@ dedinje: Da, pretpostavljam da mnogi ljudi imaju animozitet prema Dedinju, međutim, moj problem zaista potiče od toga da smatram da je urbanistički taj novi deo, i generalno novogradnja nad Dedinju i Topčiderskom brdu katastrofalna - te u potpunosti u skladu sa trendom u čitavom gradu.
Svuda se trpaju višespratnice bez dovoljno parkinga, sa uskim ulicama - koje ne mogu da podnesu kapacitet saobraćaja, i naravno bez drvoreda. Zgrade se grade u maksimalnim dozvoljenim gabaritima, koji se vrlo često prevazilaze. Da, kod ovih kuća u "ekskluzivinim" naseljima kvalitet izgradnje je bolji, stanovi su veći, i postoji neka vrsta parking/garaže, ali urbanistički je sve to kriminalno. Ako bi se bilo koja od ulica koje se spuštaju ka dole, gde je sva ta novogradnja, uporedile sa npr. Mihaila Avramovića razlika je očigledna - a smatram, možda pogrešno, da urbanistički standard za takav kraj mora da bude trotoar, drvored, između trotoara i kolovoza baštica sa travom (i cvećem npr.). Kuće ne moraju nužno biti porodične, ali svakako ne mogu biti toliko velike i sa tolikom količinom stanova. Takođe, ne znam kakav je standard, ali cenim da bi minimum potrebnog da zgrada (uključujući garažu) zauzima maksimalno 60% placa, ostalo treba da budu bašte.
Slažem se da su Tolstojeva i Užička lepše od ovoga, ali ipak mislim da je, opet, Mihaila Avramovića lepša, i radije bih živeo u njoj nego u ovim drugim. Na žalost, i Topčidersko brdo se polako, ali sigurno upropaštava izgradnjom zgrada sa po 6 stanova, bez garaža.
Ako je to ekskluzivno, onda treba da bude ekskluzivno u potpunosti (dakle, ne samo stanovi i "lokacija", već i čitav dojam o kvartu, njegovoj uređenosti, organizaciji, itsl.), a ne ovako da nam prodaju muda za bubrege.
Nadam se da se razumemo.