled fasade i sl. Ali opet isuvise nevesto. Eto taj prvi primer sa Vracara izgleda kao pristojna zgrada maskirana u "Opelov" autosalon. Samo zameni alu-panele drvenim i eto vec lepse zgrade. Isto vazi i za Kalenic. Pristojna zgrada, fin ovaj deo od cigle, ali cemu ovo sarenilo. Itd...

Ali ta vracarska evolucija je primetna narocito kada se pogledaju novogradnje u drugim delovima beograda. Ovo u Admirala Geprata je stvarno tuzno. Neverovatno koliko se srozao standard u nekada najelitnijem delu Beograda.

Jedna od paralelnih ulica sa Beogradskom,mrzi me da trazim.Zna li neko autor(e)a ove dve zgrade?

4rxclk.jpg

Ivana Milutinovica, nisam siugran za novi naziv, ali npr knjeginje Ljubice/Milinke/Zorke/Milice.

edit: Uvucena zgrada je OK, cak i zanimljiva. Ova bliza Njegosevoj mi je malo klasicno bljak.

Cosak krunske i one ulice usporenog saobracaja,ne svidja mi se.Bice P+4

fm1-Fotogr.jpg

Најежим се од ужаса, кад год прошетам кроз Адмирала Гепрата. Оно сиво, морам рећи, срање, срозава цео крај. Насупрот њој, здање из Књегиње Љубице је велики корак напред.

Meni se ne svidja sto su predzadnji sprat i jedan ispot njega uvuceni pa zadnji sprat izgleda nadogradjeno.

Fino je sto je garaza u toj ulicici pa ce jos vise biti ulica usporenog saobracaja :kk:

Inace to u krunskoj ce biti sagradjeno na mjestu kuce koja je bila pod zastitom . Platis lika u zavodu za upropastavanje BG i dobijes sve papire fora je sledeca potpalis kuci pa je oni oglase da nema vise vrednosti ti daju dozvolu za rusenje uz proviziju naravno :bash:
Inace u zavodu stoji komplet ekipa 90te sps :rant:

Ta mala ulica usporenog saobracaja je Koce Kapetana a ovi sto grade tu kucu su lepo poboli ogradu oko gradilista i unistili novo postavljene plocnike na ulici. Ne znam da li nameravaju da ih zamene jednom kad se zavrsi izgradnja.

Edit: Inace me jako zanima kako ce ta nova, moderna gradjevina da se uklopi pored starih, predratnih kuca i zgrada okolo. Videcemo. Ono sto je sigurno da ce svojom belom bojom dosta odskakati od okoline.

Vrh