Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

@deka u akciji

Da li mi možete pomoći oko izbora ulaznih vrata za kuću. Dimenzija 1360x2110
Imam ponudu za vrata gde bi štok i krilo bilo izrađeno od PVC Shuko profila, a sam panel bi bio Alu.
Kao na fotografiji. Cena za ovu varijantu 1000e.

Druga varijanta je sve da bude alu, profil Elvial, još nisam dobio konačnu cenu, ali oko 1400-1500e

Na nekoliko mesta sam čuo da PVC nije dobar izbor za ulazna vrata, da vremenom dolazi do problema. Te da je alu mnogo bolji za ulazna vrata, izdrzljiviji. Ne znam šta je istina, a razlika u ceni nije uopšte mala.

Pogledajte prilog 257878
Ako se u taj Schuco ubaci čelično ojačanje po katalogu i stave kvalitetne šarke i ako je profil beo, neće biti problema.
Aluminijum jeste čvršći i izdržljiviji, ali ne i Elvial baš. Tanki su zidovi profila.
Mislim da je ovde pvc bolja varijanta, ako je to pravi odnos cena.

Što se mene tiče, situacija je sledeća :
E45 sasvim korektan profil, staklo nedovoljno dobro - tražiti staklo iz El5600
S67 nije skoro uopšte bolji od ostalih sistema, pa je cena jaka. Nepotrebno dve šestice u staklu
El 5600 je ok, staklo je super, cena nije super

Schuco ima dobro staklo, neopravdana cena
Rehau je odličan, cena je odlična, jedino staklo zameniti sa varijantom iz El5600 ili Schuco
Veka 82 neopravdana cena, nepotrebno dve šestice u staklopaketu.
Veka 70 je zalutala ovde.

E 75 je verovatno najbolji od svih gore pomenutih alu sistema. Mislim da i sa staklom iz Elvial 5600 ponude, cena će biti ispod Alumila i Elvial a.
Hvala na odgovoru
Hteo sam da nabavim ponudu za E75 ali poslali su mi za EW70 (14.500) sada pokusavam da rastumacim poredjenje EW70 sa E75 i S67. A iskreno i da nabavim ponudu za E75

Pozdrav Deki u akciji, imam pitanje za njega jer vidim da mnogo pomaze i hvala mu unapred na tome.
Pitanje je da li pvc krila moraju da imaju otvor za drenazu i u gornjoj i donjoj zoni krila?
Posto je kod mene samo dole, da li je to problem?

РУпе за дренажу и јесу само при дну, нзм је си ли негде видео лоше постављени прозор.
Можда неки профили имају и горе рупе због брже дренаже (једначења притиска).

РУпе за дренажу и јесу само при дну, нзм је си ли негде видео лоше постављени прозор.
Можда неки профили имају и горе рупе због брже дренаже (једначења притиска).
Hvala na odgovoru, kod mene ima samo dole, a na par mesta sam video da ima i gore pa sam se zato zapitao da li je kod mene sve ok. Inace Gealan profil je u pitanju ako je to bitno.
Zakljucak je znaci da je ok ako ima samo rupe u donjem delu krila?

Hvala na odgovoru, kod mene ima samo dole, a na par mesta sam video da ima i gore pa sam se zato zapitao da li je kod mene sve ok. Inace Gealan profil je u pitanju ako je to bitno.
Zakljucak je znaci da je ok ako ima samo rupe u donjem delu krila?
I pvc i aluminijumski prozori imaju tkzv rupe za odvod vode SAMO u donjoj horizontali ŠTOKA ( ne krila), i to oko pedalj razdaljine od leve i desne vertikale.
Ako postoje rupe i gore i to na vidnom delu krilu, rekao bih da je to greška.
Postoje rupe u krilu koje nisu sa vidne strane (iznutra i spolja) koje služe za ventilaciju stakla i buše se u donjoj horizontali krila, kao i na vrhu obe vertikale.

I pvc i aluminijumski prozori imaju tkzv rupe za odvod vode SAMO u donjoj horizontali ŠTOKA ( ne krila), i to oko pedalj razdaljine od leve i desne vertikale.
Ako postoje rupe i gore i to na vidnom delu krilu, rekao bih da je to greška.
Postoje rupe u krilu koje nisu sa vidne strane (iznutra i spolja) koje služe za ventilaciju stakla i buše se u donjoj horizontali krila, kao i na vrhu obe vertikale.
Mislio sam na te rupe krilu koje nisu vidne, kad se pogleda od dole se vide i ima ih samo tu, na gornjoj horizontali i na vertikalama ih nema, da li ce to praviti problem?

Hvala, jos jedno pitanje, nije znaci ni problem sto takvih rupa nema na drugom mestu gde si u prethodnom odgovoru napisao da bi trebale da budu?
Te rupe za ventilaciju stakla bi po katalogu i onako inženjerski trebalo da se buše. To što dosta proizvođača stolarije ne ume da čita katalog i mrzi ih da urade sve kako treba, ili ne umeju i ne znaju, to je veliki problem u branši.
Svako se danas zove majstorom, na žalost.

Te rupe za ventilaciju stakla bi po katalogu i onako inženjerski trebalo da se buše. To što dosta proizvođača stolarije ne ume da čita katalog i mrzi ih da urade sve kako treba, ili ne umeju i ne znaju, to je veliki problem u branši.
Svako se danas zove majstorom, na žalost.
Hvala puno na odgovorima, svega ima danas, zato sam i pitao ovde za misljenje.

@deka u akciji Evo jutros su mi konačno ugradili pvc stolariju u prostoriji koja mi je bila najbitnija. Sledeće je na redu obrada špaletni. Postaviću fotografije kako to za sada izgleda i možda još da mi potvrdite da li je to to što se specifikacija tiče. Pošto na nalepnicama piše 4GD-12S-FL6-12S-442NE
E sada šta im ovo 'S' predstavlja, tamo na mestu gde je u ponudi stajalo 'TX' kao oznaka za termix lajsne, nisam siguran. Uglavnom stavili su tek ispod toga ovo što se vidi isečeno (tako je na sve 3 nalepnice) 'Nota(?): TERMIKS SIVA' tako da pretpostavljam da je to potvrda. Postaviću fotografiju ispod i od lajsni pa možda možete i na osnovu nje proceniti da li je to to.

Što se tiče zvučne izolacije, za sada je primetna bitna razlika nabolje u odnosu na stare drvene prozore i balkonska vrata, međutim jači zvuci se i dalje čuju onako na granici neprijatnosti poput glasnog laveža komšijinog psa ili komunalaca koji su lupali kontejnerom. Jedan od majstora mi je rekao da će biti sve mnogo bolje kada se odrade i špaletne.

Na jednoj od fotografija se može videti kako je sada ostala rupa na mestu gde je bila roletna sa unutrašnjom kutijom, to je taj valjda tzv. 'zub' za unutrašnje roletne koji su stavljali na starogradnju. Primetno je da je taj deo poprilično tanak i tu recimo kada stavim ruku sada mogu osetiti malo hladniji vazduh u odnosu na ostale delove oko prozora i vrata, bez obzira na to što je i to popunjeno pur penom. Staviću slike i iznutra i spolja.

E sada me zanima samo još da li bih ja možda trebao nešto posebno da napomenem moleru koji mi bude radio špaletne i u vezi špaletni generalno i posebno u vezi tog dela gde je bila stara roletna. Za spoljnu roletnu ću mu svakako reći, tj. u vezi toga da imam u planu i nju da stavim. Za nju mi je majstor rekao da mu se javim da uzme mere tek nakon obrade špaletni.
20251119_112653.jpg
20251119_114700.jpg
20251119_114518.jpg
20251119_113151.jpg
20251119_113405.jpg

@deka u akciji Evo jutros su mi konačno ugradili pvc stolariju u prostoriji koja mi je bila najbitnija. Sledeće je na redu obrada špaletni. Postaviću fotografije kako to za sada izgleda i možda još da mi potvrdite da li je to to što se specifikacija tiče. Pošto na nalepnicama piše 4GD-12S-FL6-12S-442NE
E sada šta im ovo 'S' predstavlja, tamo na mestu gde je u ponudi stajalo 'TX' kao oznaka za termix lajsne, nisam siguran. Uglavnom stavili su tek ispod toga ovo što se vidi isečeno (tako je na sve 3 nalepnice) 'Nota(?): TERMIKS SIVA' tako da pretpostavljam da je to potvrda. Postaviću fotografiju ispod i od lajsni pa možda možete i na osnovu nje proceniti da li je to to.

Što se tiče zvučne izolacije, za sada je primetna bitna razlika nabolje u odnosu na stare drvene prozore i balkonska vrata, međutim jači zvuci se i dalje čuju onako na granici neprijatnosti poput glasnog laveža komšijinog psa ili komunalaca koji su lupali kontejnerom. Jedan od majstora mi je rekao da će biti sve mnogo bolje kada se odrade i špaletne.

Na jednoj od fotografija se može videti kako je sada ostala rupa na mestu gde je bila roletna sa unutrašnjom kutijom, to je taj valjda tzv. 'zub' za unutrašnje roletne koji su stavljali na starogradnju. Primetno je da je taj deo poprilično tanak i tu recimo kada stavim ruku sada mogu osetiti malo hladniji vazduh u odnosu na ostale delove oko prozora i vrata, bez obzira na to što je i to popunjeno pur penom. Staviću slike i iznutra i spolja.

E sada me zanima samo još da li bih ja možda trebao nešto posebno da napomenem moleru koji mi bude radio špaletne i u vezi špaletni generalno i posebno u vezi tog dela gde je bila stara roletna. Za spoljnu roletnu ću mu svakako reći, tj. u vezi toga da imam u planu i nju da stavim. Za nju mi je majstor rekao da mu se javim da uzme mere tek nakon obrade špaletni.
Ja sam bas pre 10 dana zavrsio i taj moleraj nakon montiranja pvc prozora. Imao sam svuda ogromne rupe od starih roletni. Sve su popunili i uradili izolaciju i nakon toga i zavrsne radove i mogu da kazem da su to uradili sve kako treba. Konacno mi je toplo u stanu, nema vetra izolacija sto se tice zvuka spoljasnjeg je sada mnogo mnogo bolja. Ima tu nekih sitinica koje moraju da se isprave jos i sto se tice moleraja i sto se tice samih pvc prozora. Sto se prozora tice na jednom staklu u unutrasnjem delu ima neka fleka a na jednoj roletni je jedan deo malo ostecen to sam sve primetio naravno 2 dana posle montaze prozora. Sto se tice moleraja mora da se pazi da se zastiti parket obavezno jer neki moleri ocigledno ne misle na to(napomenuto vise puta ali su na kraju napravili sranje sa jednim delom parketa i pisao sam u vezi toga u drugom topicu).

@Dovlamir
ugradili su Vam TGI warm edge distancer, kod nas popularnijeg naziva termiks (iako orginalni termix distancer ne izgleda tako. Kao što je svaka pasta za zube kaladont, tako su i svi distanceri iz iste klase termiks.), tako da je sve u redu.

Pogledajte prilog 258656Pogledajte prilog 258657Pogledajte prilog 258658Pogledajte prilog 258659Pogledajte prilog 258660
Da, kao što reče cemix, to su warm-edge ili thermix ili Swissspacer pvc lajsne.
Majstor-moler zna odlično kako treba da obradi špaletne. Ništa specijalno, samo kvalitetno i korektno da se uradi.
Rupe od starih unutrašnjih roletni moraju dobro da se ispune nekom izolacijom (stiropor, stirodur, kamena vuna, ili nešto drugo ili neka kombinacija ovog pomenutog) i da se posle dobro obradi. Majstor će znati.
Staklopaket je veoma dobar, samo vidim da nedostaje SR folija u unutrašnjem pamplexu, ako ste već hteli što bolju zaštitu od buke. Ali, to je nijansa.
Ne postoji staklopaket koji će vam napraviti gluvu sobu od stana. Ovaj vaš, konkretno, ima veoma dobru zvučnu izolaciju od oko 42-43 dB, a ovi zvuci koji ste pominjali imaju od 70 do 110 dB. Može da se desi da će zvuk negde lakše proći nego kroz ovakvo staklo - zid, pod, plafon, ulazna vrata, upravo neka zapunjena rupa od roletne. Ili stari prozori koji su u drugom delu stana.
Nemojte brinuti, posle molera će biti mnogo bolje nego što je bilo.

Vrh