NE DAM PLAC
Najavljena izgradnja poslovne zgrade "Parking servisa" u ulici 27. marta neće početi uskoro jer to ne dozvoljavaju stari vlasnici zemljišta, koji očekuju da im plac uskoro bude vraćen
Najavljena izgradnja nove poslovne zgrade JKP "Parking servis" na placu u ulici 27. marta 21, po svemu sudeći, neće početi uskoro jer će zemljište na kome je planirana izgradnja najverovatnije, kroz postupak restitucije, uskoro biti vraćeno starim vlasnicima.
Jedan od naslednika ovog zemljišta, Vladimir Petrović, inače glumac koji je igrao u filmskom serijalu "Lude godine - Žikina dinastija", tvrdi da se kompletno zemljište i jedan deo zgrade u ulici 27. marta 21, gde se trenutno nalazi JKP "Parking servis", pripada njegovoj porodici.
- Posle Drugog svetskog rata, naše imanje je nacionalizovano, a ni posle punih 60 godina borba sa bivšom i sadašnjim režimom ne prestaje. Daleke, 1941. godine, posle okupacije Beograda, Nemci su kompletno zemljište, na kome se nalazila zgrada preduzeća za izradu kola i auto-karoserija mog dede Vlastimira S. Petrovića, oduzeli i koristili ga za svoju vojsku pune četiri godine - objašnjava Petrović.
On navodi da su Nemci, za razliku od naših ljudi koji su putem nacionalizacije prisvojili zemljište i zgradu u društvenu svojinu, tada plaćali mesečno kiriju za korišćenje imanja!
- Posle rata, firma "Lasta" dobila je pravo da koristi naše garaže, koje i danas postoje, a kada su se oni iselili pre dvadesetak godina, "Parking servis" je dobio našu zgradu i zemljište od države - kaže Petrović, i dodaje:
- Opština Palilula i opštinski organ uprave, posle podnošenja zahteva za povraćaj imovine, poslalo nam je dopis da je u katastarsku parcelu upisano da je moj deda vlasnik pomenutog zemljišta.
Iako ovo javno preduzeće, kako kaže Petrović, planira da izgradi novu poslovnu zgradu, njegova familija će se maksimalno zalagati da se što pre vrati ono što je decenijama pripadalo njima.
- Sada je trenutno "vakuum" u vlasti, koristi se tuđe i ne vraća se oteta imovina. Bahati takozvani demokratski funkcioneri moraće uskoro da se odluče da li žele da idu ka Evropi ili će se prikloniti komunističkom lopovluku - rekao je Petrović.
- Naša garaža u "Parking servisu" je ista kakva je i bila pre više od 60 godina. Razgovarao sam sa Živoradom Anđelkovićem, direktorom JKP "Parking servis", koji mi je objasnio da me neće sprečavati da dođem do svoje dedovine.
D. STANIMIROVIĆ
Anđelković: Bićemo korektni!
Živorad Anđelković, direktor JKP "Parking servis", kaže za Press da je u toku prikupljanje neophodne dokumentacije za izgradnju nove poslovne zgrade u ulici 27. marta 21.
- Naše preduzeće nikada nije ugrožavalo bilo koga. Ukoliko postoji neko zakonsko ograničenje, mi nećemo započeti izgradnju naše nove poslovnice, već ćemo biti korektni kao i uvek. Prikupljamo potrebne dozvole i zasad nema nikakvih problema - ukratko je objasnio Anđelković.