Šta je novo?

Razne gradske vesti, Topic II

Presporo :rolleyes: Plus, ja lepo vidim da su crvenom bojom obelezeni Urbanisticki planovi, ali gde imam opciju da pristupim njihovom sadrzaju. To sto su oni mekenzijevu premazali crvenom mi uopste ne govori sta to znaci, tj. kako ce taj prostor izgledati u buducnosti.

^^Moze, moze..
Sa leve strane imas lupu za uvecavanje i lupu za smanjivanje. Takodje imas jedan kruzic sa "i". Ako to kliknes i onda na dato crveno polje na mapi, otvara ti se sezam, tj. magicni prozor sa regulacionim planom u pdf formatu :)

Zadužbine za lakši život studenata
Sve kirije u - stipendije

Autor: N. Korlat | 24.11.2007 - 06:15
renoviranje-v.jpg

Najbolji i najsiromašniji studenti dobijaju stipendije od Beogradskog univerziteta zahvaljujući iznajmljivanju zadužbina koje su Univerzitetu vraćene poslednjih nekoliko godina. Takođe, hendikepiranim akademcima obezbeđena su kolica, slušni aparati, bolesnima besplatno lečenje... Okrečene su fasade zadužbina, opremaju se i prave čitaonice za slepe, kupuju kompjuteri.

Od 1995. godine, kada je Ministartvo kulture naložilo beogradskim opštinama da vrate na upravljanje 13 zadužbina i fondova Beogradskom univerzitetu, 150 najuspešnijih i najsiromašnijih studenata prima milion dinara. Mesečno na njihov račun legne po 6.000 dinara, a zahvaljujući prihodima od povraćene imovine Beogradski univerzitet finansira školovanje i najboljih postdiplomaca. U planu je i pravljenje čitaonice za slepe u Univerzitetskoj biblioteci, a bolesnim studentima plaćano je lečenje i za sumu od 5.000 dolara. Obnovljeno je i šest fasada na zgradama koje su ostavili zadužbinari.

Zadužbinama upravljaju profesori
- Zadužbinari su testamentom odlučili u koje svrhe će ići novac zarađen od iznajmljivanja stanova ili poslovnog prostora u zadužbinama. Na primer, Milivoj Jovanović i Luka Ćelović su novac usmerili studentima Pravnog i Ekonomskog fakulteta, kao i na pomaganje studenata na studijama u zemlji i inostranstvu. Zadužbinari Gliša i Marija Rakić su testamentom odlučili pomaganje studenata tehničkih nauka - kaže Jasmina Kabadaja, rukovodilac sektora za imovinu i zadužbinu Univerziteta u Beogradu.
Pojedini zadužbinari, kao što je Đoka Vlajković, novac su usmerili na pomaganje opštih potreba, kao što je krečenje ili nabavljanje opreme za fakultete, a neki, poput Milana Vukičevića, na unapređivanje zadravstva na Univerzitetu.
- Svakom zadužbinom upravlja poseban odbor, koji sledi volju zadužbinara. Ukoliko je zadužbina ostavljena radi unapređivanja zdravstva, u odboru sede profesori Medicinskog fakulteta. Ako je novac usmeren studentima prava, odbor čine profesori Pravnog fakulteta - priča Kabadaja.

Univezitet tužio opštine
Zadužbine su obično zgrade ili kuće, u kojima ima i po desetak stanova, a u nekima je deo pretvoren u poslovni prostor. U njima danas žive ljudi koji su dobili stanove od društvenih preduzeća i po Zakonu nemaju pravo da ih otkupe. Oni plaćaju stanarinu JP "Gradsko stambeno", koji potom novac preusmerava Univerzitetu. Slično je i sa poslovnim prostorom.
Međutim, sve beogradske opštine nisu vratile zadužbine, iako je odluku o tome doneleo Ministarstvo kulture pre 12 godina.
- Palilula, Savski venac, Zvezdara i Zemun ni danas ne poštuju odluku Ministarstva. Preko javnog pravobranilaštva podneli smo tužbe protiv njih. Takođe, tužili smo i one opštine, koje su dozvolile otkup stanova u zadužbinama i oko 50 stanara koji su ih otkupili, jer je to protivzakonito. - kaže Jasmina Kabadaja.
Ministarstvo kulture nije vratilo Beogradskom univerzitetu sve zadužbine koje je posedovao pre Drugog svetskog rata. Čim bude donet Zakon o denacionalizaciji, tražiće povraćaj još oko 70 zadužbina.

Bio među tri najbogatija univerziteta na svetu
Zahvaljujući zadužbinama i fondovima, Beogradski univerzitet je pre Drugog svetskog rata raspolagao velikim količinama novca i državnih hartija od vrednosti, posedovao dva rudnika zlata, desetine kuća i placeva smeštenih na najatraktivnijim lokacijama i hiljade hektara šume i obradivog zemljišta. Tada je bio jedan od tri najbogatija univerziteta na svetu. Sve se promenilo 1945. godine, agrarnom reformom, komunističkom revolucijom i nacionalizacijom.
Izvor: Blic Online
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=20909

Volim ovakve vesti: nisu pompezno nista najavljivali i ludirali se ciframa vec jednostavno napravili i rekli, evo gotovo!

AMERIČKI 'INTEL' OTVARA REGIONALNU KANCELARIJU U BEOGRADU
26.11.2007 16:17 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić primiće sutra delegaciju kompanije ''Intel'', svetskog lidera u informacionim tehnologijama i proizvodnji mikroprocesora, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije.
Kompanija ''Intel'' planira otvaranje predstavništva kompanije u Srbiji, a nova kancelarija u Beogradu imaće ulogu centrale za sve zemlje Balkana.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.co.yu

lepa vest, to je početak, možda nam kasnije daju i da nešto konkretno radimo. Pre par godina sam u Svetu Kompjutera čitao o procesu dizajniranja procesora. Članak je napisao naš čovek koji je u Intelu radio na dizajnu Pentium Pro i MMX procesora. Ako može Microsoft da ima razvojni centar, nadam se da će ga slediti i drugi.

Trenutno je to "samo" predstavnistvo a nadam se da ce uskoro biti i mozda nesto vise. Srbiji bi mnogo znacilo da jedna jaka IT firma otvori neki razvojni centar da bi se talentovani mladi ljudi zadrzavali u zemlji i doprinosili sto brzem razvoju pogotovo tako jednog znacajnog sektora na kome se mnogi drugi baziraju.

Imamo dosta IT razvoja, doduse. Postoje dva centra u Srbiji gde se ljudi bave dizajniranjem 3D modela i pisanjem koda za igrice stranih proizvodjaca. Nas IT funkcionise prilicno dobro, samo nam smeta preveliko mesanje drzave i zadrzavanje monopola u rejonu telekomunikacija. Da imamo brze i jeftinije internet veze, stvari bi se dosta brze razvijale autohtono.

jovanovm":3se8bhhb je napisao(la):
Imamo dosta IT razvoja, doduse. Postoje dva centra u Srbiji gde se ljudi bave dizajniranjem 3D modela i pisanjem koda za igrice stranih proizvodjaca. Nas IT funkcionise prilicno dobro, samo nam smeta preveliko mesanje drzave i zadrzavanje monopola u rejonu telekomunikacija. Da imamo brze i jeftinije internet veze, stvari bi se dosta brze razvijale autohtono.
Uh uh dva centra sigurno nisu ni blizu dovoljnog za celu Srbiju. Znam za tu firmu koja pravi 3D modele (sigurno mislimo na istu) i to za velike svetske firme u igrackoj industriji ali to je firma od nekih petoro ljudi. Nije to ono sto sam ja mislio. Potrebno je mnogo vise ulagati i pospesiti tu granu industrije od strane drzave. Nisu samo dovoljne male privatne firme vec dovlacenje velikih svetskih igraca iz IT sveta u nasu zemlju i omogucavanje i vrbovanje tih firmi da prebace nesto od svog razvojnog sektora u Srbiju kako bi nasi IT strucnjaci imali gde da primene nauceno znanje. Time bi se takodje smanjio i dalje veliki izliv mozgova iz Srbije sto je veliki problem.

^^^ Jeste, verovatno :) Ne znam, mislim da u IT industriji ideja o zaposljavanju veilog broja ljudi je pogresna. To je moguce samo ukoliko su u pitanju nizi nivoi korisnicke podrske (Indija) ili manufaktura (Jugoistocna Azija), sto nije dobra ideja za razvoj, jer ce se uvek naci neko negde gde je to jeftinije graditi. Nasi zakoni o zastiti radnika i nase plate su ionako previsoke za tako nesto, niti su nasi radnici navikli da rade 12-16h dnevno. Mislim da je kljuc upravo u ovako malim firmama, koje bu postepeno rasle i delegirale razne delove svog poslovnog sistema. Konkretno, mislim da ukoliko jednoj firmi krene dobro, pa ona zaposli 20-tak ljudi (sto je mnogo za IT firmu, ali podnosljivo), pa shvati da joj se isplati da taj tim radi samo na tom projektu, i ne bavi se podrskom (pa zaposle firmu za podrsku, koja ima jos 20 ljudi), te network & telcom, te koding specijalisti, te hardver specijalisti, te lepse kancelarije, cistaci/cistacice, itd itd itd... i to moze vrlo brzo da idu, upravo zato sto je u pitanju IT... pitajte klince iz facebook-a :) ... Stoga, mislim da se stvari krecu u tom pravcu... ali opet, zbog previse drzavne regulacije, firmama je tesko da se brzo razvijaju.... Ako govorimo o pospesenju grane od strane drzave, pomogli bi deregulacija, ukodanje monopola na telekomunikacije, smanjivanje poreza. :)

Definitivno ima mesta i za male i za velike igrace u IT svetu kod nas samo da se stvore uslovi.
jovanovm":3r0ej1kw je napisao(la):
... Ako govorimo o pospesenju grane od strane drzave, pomogli bi deregulacija, ukodanje monopola na telekomunikacije, smanjivanje poreza. :)
To je ono o cemu i ja pricam. Drzava da odradi svoj domaci zadatak i da napravi plodno tle za ulaganje i dolazak firmi kod nas a ostalo sledi automatski.

Уређивање улица и тротоара у центру града
Петак, 30. новембар 2007.
Републички завод за заштиту споменика културе израдиће идејни и главни пројекат уређења површина пет улица у централном делу Београда. Реч је о следећим улицама: Ђуре Јакшића, Вука Караџића, Ускочка, Николе Спасића и 1.300 каплара, укупне површине 7.320 квадратних метара.

Архитектонско-грађевински пројекат уређења ових улица биће усклађен са просторно-културном и историјском целином Кнез Михаилове улице, са применом истих естетских и техничких критеријума досадашњег уређивања ове зоне. За израду овог пројекта из градског буџета издвојено је 915.000 динара.

У централној зони града, поред реконструкција улица, планирано је и поплочавање тротоара и припадајућих зона за паркирање укупне површине од око 100.000 квадратних метара. Израда пројектне документације поверена је Архитектонском факултету у Београду и финансираће се са 3.040.000 динара из градског буџета.

Тротоари ће имати препознатљив ликовно-архитектонски изглед ради формирања репрезентативних улица у централној зони града, а планирано је и визуелно одвајање употребних зона тротоара, специфична обрада зона раскрсница и пешачких прелаза по европским стандардима, диференцирање колских улаза и пасажа, визуелно маркирање паркинг места и стајалишта за такси возила.
Izvor: BeoInfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1299520

"препознатљив ликовно-архитектонски изглед"

Bice crvenih behaton ploci :/

Vojno-medicinska akademija uskoro otvorena i za civile
Beograd dobija još jedan urgentni centar
Beograd - Početkom sledeće godine, Republički Zavod za zdravstveno osiguranje zakupiće 500 kreveta za svoje osiguranike na VMA u Beogradu i deo Centra za hitnu pomoć ove vojne institucije koji će predstavljati drugi urgentni centar u glavnom gradu Srbije, a sredinom godine očekuje se da se civilni i vojni fond spoje u jedan zajedniči, saznaje Danas U RZZO. (...)
Izvor: Danas, 30.11.2007, str. 7.
Link: Ne postoji, na webu Danasa se nalazi provincijsko izdanje novina, a ovo je iz beogradskog.

Savska ulica biće sledeće godine proširena za dve nove saobraćajne trake
Brži prolaz do gazele
Sledeće godine Savska ulica biće proširena za još dve trake, što će u velikoj meri rasteretiti saobraćaj na uključenjima i isključenjima na Gazelu. (...) Dve nove trake nalaziće se u delu iza tramvajskih šina, prema Železničkoj stanici, a njima će se kretati vozila koja idu prema Gazeli, dok će postojeće dve* koristiti vozači koji silaze sa Gazele i kreću se u pravcu Železničke stanice. Nove saobraćajne trake trebalo bi da zauzmu deo zemljišta koje trenutno koristi JP "Železnice Srbije".
- (...) Izgradnja bi trebalo da počne sledeće godine - najavljuje Nenad Bajić, iz Direkcije za građevinsko zemljište. U toku je izrada detaljnog plana kompletne infrastrukture ulice, a Savska ulica bi trebalo da dobije potpuno nov izgled.
Nakon rekonstrukcije ulica će, osim dve nove trake, dobiti i novu uličnu rasvetu, dva trotara sa obe strane za pešake i drvorede. Na sredini ulice će ostati tramvajske šine. (...)
Izgradnju dve nove trake finansiraće Direkcija za građevinsko zemljište, a izvođač radova biće izabran na tenderu koji bi trebalo da bude raspisan počeetkom sledeće godine. (...)
Izvor: Danas, 30.11.2007, str. 22.
Link: Ne postoji, na webu Danasa se nalazi provincijsko izdanje novina, a ovo je iz beogradskog.

Jupi!!! Napokon za Savsku... :D
*Pretpostavljam da je greška, tu su tri trake, možda će ubaciti jednu žutu? Ne verujem da će toliko širiti trotar.. :/

Mislio sam da slikam članke, pa da ih obesim, ali mi je riknula baterija na aparatu na pola... :(

@HenkMan

Varash se, druze. Za ulice u toj zoni su rekli da ce biti poplocana kao Knez, sto se moze videti kad ides da blejis u Akademiju, ta ulica je bila raskopana, rekonstruisana i sada je poplocana isto kao i Knez.... A i ne treba se gnusati behatona, nije neki ekstra kvalitet, ali je nesto pristupno beogradskom dzepu, a to sto magarci ne znaju da ga lepo postave je posebna prica.

Kao sto se na onoj slici iz Banja Liuke videlo, behaton super izgleda, ali je izgleda i mnogo kvalitetnije uradjen nego kod nas..

Jos jedan update Partner Inzenjeringa:

Objekat na NBG (Neptun)
blok64_161v.jpg

ProCredit banka
pro_credit120v.jpg

Na zalost, jos jedna dvospratnica u Trecem Bulevaru... :(

Na čiju žalost? ... Tvoju ili banke?

'ProCredit banka' ima u Trećem bul. ( kod Škodinog centra)
već završen objekat koji odavno radi, a oni znaju koliko im spratova treba.

Ako je na tvoju žalost, žao mi je - GUP-om je predviđeno sasvim nešto
drugo od 'vizija' koje ti imaš, pa se prilagodi realnosti i prati ono što se gradi.

Uvek koristiš priliku da potcenjivački pišeš o gradnji u 3.bul, a to je već
zabrinjavajuće za tvoje zdravlje. :) .... oslobodi se te psihoze.

dragan":21o2q8bq je napisao(la):
Uvek koristiš priliku da potcenjivački pišeš o gradnji u 3.bul, a to je već
zabrinjavajuće za tvoje zdravlje. :) .... oslobodi se te psihoze.
Čemu takvi podcenjivački komentari? Smanji malo sa time..

Inače gradnja i jeste sranje u 3ćem bulevaru, ne znam da li si ti ikada igde video da se u centru grada grade zgradice po 1-2-3 sprata. Mislim zaista ne treba ignorisati ovo čudo, za koje se hvalimo da je "vol strit" a recimo u drugim gradovima mogu da se nadju u najboljem slučaju na periferiji...

Moj komentar je 'šaljiv', vidiš da ima ovakvog 'smeška' = :)

Ima tema 'Razvoj blok. na N.Bgd.' i tamo može da se piše ko šta misli , ali
da se u svakoj prilici piše da je to u 3.bul. 'sranje', 'ibarska', 'grčka pijaca',..itd.
zar to nije malo mnogo? .. meni izgleda da jeste.

Ja registrujem, tj. slikam i pišem o onom što se gradi u 3.bul., a možda
to nije 'sranje' za sve posetioce sajta, pa da ljudi vide kako to izgleda.

Ako ti je to bila sala, onda bolje da se ne salimo... Inace, kao sto smo rekli, ovo je forum za izrazavanje misljenja. Ja sam svoje izrazio i vec sam ti rekao, ako si ti svoju Beogradsku nirvanu doziveo i ako ti je sve u Beogradu mega super, vrlo mi je drago. Ja se tako ne osecam tako da cu u istom maniru i dalje da komentarisem, svidjalo se to tebi ili ne, dragi Dragane.

I naravno, da bismo dodali saljivu notu, evo jedan smajli za kraj. :)

Dragi Nenade, evo da ti se javim posle dužeg vremena. :)

Nije meni problem da imamo različita mišljenja - taman posla da sve mislimo isto.
Samo tvoje ne zadovoljstvo ( i ne samo tvoje) je usmereno na krutiku objekata u 3.bul.
A, ti objekti su većinom sasvim dobri i svako od nas bi voleo da ih ima u dvorištu.

Ne treba se stalno žaliti na to kako izgledaju objekti, već na DUP koji je ograničio spratnost
u tom delu 3.bul. ( verovatno 2 podzemna,prizemlje i samo 4 sprata).
Grad.sek. za urbanizam donosi DUP-ove ( Urban.Zavod ih samo razrađuje i crta) i na njega
treba da bude usmerena tvoja kritika, a ne na objekte - ako me razumeš.

Možda to nisu 'spektakularni' objekti, ali zato što su u jednom od bul. na N.Bgd.
treba da ih pratimo - kao info šta se tu gradi, a ne pisati za njih da su ' nažalost' izgrađeni.
Tvoje nezadovoljstvo je pogrešno adresirano - treba da bude na G.Sek.za urbanizam, a
ne na zgrade koje se grade. ( malo rime za kraj ovog pisma)

Punao pozdrava iz Trećeg bulevara, Dragan

Vidim da ti je komsiluk prirastao za srce. :) Izgleda da te svaki komentar u vezi 3. Bulevara pogadja direktno i veoma duboko. Ako je DUP propisao prizemlje i cetiri sprata, onda evo OTVORENO kritikujem Grad. sek za urbanizam sto je to propisao, a posebno sto ce ti isti propisi unistiti potes preko puta bloka 67 gde je propisano prizemlje + 2 sprata (kuku nama!!!!!)! Drugo, da ti investitori bar grade tih 4 sprata iznad prizemlja - ne, oni grade 2, tako da su od unapred propisanog gradica stvorili pravu palancicu. I nisam nigde rekao da mi je zao sto se nesto gradi, vec mi je zao da se to sto se gradi gradi tako kako se gradi :) Eto ti pa se sada snadji u ovoj recenici! :)

Ja vrlo dobro razumem potrebe Beograda i sa druge strane potrebe investitora, ali neke atraktivnije lokacije su mogle da se sacuvaju za neka bolja vremena (jos dve-tri godine, sto i nije puno), a onda bi vec postojao drugaciji interes i ne bi se gradila baraka zato sto je nekome potrebno sto kvm poslovnog prostora, vec bi se gradio objekad od nekoliko hiljada kvm u kome bi mogao da se iznajmi prostor svake velicine (kao sto recimo gradi GTC i ostali investitori sa vizijom)!

A inace, po tebi sme da se kritikuje samo ono sto ti kritikujes. Sve ostalo je "Boze, kako se samo usudjujes"... Prati malo sta drugi pisu, a sto se mene tice, uzmi malo odmor :)

Da li se tebi dopada neki objekat u 3.bul.?
Da li ti možeš da napišeš: 'ovo je odličan objekat, samo što nije za 3.bul.'.
Ili ti se ne sviđa ni jedan? ..... zato što su 'mali'.

Kompanije su gradile prema DUP-u, onoliko koliko im treba i po projektu
koji se njima dopada ... je ne ulazim u njihove odluke, samo informišem šta se gradi.

Inače, kritikuj sve i svašta koliko hoćeš, samo pokušavam da tvaja kritika bude
usmerena tamo gde treba, a ne da bude generalna - pa time deplasirana.

Vrh