Šta je novo?

Razni projekti

Komšije Bugari ovakve delove grada zovu "Vilni deo" :lol: Kada sam neke svoje poznanike iz Sofije provozao po Dedinju i Senjaku ostali su bez teksta. Posle su mi rekli da je Sofija selo za Beograd i da tamo nema tako lepih starih kuća. Posebno su im se dojmile stare predratne vile a ne ove nove ko što Wuxa špijunira! Meni je uostalom zbog Sofije i njihove opsesije vilama izraz "vilni deo" postao sinonim za naselje sa vilama koje to nisu a ludo bi htele da budu.

Naselje se nalazi na padinama Dedinja i Banjice koje deli udolina kojom ide ulica Velisava Vulovića. U donjem delu te ulice nalazi se vrlo lep izvor ozidan crvenim granitom i svečano osvećen tridesetih godina prošlog veka. Tada je nazvan Kraljeva česma a posle rata Lisičiji potok. Imao je urezane lepe stihove u granitnoj ploči, voda je tekla iz masivne mesingane lavlje glave itd. Dali treba da kažem da je izvor danas potpuno zapušten praktično do bukvalnog uništenja. Pristup izvoru je takođe sada težek a sa ulice se i ne vidi. Što se tiče podignutih kuća i vila one su sve veoma lepe i moderne. Mnoge su i veoma luksuzne ali tako je to u kapitalizmu... Kič i neukus su komentari koji idu uz slike pomenutih vila.

Meni nisu kic, verovatno mislite na ove u Mackovom kamenu?
Jeste da su raznih svetlih boja, ali nisu kic, mislim nije mi tako delovalo kada se prolazio tu.

@Ambassador
Baš nisi u pravu, ulica Lisičji Potok (i prateće ulice) su neke od najbolje odrađenih ulica u gradu. Zgrade lepo prate niziju i visinski su relativno fino raspoređene. Nije mi jasno o kakvom haosu bi se radilo?

I da, slažem se da ovo nije Dedinje već Lisičji Potok - tačno je da su u pitanju tranzicioni bogataši, ali mislim da sve zgrade predstavljaju značajan napredak (pogledajte Kolingovo naselje koje sam postavio, npr), u odnosu na arhitekturu nouveaux riches iz 90tih (tipa Arkanova kuća).

Mene zanima kako Vuxi nisu bezvrate gorile oduzele fotoaparat.....
Jednom sam tu prolazio sa drugarima i izlete lik i poce da vice nesto u fazonu da se sklonimo sa kapije.... :o

Gospodine stf, tebi kao da je žao što Vuxi nisu oduzeli fotoaparat pa da ospeš drvlje i kamenje na stanovnike Dedinja. A oni su isti kao i svi drugi stanovnici Beograda. Ima ih raznih u svakom pogledu. U materijalnom pogledu najviše ima siromašnih, srednje klase praktično nema uopšte dok bogatih ima nešto malo.

Ambassador":2ajl6nm5 je napisao(la):
dedinje":2ajl6nm5 je napisao(la):
Kič i neukus su komentari koji idu uz slike pomenutih vila.
Ja bih dodao i urbanistički haos.
Pretera ga sad.

Pa vama jbt nista ne valja sto se napravi u ovom gradu! Lisicji a pogotovu Mackov kamen su dobor urbanisticki reseni, mozete videti na mapi.

Sto se tica oduzimanja foto - aparata, sve sam slikao bez problema dok nisam naisao na neku rozu vilu. I ja je slikam, kad ono vidim kiosk sa kerom, i on naravno izlazi i ,,jel ti znas da je ovde zabranjeno slikanje,, i ja ,,ne znam, nigde ne pise,, i on ,,sta se pravis lud, biris to,, i ja kao nesto uzmem telefon i naravno ne obrisem. Koji je on ku*ac da meni kaze da ne smem da slikam? Ako ima znak, onda moze da mi kaze. Jbm mu mater! :D

Mnogi vlasnici tih vila nemaju čistu savest i slikanje im veoma smeta mada ono naravno nije zabranjeno. Možda je zabranjeno kod samog Belog dvora a to je ona tvoja slika koju si potpisao sa "kakva kapija" Od te kapije do zgrade Belog dvora nema ni 100 metara. Mada mislim da ni tu nije zabranjeno slikanje. Jednostavno nema razloga da bude zabranjeno. Inače, na nekim mestima naselja stvarno je urbanistički haos. Video sam novu asfaltiranu ulicu ali sasvim usku da se kola ne mogu mimoići i koja se slepo završava. Oko nje su haotično razbacane vile za koje se vidi da su građene bez nekog reda ali same po sebi su lepe i sasvim uspele. I u ovom naselju ima elemenata divlje gradnje koja je rak rana ovog grada.

@dedinje
Ne znam, ja govorim o ulici Lisičji potok (mislim da je sad Velisava Vulovića), koja je podosta proširena i ispravljena. Jedna je od retkih ulica u gradu u kojoj su šahtovi u visini sa asfaltom, pa se čovek ne oseća kao da prelazi preko rupe. Takođe, behaton kocke na trotoaru su prihvatljivo postavljene. Često tu ponekad vidim ljude da idu peške uzbrdo i da se šetaju, a obezbeđenje nikad nisam video. Javni prevoz (minibus) takođe ide ulicom. Moguće je da grešim, no kad sam u Beogradu, tuda prolazim skoro svaki dan.

Da li si mislio na neko drugo mesto?

Ulica Lisičiji potok ne postoji i nikad nije postojala. To je uređen izvor o kome sam pisao. Kičmu naselja čini ulica Velisava Vulovića koja se tako zove već decenijama (mislim da je V.V. bio gradonačelnik Beograda davno pre drugog sv. rata). Izvor je pored same ulice pa to stvara zabunu a i po navici mnogi ceo taj kraj zovu lisičiji potok. Što se tiče same ulice V.V. potpuno si u pravu, ona je izvanredno sređena, kvalitetno asfaltirana i postavljeni su lepi trotoari. Sama ulica nije proširivana niti su krivine ( kojih nema mnogo) ispravljane. Ulica se spušta sa vrha Dedinja (od ulice Mihajla Avramovića) do ulice Pere Velimirovića koja se nalazi u naselju koje se nekad zvalo Železnička kolonija. Dugačka je oko 1,5 km i u nekim delovima prilično strma. Nekad je prolazio 1 automobil dnevno a sada je vrlo prometna zbog naselja Kanarevo brdo, Miljakovac i dr. Kad sam govorio o urbanističkom haosu nisam mislio na tu ulicu koja je sasvim u redu u svakom pogledu. Mislio sam ( i to na samo jednom mestu) na uske ulice između vila koje čine neaselje. I ulica V.V. je nekad imala lep drvored koji je međutim opravdano posečen ( pre 20 godina) jer to su bile stare kanadske topole sa ogromnim krošnjama koje su proživele svoje.

Ambasador nije u pravu. Ulica nije proširena samo su joj dodati trotoari koje pre nije imala. Reći da je kraj grozomoran totalna je besmislica. Opšte je poznato da mnogi imaju animozitet prema Dedinju a zašto - to je druga i duga priča. Ceo kraj (vidi se i na satelitskom snimku koji je dobar) ima dosta zelenila i nema govora o nekoj turobnosti. Meni je turobna Karaburma ali ovde naravno mislim na kuće a ne na ljude. U njenim kafanicama sam voleo da sedim. Svi gradovi u svetu imaju svoje lepše i manje lepe delove. Valjda je "komunistički" Novi Beograd neka sredina između Dedinja i Karaburme. Samo još da dodam da je mnogo luksuznije od Dedinja Topčidersko brdo (ulica Užička i Tolstojeva) Tamo su već 100 godina isključivo lepe vile i mali dvorci, nema apsolutno nijedne udžerice ili skromne kućice.

Wuxa pada u kontradikciju jer slabo poznaje taj kraj. Sve kuće koje je slikao nalaze se i na onom satelitskom snimku. Na snimku se jasno vidi i ulica Velisava Vulovića i Baje Pivljanina. Verujte mi - u tom kraju živim od leta 1952 godine i moja kuća se vidi na satelitskom snimku.

Evo mape, ja ne vidim ovde sta vam njie reseno urbanisticki? :?

2mdj8n9.jpg

Pa naravno da se na mapi ne vidi treba proći ulicom. Nije sređen deo između Omladinske i Miloja đaka ulice. Inače, Miloja đaka je najlošiji deo celog naselja, tamo su na jednom delu neke radionice, autolimari i mehaničari što ne ide uz okolne vile. Urbanistički promašaj je ona uska i slepa ulica koja počinje od slova "L" natpisa "Omladinska" ulica i ide koso na gore. Ako te ne mrzi, dođi ponovo na to mesto videćeš da sam u pravu.

@ dedinje: Da, pretpostavljam da mnogi ljudi imaju animozitet prema Dedinju, međutim, moj problem zaista potiče od toga da smatram da je urbanistički taj novi deo, i generalno novogradnja nad Dedinju i Topčiderskom brdu katastrofalna - te u potpunosti u skladu sa trendom u čitavom gradu.

Svuda se trpaju višespratnice bez dovoljno parkinga, sa uskim ulicama - koje ne mogu da podnesu kapacitet saobraćaja, i naravno bez drvoreda. Zgrade se grade u maksimalnim dozvoljenim gabaritima, koji se vrlo često prevazilaze. Da, kod ovih kuća u "ekskluzivinim" naseljima kvalitet izgradnje je bolji, stanovi su veći, i postoji neka vrsta parking/garaže, ali urbanistički je sve to kriminalno. Ako bi se bilo koja od ulica koje se spuštaju ka dole, gde je sva ta novogradnja, uporedile sa npr. Mihaila Avramovića razlika je očigledna - a smatram, možda pogrešno, da urbanistički standard za takav kraj mora da bude trotoar, drvored, između trotoara i kolovoza baštica sa travom (i cvećem npr.). Kuće ne moraju nužno biti porodične, ali svakako ne mogu biti toliko velike i sa tolikom količinom stanova. Takođe, ne znam kakav je standard, ali cenim da bi minimum potrebnog da zgrada (uključujući garažu) zauzima maksimalno 60% placa, ostalo treba da budu bašte.

Slažem se da su Tolstojeva i Užička lepše od ovoga, ali ipak mislim da je, opet, Mihaila Avramovića lepša, i radije bih živeo u njoj nego u ovim drugim. Na žalost, i Topčidersko brdo se polako, ali sigurno upropaštava izgradnjom zgrada sa po 6 stanova, bez garaža.
Ako je to ekskluzivno, onda treba da bude ekskluzivno u potpunosti (dakle, ne samo stanovi i "lokacija", već i čitav dojam o kvartu, njegovoj uređenosti, organizaciji, itsl.), a ne ovako da nam prodaju muda za bubrege.

Nadam se da se razumemo.

Moram da kažem da se ne slažem sa tvojim tvrdnjama. Prvo, ne trpaju se svuda višespratnice. Osim onih ružnih solitera koji su daleko na Banjici na Dedinju su skoro sve kuće (vile) sa prizemljem i jednim spratom. To važi i za one koje idu u dužinu (širinu) a ne u visinu. 5 spratova ima samo zgrada preko puta službenog ulaza u Beli dvor u ulici Baje Pivljanina. Ona je podignuta davno ili pred rat ili odmah posle drugog sv. rata. Na Bulevaru mira ima niz vojnih zgrada koje su podignute 1955. One su bile vrlo lepe, imale su po 4 stana, 2 u prizemlju 2 na spratu. Bile su uvučene u odnosu na Bulevar mira oko 20 metara i tu je bilo dobro održavano zelenilo. Nažalost, oko 1980 sve su unakažene tako što su dozidane i u visinu i u širinu i sad deluju glomazno i neproporcionalno. Suviše su blizu jedna druge i svaka ima od 10 do 12 stanova. Ulice su prosečne širine kao u celom Beogradu. Mihajla Avramovića je sada malo uska pošto kada je pravljena pre 80 godina nije se znalo da će u njoj biti ortopedska bolnica, VMA i BIA kao i da će kroz nju ići autobus 42. Kriminalno se može reći za položaj samoposluge i pošte ali one su u planu za rušenje. Ovo je sigurno za samoposlugu a za poštu ne znam. To je ono mesto kod TV "Pink". Neke ulice imaju drvored neke nemaju. Lep drvored, četvorostruk (2 reda sa strane, 2 u sredini) ima Bulevar mira odnosno Bulevar kneza A.K. Neko vreme se zvao Dedinjsku bulevar i to mu je ime najviše odgovaralo. Što se tiče parkinga mislim da sve vile, i stare i nove, imaju garaže. "Obične" kuće često imaju improvizovane garaže u dvorištu ili nemaju ništa i ljudi parkiraju na trotoaru što je problem u celom Beogradu. Možda sada na Topčiderskom brdu grade zgrade sa 6 stanova (ne znam i nisam video) ali sigurno te zgrade imaju garaže.

@Ambassador
Prijatelju, tri stvari:

1) Svaka kuća tu ima parking (i to za više od jednog vozila)

2) Skoro uopšte nema višespratnica (niti se neko polakomio da ih gradi)

3) U velikom delu ulice V.V. (npr) nije bilo ničega do blata i šiblja do vrlo skoro. Sada je to relativno fin kraj okružen šumom (i malim delom vojnim vlasništvom)...

@dedinje
Hvala na informacijama, mada po mom utisku, ulica jeste proširena i krivine ispravljane, jer se dobro sećam radova na njoj. Moguće je da me sećanje vara, ali sećam se kako se ulazilo u krivine ranije, a kako sada... (tu sam učio da vozim)..

Jedino problem sa tom ulicom je ograda koja viri van regulacione linije na samom dnu, gde zbog toga postoji četvorostruki znak STOP. Kad bi se to rešilo, sve bi bilo bolje i lakše... :(

Ulica V.V. je bila raskopana, veliki radovi, obustavljen saobraćaj ali to je bilo postavljanje kanalizacije ili vodovoda. Trasa ulice nije menjana ali je ulica dobila lepe trotoare i nov sloj kvalitetnog asfalta tako da deluje nekom kao da je proširena. Na samom kraju ulica isuviše strmo i pod pravim uglom ulazi u ulicu Pere Velimirovića. To će se sigurno srediti a par starih kuća će takođe biti uklonjeno. Ne znam tačno na koju ogradu misliš, sa leve strane, u pravcu Rakovice, nalazi se ograda vojnih kasarni. Tu je i jedna vrlo oštra krivina gde su kola često izletala. Moguće da je krivina malo "ublažena" a vojska se seli pa će sa njom otići i ograda. Mnogo bolji kvalitet kolovoza čini celu ulicu mnogo lakšom za vožnju pa izgleda kao ka su i krivine blaže. U ulici V.V. nikad nije bilo blata ali dok nije počela izgradnja ovih vila pored je bilo mnogo šipražja, šiblja i visoke trave. Bio je i drvored koji sam već pominjao.

OK, da dodam - blata za pešake (naravno govorim o proleću/jeseni...) :)

Ograda o kojoj govorim je dijagonalno suprotno od te krivine o kojoj govoriš (koja je i proširena da omogući lakše skretanje udesno. Na uglu sa Milana Blagojevića Španca (mislim da se u zgradi sada nalazi i banka)...

http://maps.google.com/maps?f=q&sou...8307,20.454842&spn=0.002689,0.004152&t=h&z=18

Kada se ide na dole ka Pere Velimirovića sa desne strane... deo od M.B.Š. do P.V. je stoga malo uži od ostatka ulice V.V.

dedinje":1jl64jrd je napisao(la):
Gospodine stf, tebi kao da je žao što Vuxi nisu oduzeli fotoaparat pa da ospeš drvlje i kamenje na stanovnike Dedinja. A oni su isti kao i svi drugi stanovnici Beograda. Ima ih raznih u svakom pogledu. U materijalnom pogledu najviše ima siromašnih, srednje klase praktično nema uopšte dok bogatih ima nešto malo.
Proveo sam na Dedinju celu srednju skolu (Dizajnerska) i vrlo dobro znam da je veliki procenat stanovnika Dedinja niza srednja klasa, a ima i siromasnih, da delovi Dedinja nemaju ni kanalizaciju itd......
Moj komentar se odnosio na one ulice sa slika, a i sam Vuxa rece da ga je lik smarao..... J***s ti ulice u kojima moram u trotoar da gledam kada prolazim njima, da mi se neko ne obrati sa ``decko, sta ces ovde, ovde je zabranjeno hodanje``....
Sto se tice arhitekture, primetno je da se lecimo od kica, ali ga jos uvek ima....

kad je vec rec o dedinju videh na b92 da je pocela izgradnja nove ambasade SAD

Tako je,sada ce kraj biti upotpunjen,hvaka bogu da ce oslobditi ono nesretnike u kneza milosa da mogu da zive normalno u onoj poprcenoj ulici :kk:

Vrh