Šta je novo?

Razne rekonstrukcije

Bez zle namere ali ne znam zašto
pročitavši meni namenjen odgovor o Rekonstrukciji setih se filma ,,Bogovi su pali na teme,, :laugh:
 
Охохохо.Тешке речи.

sizif":2keqt3uy je napisao(la):
Делијина професорка се усуђује да најпре тврди како су за онакву зграду предвиђена 4 пожарна излаза, а онда каже да је била спремна да му "попусти", ако пристане на чекиће за разбијање стакла.

Олако закључујеш неке ствари.Зашто ме лепо прво не питаш? Стандард
код пројектовања позоришта оноликог капацитета су 4 излаза а два наш минимум са колико се могла добити употребна дозвола.Јасно сам написао да је стаклена фасада једини кривац за то што је противпожарна заштита испод минимума.

sizif":2keqt3uy je napisao(la):
Ко је она да мења пропис за који сама тврди да постоји? И ко гарантује да разбијена стакла не би побила и посакатила људе испод њих? Она?
Ово су ти глупости.Имаш горе објашњење о прописима а овде си као друго,мало и побркао лончиће.Она је покушавала да извуче максимум од свих учесника у пројекту и види се какви су резултати тога.Она је заслужна зато што је ЈДП урађено онако квалитетно.Самостално је наредила да се крене у рушење не би ли извршила притисак на политичаре да пљуну паре.Основала је посебан пројектни биро само за ово здање.Да није било ње ко зна на шта би то личило.Па ови су унапред наручили кров који је после она морала да мења и прилагођује пројекту.

А и видим да ти цео концепт разбијања стакла није најјаснији.Кога брига за мање посекотине ако бежиш од ватре? Исто као и у аутобусу.Па неће људи да разбијају стакло ако аутбус нагло закочи на семафору.

sizif":2keqt3uy je napisao(la):
Жена која тврди да стаклена фасада није била првобитно предвиђена? А пројекат је као такав добио прву награду на конкурсу 1997, да би био изведен тек шест година касније.

ЛАЖ! Гледао ја лично пројекат и победничко решење без стаклене фасаде! за који је она дала дозволу.А професорка је сама неколико пута током предавања нагласила да није била предвиђена таква фасада и да она зо то није дала дозволу.
 
@Делија

У својој надутости и охолости ниси схватио да ја нигде нисам напао тебе, као ни твоју драгу професорку, већ сам само покушао да подсетим да људи који су пројектовали ЈДП, реконструкцију куле Небојша или ентеријер Народне библиотеке заслужују бар још мало информација пре него што почнемо хорски да пљујемо по њима и вређамо их.

Немам шта ја тебе прво да питам, већ читам оно што си написао. И крајње добронамерно сам ти препоручио да од коаутора пројекта ЈДП-а Дејана Миљковића, који је такође твој професор, пробаш да дођеш до пуне истине.

1. Написао си у првом посту "то је само један од два постојећа улаза а за онолики капацитет прописана су 4", а у другом "Стандард код пројектовања позоришта оноликог капацитета су 4 излаза а два наш минимум". Ја сам по дифолту поверовао у оно што си најпре написао (и погрешио, видим), а ти се сада љутиш због тога и још се усуђујеш да кажеш да ја пишем глупости.

2. У својој препотентности пишеш и "видим да ти цео концепт разбијања стакла није најјаснији". Па ти, сирома', не правиш разлику између ауто стакала пројектованих да се приликом судара распрше у хиљаду комада и стотинама килограма тешког фасадног стакла. Самоуверено кажеш "мање посекотине". Откуд ти то знаш када је за тебе свако стакло исто и која си ти гаранција? Зато је моје питање и било "ко гарантује да разбијена стакла не би побила и посакатила људе испод њих?"

3. Уместо што се неваспитано дереш "ЛАЖ! Гледао ја лично пројекат и победничко решење без стаклене фасаде!", морао би да своју тврдњу документујеш. Ја знам да се стаклена фасада у првонаграђеном раду помињала годинама пре него што је стартовала реконструкција и не сећам се некаквог другог решења.


@Боца-ица

"Богови су пали на теме" је и мени један од омиљених филмова, осим што не видим везу између њега и куле Небојше. Поготово не видим зашто би била зла намера, када она није постојала ни код мене.
 
Знам ја да ниси напао мене али си свалио кривицу на учесника на пројекту који се највише борио против спорних недостатака што ме је прилично изнервирало.

1. Ај сад ћу лепо.Нисам ни сањао да ћу морати тако да пазим на своје речи јер сам из најбоље намере са вама поделио моја сазнања у вези ЈДП-а са одличног предавања.

У амфитеатру је био изложен пројекат ЈДП-а са пресецима и изгледима без стаклене фасаде са све великим логом ДЗГГЗ на њему што ме води на закључак да такав исти пројекат стоји у архиву дирекције а и подржава тезу професорке да је баш такав пројекат добио дозволу.

То предавање је било једно од неколико њих посвећених пројектовању јавних објеката.Немој сад да ме тераш да копам по мом компјутеру и тражим примере позоришних гледалишта са универзалним стандардима у вези броја излаза. То је нешто као Нојферт само много детаљније и везано само за позоришта,опере и биоскопе.

Прецизни прописи код нас за противпожарну заштиту ми нису познати али делује ми сасвим логично да је велики пропуст због фасаде једина могућа траса евакуације(на једном од два излаза) која предвиђа пролаз дуг 15-20 метара између стакла и објекта који под претпоставком гори. :o Ја заиста не знам зашто би нас све професорка лагала.Неколико пута је јасно поновила да је једини кривац за недобијање употребне дозволе стаклена фасада.

2. Па теби стварно није најјаснији концепт разбијања стакла. :laugh: У случају постављања чекића један или више стаклених панела би били другачије структуре,материјала како би се лако и безбедно разбили. Исти случај ти је и у свим аутобусима.Нису сва стакла предвиђена за разбијање у случају евакуације баш из разлога које сам ти навео.

Извињавам се због моје преке нарави али сморио си ме због терања приче у овом правцу. Гледаћу да ти документујем ово али ево свима овде сам обећао пројекат метроа из 76е а никако не стижем да га узмем тако да...Стани у ред. :)
 
Za kulu Nebojša pitao za rekonstrukciju po nameni ili po prenameni , (nemam primedbi kako je urađena )
isti problem imacemo i sa starim sajmištem
po nameni sajmište a po prenameni logor , ako se primeni isti princip- logor

a i to otpada jer bice rekonstrukcija kako investitor bude odlučio bez obzira koje ,,ime,, to radilo
 
@Делија

ОК. Идемо даље.


@Боца-ица

Мислим да сам те сада разумео. Хоћеш да кажеш да су оба објекта, и кула и Сајмиште, најпре прављени у једну намену, а потом су добили сасвим другу. И сада се поставља питање "шта реконструисати?" Има резона, али ми се чини да је већ заузет већински став да ће превагнути историјски аргументи.
 
Па првобитна намена зграде ЈДП-а је била штала. :laugh: Тачније,ту су били смештени коњи још у 19. веку. Зграда уопште није била тако репрезентативна.Када се кренули у реконструкцију пошто зграда није имала подрум морали су малтене све да руше па чак и темеље а кад су дошли до темеља било је весело.Наиме,темељи су били од разног набацаног материјала,опеке,камења,комада цемента итд,заборавих како се назива та врста "материјала" ( није шут :))...У оно време је то било уобичајено кад се није имало пара за праве темеље.
 
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=72683&kategorija=Beograd
Restautacija pasaža u zadužbini Nikole Spasića
25. Januar. 2012 | (18:11 -> 18:12), Izvor : Studio B

Prvi put posle sto godina od kako je sagrađen, restaurira se pasaž u Zadužbini trgovca Nikole Spasića u Knez Mihailovoj.
pasaz25012012.jpg

Zgrada na broju 33, podignuta je 1889-te prema projektu arhitekte Koste A. Jovanovića i spomenik je kulture. Ulazni hodnik, iz 1912-te, u naredna dva meseca prvi put će, saradnjom Ministarstva kulture i Rezime Art Fondacije, biti potpuno obnovljen.

I sama vrata simbolišu ulazak u neka prošla vremena. Tamo gde će tokom zime, studenti likovnog pod vođstvom svog profesora, Saše Filipovića, beograđanima prvi put omogućiti pogled na jedinstveni ulaz Spasićeve zadužbine.

- Saša Filipović, restaurator - Sve ono što je do te mere devastirano da ni čišćenjem ne može da se dovede u prvobitno stanje, mi ćemo po originalnom crtežu da pokušamo da rekonstruišemo onako kako je izvorno bilo.

14 godina, od 1912-te do 1926-te, mnogobrojni umetnici oslikavali su i dekorisali fascinantan pasaž. Za sada, pronađen je potpis tek jednog - Hansa Noulsa. Restauracija ulaznog hodnika trebalo bi da bude završena do proleća. A onda, beogradski dragulj umetnosti i arhitekture započinje nov život.

- Miomir Hreljac, predsednik Rezime Art Fondacije - To je na neki način početak jednog projekta koji će obuhvatati dvorište, gde će biti jedna pjaceta i kristalna dvorana za koncerte i pozorište i gde ćemo u drugom delu pasaža, ka Jakšićevoj, napraviti jednu galeriju koja će biti otvorena za mlade umetnike.

Vrata će tokom radova, uz topli čaj i stručno objašnjenje restauratora, ostati otškrinuta za sve koji u šetnji požele pogled na istorijski momenat u životu čuvenog zdanja.

- Predrag Marković, ministar kulture - Ovde sam došao da još jednom svi zajedno vidimo kako počinje jedan ozbiljno, adekvatno pripremljen posao od strane republičkog zavoda i da vidimo kako će investitor da ga sprovodi, kako bi svi uživali u jednom od najlepših ulaza u Knez Mihailovoj.

Kako radovi napreduju, pratićemo do proleća. U najprometnijoj gradskog pešačkoj zoni, u moru izloga i reklama, iza jednih vrata, ponovo se rađa vrhunska umetnost.
 
OVO JE ODLICNA VIJEST nadam se da ce izgledati kao prije rata .Inace rekonstrukcija je planirana prilikom poplocavanja kneza ali se iz nekog razloga odustalo .Jos kad bi stavili koju slicicu :kafa:
 
Izgleda da je za taj prostor između Jakšićeve i Kneza nedavno održan pozivni arhitektonski konkurs. Nemam pojma da li to ima ikakve veze sa ovim najavama iz "Rezime art fondacije", niti koliko je arhitekata učestvovalo na konkursu, niti ko je pobedio (ako je uopšte bilo pobednika, možda je konkurs bio anketni), čak ni ko je organizator konkursa - samo znam da su dva biroa izbacila svoje radove na internet - 1x2 studio i AGM.

Zoran Abadić (1x2 studio):

Blok%20Knez%20Mihailova%20-%201x2studio%2001a.jpg


Blok%20Knez%20Mihailova%20-%201x2studio%2023.jpg


Blok%20Knez%20Mihailova%20-%201x2studio%2012.jpg


Blok%20Knez%20Mihailova%20-%201x2studio%2013.jpg


Blok%20Knez%20Mihailova%20-%201x2studio%2015.jpg


Blok%20Knez%20Mihailova%20-%201x2studio%2014.jpg


Blok%20Knez%20Mihailova%20-%201x2studio%2011.jpg


Blok%20Knez%20Mihailova%20-%201x2studio%2021.jpg


Blok%20Knez%20Mihailova%20-%201x2studio%2020.jpg


Izvor: 1x2 studio

AGM:

sa-pre.jpg


sa-fr.jpg


sa-no.jpg


sa-lo.jpg


sa-kr.jpg


sa-ba.jpg


sa-sa.jpg


ho-ul.jpg


ho-fr.jpg


ho-no.jpg


dk-sk.jpg


dk-un.jpg


Izvor AGM
 
Taj plac pripada SANU tu je predvidjena podzemna garaza i ona cuvena stanica za metro akademija .Tako da nevjerujem da ce se skoro graditi.A pro po spasicevog prolaza sad mi nije jasno koji ce se raditi :kafa:
 
I ja sam se zbunio jer mešaju terminologiju - Spasićev pasaž je onaj gde je TC Milenijum, a ovo što se sređuje je ulaz u Spasićevu zadužbinu i njeno dvorište (to je i hotel Rezime Diamond, a i tom prostoru se govori u člancima).

Inače, u opisu na sajtu AGM-a stoji da bi ova zgrada što izlazi na Jakšićevu ustvari bila nova Galerija SANU. U bloku bi bila i koncertna dvorana (kao što se vidi na renderima), ali i hotel (verovatno prtoširenej Rezime Diamonda). Ipak, najveći deo bi zauzimala unutrašnja pjaceta, što je savršeno za izlaz/ulaz za buduću metro stanicu.

Nadam se da ćemo više saznati u mesecima koji slede.
 
Rekonstrukcija Zadužbine Alekse Krsmanovića

Info:
bBmnR.jpg


Zgrada:
537267199-2a3d2d791c3e3520329505c3ea10a41e.4f5f9228-scaled.jpg
 
Voždovački fakulteti su rešili da im je malo studenata. Rekonstrukcije tj nadgradnje traju uveliko i tokom nastave i ispita. Mada je lepo videti da se ulaže i u obrazovanje. Ovo sam se duže spremao da fotografišem, i ovoga puta tek nekoliko sličica, uskoro više.

Fakultet Organizacionih Nauka, lenjiji studenti kažu da pola fakulteta nije bilo tu kada su se oni upisali.

http://imageshack.us/photo/my-images/824/02042012920.jpg/
Na linku iznad, možete da zarotirate sliku ispod i pogledate je normalno.

scaled.php


Ovde mi sunce nije dalo mira. Na ove 2 slike se vide 3 kule (ćoška) FON-a koje će dobite po novu etažu.
scaled.php


FON-ov ćošak prema Bulevaru oslobođenja pre početka ove rekonstrukcije

fon2011.jpg


i pre nekoliko rekonstrukcija
Fakultet_Organizacionih_Nauka1Beograd.JPG


Fakultet Pored Našeg, ili za nekog Političkih Nauka, takođe ide u visinu još jedan, a možda i više spratova, na jednom delu zgrade već su bliži nebu.
scaled.php

scaled.php

Kraj je najavljen za kraj avgusta ove godine, ako sam dobro zapamtio tablu.
Ovo je taj deo gde je FPN porastao
fpn.jpg
 
Na FPN-u dograđuju još dve etaže na staroj zgradi - sprat + povučeni sprat, a radi se i detaljna rekonstrukcija unutrašnjosti tog objekta. Ne znam kako sada uspevaju da organizuju predavanja i vežbe, budući da je većina slušaonica baš u tom krilu.

Rekonstrukcija FPN-a je počela još negde 2004. godine, a tempo je verovatno diktiran prilivom novca. Sada će sve konačno biti gotovo jer posle ove nadgradnje ostaje samo još da se sredi fasada.

I "lenji" studenti su u pravu - oba fakulteta su doživela neverovatnu transformaciju u protekloj deceniji.
 
Da dodam uskoro nadogradnja vise poslovne ispitivali su nosivost temeljea i sastav tla vrsili sondiranje .U planu je dogradnja od celicnih profila na ravnom krovu tako rekose ;)
 
Na FPN-u su otvoreni nova čitaonica i biblioteka koji se nalaze u nadzidanom delu nove zgrade. Radovi na staroj zgradi teku punom parom i trebalo bi da budu gotovi do jeseni. Sorry, ovo je najbolja slika koju sam uspeo da nađem:

otvaranje-citaonice.jpg
 
БЕОГРАД

Дом „Мика Митровић” – најмодернија студентска кућа

Подухват вредан 340 милиона динара. – Апартмани за студенте са инвалидитетом и академце који имају највиши просек оцена

dom-m-mitrovic.jpg

Фото З. Кршљанин

У Улици краља Владимира на Вождовцу отворен је најсавременији студентски дом у престоници који ће до краја маја примити око 170 академаца. Дом „Мика Митровић” је пре комплетног реновирања био намењен искључиво студентима са инвалидитетом, и ако њиховим потребама није био прилагођен.

Саграђен је пре 54 године за пензионере који се никада нису уселили у зграду јер је преименована за боравак академаца. Није имао лифтове и рампе за особе са инвалидитетом, али је овај проблем решила обнова. Подухват вредан 340 милиона динара претворио је трошну зграду, деценијама необнављану, у објекат какав би пожелео студент било где у Европи.

Приземље дома преуређено је у двокреветне апартмане од по тридесетак квадрата. У њима ће са пратиоцима боравити високошколци са инвалидитетом. Њихови апартмани имају спаваћу собу, трпезарију, кухињу, терасу, ходник и купатило. Цео амбијент, од улазних врата са спуштеном кваком до елемената у купатилу и простора у радном делу подесном за кретање колица, пројектован је тако да подмирује њихове потребе.

На спратовима су изграђени једнособни и двособни апартмани са највише по два кревета. Све собе имају терасу, интернет, кабловску, купатило, кухињу и трпезарију.

За посебне потребе грађени су и хол, ресторан, степениште, прилаз објекту... Степенишна керамика обложена је посебним тракама. Оне рефлектују светло које скреће пажњу слабовидим студентима и упозорава их да су испред њих степенице.

– Осим комплетне реконструкције, дозидали смо и спрат. Проширење капацитета омогућило је да у дом примимо и студенте са завидним просеком који ће ово модерно здање делити са академцима са инвалидитетом. На условима за учење, рекреацију и дружење сви могу да им позавиде. Очекујемо да ће се овде уселити академци околних факултета – Фармацеутског, Саобраћајног, ФПН-а, ФОН-а... – каже Милован Петровић, директор Студентског центра Београд.

Дом у сутерену, објашњава Петровић, има кафе клуб, теретану, фитнес центар, перионицу рубља, магацин, амбуланту, те-ве салу, центар за рехабилитацију и ресторан. Иза објекта направљени су спортски терени.

Будући станари модерне студентске куће добиће кухињу рађену по најсавременијим стандардима, где ће куварице свакога дана спремати кувана јела.

Великој обнови обрадовала се и Љупка Михајловска, координатор центра за студенте са хендикепом Универзитета Београд. Она је живела у старом „Мики”.

– Зграда је била потпуно непрактична. Овакве услове нисмо могли ни да замислимо. Срећна сам јер имам прилику да обиђем реновираног и нашминканог „Мику”. Не могу да препознам објекат, као да се не налазим на оном истом месту где су некада постојала заједничка спратна купатила. До сада студенти са инвалидитетом нису имали овакве услове – каже Михајловска.

Љ. Перовић

-----------------------------------------------------------

Обнова „Патриса” после 13 година

Обнову је дочекао и други блок дома „Патрис Лумумба” на Звездари који је празан већ 13 година. Ове школске године примиће 180 академаца. Собе ће бити једнокреветне и двокреветне, са радним столовима и ормарима. У свакој просторији обезбеђен је интернет. Спратови су повезани степеништем и лифтом. Цео објекат приступачан је особама са посебним потребама. Дом ће бити проширен за 926 квадрата. Приземље има три канцеларије, теретану и велики хол. Направљен је и студентски клуб површине 170 квадрата.

-----------------------------------------------------------

Конкурс за смештај

Студенти који се финансирају из буџета, а живе у домовима, имају могућност да се до 15. маја пријаве за смештај у дом „Мика Митровић”. Конкурс је предвиђен за студенте високог просека који, ако су заинтересовани, треба да се пријаве служби смештаја у Ђушиној улици. Потребно је да приложе уверење са факултета или високе школе о положеним испитима и просечној оцени студија.

Комисија ће приликом избора будућих станара предност дати студентима завршних година студија, онима који имају највише положених испита и кандидатима са најбољим просеком оцена.

објављено: 05.05.2012

Izvor: Politika
 
Rekonstrukcija i dogradnaj Starog dvora!?

Понедељак, 07. мaj 2012.
Град Београд – Агенција за инвестиције и становање

Јавни позив за техничку контролу техничке документације за доградњу и реконструкцију објекта Стари двор у Улици Драгослава Јовановића 2

На основу члана 72. став 1. тачка 1. Закона о јавним набавкама
ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Агенција за инвестиције и становање

Београд, Трг Николе Пашића 6

упућује

ЈАВНИ ПОЗИВ
за подношење понуда у отвореном поступку за
ТЕХНИЧКУ КОНТРОЛА ТЕХНИЧКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА ДОГРАДЊУ И РЕКОНСТРУКЦИЈУ ОБЈЕКТА СТАРИ ДВОР У УЛ. ДРАГОСЛАВА ЈОВАНОВИЋА БР. 2

(јавна набавка услуга број 37/12)

Izvor: Grad Beograd

Prvi put čujem za ovo. I šta dograđuju???
 
I ja sam cuo vec dugo ali nisam uspevao da iskopam nista konkretno da neveracaju kupole :rolleyes:
 
Vrh